Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Глаукома

Glaucoma explained

Глаукомата е група очни заболявания, които увреждат зрителния нерв, чието здраве е от решаващо значение за доброто зрение. Това увреждане често се причинява от необичайно високо налягане в окото. Глаукомата е една от основните причини за слепота при хора на възраст над 60 години.

Попитахме офталмолога д-р Мая Минева да ни обясни по-подробно феномена глаукома и да ни покаже възможностите за лечение. Прочетете тази важна информация, която ни е дала, за да се предпазите от глаукома!

Какво е глаукома?

Д-р Минева споделя, че глаукомата стеснява зрителния хоризонт много бавно. Появата на „слепи петна“ първоначално се среща само в периферията на зрителното поле. Глаукомата обаче е втората причина за необратима слепота по целия свят.

Това е така, защото глаукомата принадлежи към групата на невродегенеративните заболявания. Това означава, че увреждането на зрителния нерв причинява трайна загуба на зрението – зрителната информация не може да достигне от очите до мозъка.

Следователно е притеснително, че хората, които могат да бъдат сериозно засегнати от това заболяване, обикновено не знаят, че развиват състоянието.

Има два основни типа глаукома – първична откритоъгълна глаукома(POAG) и закритоъгълна глаукома (PACG). Каквато и да е формата му, глаукомата влошава качеството на живот и способността на пациентите да се справят с ежедневната си рутина. Ето защо е важно хората, които могат да бъдат изложени на риск от това заболяване, да посещават редовно офталмолог.

Моля, консултирайте се с вашия офталмолог, ако забележите нарушения в зрението, очите и общото ви благосъстояние или ако глаукомата вече е факт в семейството ви. 

Как можете да диагностицирате глаукома?

Д-р Мая Минева демонстрира различните начини за идентифициране на глаукома.

Сред изброените фактори, семейната обремененост е от огромно значение – това е съществена информация, която трябва да споделите с вашия очен лекар.

След това идва мониторингът на различни параметри чрез специализирани изследвания – контрол на вътреочното налягане, измерване на дебелината на роговицата и периферно зрение. Състоянието на зрителния нерв е от първостепенно значение и трябва да се изследва с най-подходящите методи.

Най-популярният избор е Методът на Голдман, който осигурява по-голяма точност. Изисква специална призма, монтирана на биомикроскоп, багрилно вещество и местна упойка.

Освен това, генетични изследвания ни позволяват да идентифицираме пациенти, които носят генетичните фактори, отговорни за развитието на глаукома, така че те да могат да бъдат внимателно наблюдавани и да започнат лечението на ранен етап, за да се запази зрението.

Глаукомата в резюме: Глаукомата засяга зрителния нерв и може да доведе до трайна слепота, ако не се лекува. Редовните прегледи и ранното откриване могат да предотвратят влошаване на очното заболяване. Можете да третирате глаукомата с капки за очи, лазерно лечение и операция. Целта на лечението е да се предотвратят допълнителни щети.

Какво е първична откритоъгълна глаукома (POAG)?

Д-р Мая Минева обяснява, че глаукомата с отворен ъгъл е често срещана при пациенти на възраст над 40 години. Не се характеризира със специфични симптоми – вътреочното налягане се повишава бавно и безболезнено. Пациентите осъзнават, че губят зрението си само когато достигнат крайните стадии на заболяването, когато нараняването е необратимо. POAG не може да бъде излекувана, но с подходяща и навременна терапия нейното развитие може да бъде контролирано и ограничено. Например, група пациенти, които са засегнати от един или повече рискови фактори, могат да бъдат идентифицирани по възраст, етнически произход, генетични фактори и миопия.

Какво е закритоъгълна глаукома (PCAG)?

За разлика от първичната глаукома с отворен ъгъл, която е бавна и безсимптомна, проявата на закритоъгълната глаукома е драматична и навлиза в живота на пациента по болезнен начин.

Очен преглед е задължителен при наличието на един или повече от тези симптоми: болка, зачервяване, главоболие, повръщане и цветни кръгове около светлините. След първа атака, преди високото налягане трайно да увреди зрителния нерв, зрението все още може да бъде спасено.

Какво означава вторична глаукома?

Докато причините за развитието на първичната глаукома могат да останат до голяма степен неясни, вторичната глаукома е резултат от специфични предишни състояния. Това може да се дължи на възпалителни, дегенеративни и туморни процеси в окото и вероятни изменения след операция. Вторичната глаукома е много разнообразна категория, в която могат да се разграничат две основни групи – вторична глаукома с отворен ъгъл и затворен ъгъл.

Какво представляват вродената и детската глаукома?

Нашият очен лекар д-р Мая Минева обяснява, че глаукомата при децата е рядкост, но има дълготрайни негативни последици, ако не се диагностицира навреме. Поради анормалното развитие, аномалиите в очната ябълка и нейните фини структури могат да започнат и да се развият дори и по време на бременност.

Първичната глаукома при деца може да се развие веднага след раждането, до 3-годишна възраст, и в този случай се обозначава като вродена глаукома. Ако се развие между 3 и 10-годишна възраст, тогава се нарича детска глаукома.

Вродената глаукома представя уникална клинична картина, която я отличава от другите видове глаукома – бебето е неспокойно, избягва светлина (фотофобия), предпочита да държи очите си затворени, разтрива ги, има обилни сълзи и роговицата постепенно губи прозрачност , Очната ябълка е необичайно разширена и децата с вродена глаукома имат впечатляващо големи очи.

Диагнозата се поставя чрез изследване на предния очен сегмент и зрителния нерв, измерване на роговицата и размера на окото, измерване на ОН. Предвид възрастта на пациентите, тези тестове често се извършват под обща анестезия.

Въпреки системната употреба на капки за очи, окончателното лечение е хирургично.

Хирургичната намеса, извършена в ранен стадий на заболяването, предоставя шансове за поддържане на задоволително състояние на зрението.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Други термини, започващи с G