Далекогледство

Далекогледството или хиперметропията е оптически дефект на зрението (рефракционен дефект), при което дължината на очната ябълка е по-малка или пречупващата сила на очната леща е по-слаба. Съкращаването на очната ябълка с 1 mm се равнява на диоптричен дефект +3 D.

При невисока степен на далекогледство хората виждат добре както надалеч, така и на близо, благодарение на акомодацията на окото. С напредване на възрастта акомодацията отслабва и все по-малко може да компенсира далекогледството, което става явно. Когато при работа отблизо акомодацията е недостатъчна се появява бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението. При много висока степен на далекогледство окото е малко, с малка роговица и е разположено дълбоко в орбитата. Далекогледството не прогресира. Отслабването на зрението, което се наблюдава с напредване на възрастта, се дължи на отслабване на акомодационната способност. Стъклата, които се предписват за далекогледство са „плюс“ (събирателни). Те коригират намалената или липсваща пречупвателна сила на окото.

В млада възраст и при невисока степен на далекогледство хората виждат добре както надалеч, така и наблизо благодарение на акомодацията на окото. Смята се, че поради тази особеност до 60% от далекогледствата остават скрити. Тази компенсация обаче съвсем не е неизчерпаема и може да доведе до хронична очна умора. Поради това по време на очен преглед при млад човек с оплаквания винаги се разширяват зениците на очите, за да се потърси скрито далекогледство.

Всички новородени се раждат с далекогледство, като с годините този диоптър намалява или изчезва. В случаите, в които това не се случва или има разлика между двете очи, може да се развие състоянието „мързеливо око“ или кривогледство.

При много висока степен на далекогледство окото е малко (микрофталм), с малка роговица и е разположено дълбоко в орбитата. Такива очи са предразположени към глаукома.

За разлика от късогледството далекогледството не прогресира. Отслабването на зрението, което се наблюдава с напредване на възрастта (пресбиопия), се дължи на отслабване на акомодационната способност.

Използвана информация от тук.

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета