Разгледайте ръководството за слънчеви очила 😎

Вход

Помагат ли наистина очилата за компютър? 8 факта накратко

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 5. 5. 2021. Създадено от Lentiamo

Компютърните очила предпазват очите ни от вредната синя светлина, като филтрират сините светлинни вълни. Или пък ги поглъщат? И дали говорим за 100 %, или тези очила в крайна сметка блокират много по-малко вредна светлина, отколкото си мислим?

Очилата за компютър са на мода. Но едва ли някой знае дали те работят - или дали индустрията просто ни заблуждава.

Време е да анализираме фактите, не мислите ли?

1. Какво представляват очилата за компютър и как се предполага, че действат?

На първо място нека разгледаме обещанията, които производителите очилата за компютър дават.

 

Идеята зад концепцията на очилата с филтър за синя светлина е да да предпазват от "вредните" лъчи на цифровите екрани, като например от тези, излъчвани от компютри, мобилни телефони, таблети и телевизори.

Те се предлагат на пазара като специални очила, които ни помагат да работим, спим и виждаме по-добре. Те постигат това по три начина:

  • Очилата, блокиращи синята светлина, помагат на организма да поддържа естествения си биоритъм след залез слънце, като противодействат на синята светлина, която очите ни поглъщат от изкуствените източници на светлина.
  • Те предпазват от излагане на ултравиолетови лъчи, които могат да причинят дегенерация на макулата, катаракта, рак на кожата и други неприятни последици.
  • И подобряват остротата на зрението, като намаляват отблясъците и интензивността на светлината.

Но дали всичко това е вярно? И дали тези свойства са валидни за всеки чифт компютърни очила или има по-добри и по-лоши такива?

За да разберем това, трябва да разгледаме отблизо най-често срещаните модели и материали.

 

 

2.От какво са направени очилата за компютър?

Нека разгледаме по-подробно три различни марки очила за компютър: популярната испанска марка Meller, емблематичната марка Ray-Ban и Omega Optix, доставчик на лещи за синя светлина на Lentiamo.

Очилата за компютър на марката Meller са изработени от CR-39, вид пластмасов полимер (смола). Това е същият материал, използван за производството на лещите на слънчевите очила. Материалът е естествено устойчив на надраскване и и блокира голяма част от ултравиолетовия спектър.

Стъклата на Meller се разделят допълнително на две категории: "Био-базирани (напр. Bio Kubu Tigris), които са изработени от биоразградима пластмаса G850, и гама с нормални метални рамки (напр. Yster Gold), която е изработена от от неръждаема стомана.

Очилата за компютър на Ray-Ban "Everglasses" също са изработени от CR-39, като рамките са изработени от TR90 (вид издръжлив найлон).

Очилата за компютър Lentiamo от Omega Optix са изработени от 1) CR-39 за индекс 1,5 и 2) MR-8 при индекс 1,6 и 1.67. Те наричат своите лещи UV420, а допълнителните покрития за синя светлина/антирефлексни "AR XBlue".

Научете повече за различните видове очила материали за лещи!


 

3. Какви други преимущества имат очилата за компютър?

И двата материала CR-39 и MR-8 са вид твърда, лека, прозрачна смола. която осигурява естествена UV защита.

Но стъклата CR-39 (Meller, Ray-Ban) предлагат много повече. Те са:

  • Устойчиви на надраскване
  • Устойчиви на химикали, бои и др.
  • По-плътни и малко по-евтини за производство

Лещите на Lentiamo UV420 MR-8 (Omega Optix) предлагат още повече предимства. Те са:

  • По-слабо покритие от еквивалентните CR39 лещи, но с възможност за допълнителна обработка за втвърдяване, която нашият магазин предоставя безплатно
  • Устойчиви на удари и като цяло по-устойчиви на счупване, благодарение на по-меките материал
  • По-тънки от еквивалентните им лещи CR39, което е по-видимо при високи коефициенти на изтъняване (1,6+)

 
От какво са направени стъклата на очилата за компютър?

 

4. Очилата за синя светлина имат ли по-затъмнени лещи?

Да, при всички стъкла против синя светлина, има лек кехлибарен/жълт оттенък. Това покритие дава възможност те да имат антирефлексно действие, както и защитаи блокиране на синя тасветлина. В Lentiamo всички оцветени лещи Omega Optix се предлагат под "XBlue" технология.

Но дали това оцветяване променя възприемането на цветовете? Не, не би трябвало. Интензивността на сините и виолетовите обекти обаче, е донякъде повлияна, тъй като лещите филтрират част от този спектър. Клиентите трябва да да очакват, че тези цветове ще бъдат по-малко ярки, поради по-малкия брой фотони, достигащи до до окото. Това "омекотено" виждане често е причината, поради която много клиенти смятат, че очилата за синя светлина им помагат във вечерните часове.


 
Meller очила за компютър

 

5. Колко синя светлина блокират компютърните очила?

Освен защитата от слънце, един от най-важните въпроси който сигурно сте си задавали, е колко от синята светлина всъщност се блокира от очилата. Обобщихме данните за очилата на Meller и Ray-Ban.


 
Колко синя светлина блокират очилата за синя светлина

 
  • Гамата "Bio" на Meller позволява на 68,85% от синята и виолетовата светлина да преминава - тоест, те блокират 31% от синята (и виолетовата) светлина. Серията с метални рамки позволява преминаването на 63,42% от синята и виолетовата светлина - така че те блокират 36,5% от синята (и виолетовата) светлина.
  • Очилата на Ray-Ban за компютър са създадени така, че да филтрират поне 20% от синята светлина от 380 до 450 nm.

6. Предпазват ли очилата за синя светлина от ултравиолетовите лъчи?

Да, всички компютърни очила в Lentiamo напълно блокират UV – A и UV – B лъчи, както и част от UV - C. Това се дължи на материала, от който са изработени и е идентично с начина, по който работят слънчевите очила. Моля, имайте предвид, че те не са не са поляризирани.

7. Очилата за синя светлина намаляват ли дигиталното натоварване на очите?

Всички големи производители на очила за компютър твърдят, че техните модели помагат в борбата с напрежението в очите и умората. Изследванията обаче не потвърждават това.

Офталмолозите препоръчват всеки човек, който прекарва дълги периоди от време пред екрана, преди всичко да си осигури подходящо осветление и чести почивки. Компютърните очила не могат да заменят тези мерки. Прочетете повече в нашето ръководство за борба с уморените очи.

8. Кои са най-добрите очила за блокиране на синята светлина?

Вече знаем, че очилата за синя светлина на Ray-Ban, Meller и Omega Optix филтрират значителна част от синята светлина и ултравиолетовите лъчи, без да нарушават възприятието на цветовете. Освен това техните компютърни очила са изработени от устойчиви на надраскване стъкла, които могат да се носят през целия ден и вечер.

Добре е да знаете: на Lentiamo можете да поръчате всички наши модели очила, снабдени с филтър за синя светлина + диоптри. Нашите оптометристи могат да да изработят за вас всякакъв вид очила с рецепта, добавяки покритие, блокиращо синя светлина в нашата оптика.

 



 

Все още търсите подходящ чифт очила за компютър?
Преглед на всички очила за синя светлина

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Радослав В.

    Добър ден търся стъкла / очила които ще блокират 100% от синята светлина или по точно блокиращи спектара от 400 до 550nm. ( ултра виолетова , синя и зелена ) надявам се да имате или да имате в бъдеще време моля очаквам отговор .

    Отговори
    • Gergana-Ekaterina
      Lentiamo.bg

      Здравейте,

      Благодарим за коментара.

      За съжаление към момента не предлагаме очила/ стъкла, блокиращи 100% от синята светлина.
      Към момента нямам информация дали ще предлагаме подобен вид очила в бъдеще.

      Хубав ден!

      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти