4,9 Оценка

Вход

Намерете перфектния чифт очила с подходящите стъкла

Glasses lenses
 

Направили сте си очен преглед, имате и рецепта за очила пред себе си и искате най-после да си поръчате нови очила? Има няколко неща, за които трябва да помислите.

Точно както диоптърът и рамките играят важна роля за комфорта и зрението, това важи и за лещите (стъклата) за очила. И има доста различни вариации от тях. Но не се притеснявайте, ръководството за очила на Lentiamo ще ви помогне да разберете различните видове лещи и в крайна сметка ще бъде чудесна помощ при избора на вашите очила!

 

Какви видове лещи за очила се предлагат?

Очилата са сложно визуално помагало, което се състои от различни компоненти. Най-важният от тях е лещата. В края на краищата това е факторът, който определя дали сте доволни от очилата си или не.

Разгледайте различните видове материали и покрития на нашите лещи за очила! 

Монофокални лещи

 

Монофокални лещи

Монофокалните лещи са най-често срещания вид лещи за диоптрични очила. Те осигуряват единично поле на зрение, или един диоптър, по цялата повърхност на лещата за корекция на късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм.

Монофокалните лещи са предназначени както за близко виждане, така и за далечно виждане.
 
Бифокални лещи

 

Бифокални лещи

Някои хора имат нужда от очила както за далечно виждане, така и за близко четене. Вместо да използват отделни чифтове очила за всяка нужда, бифокалните очила са отлично и много по-комфротно решение в случаи като този.

Бифокалните лещи са разделени от видима линия: имат по-голяма площ за далечно виждане и по-малка част за четене наблизо.

Носещите за първи път бифокални лещи може да се нуждаят от известно време, за да свикнат с тях. Това се дължи главно на това, че трябва да се научат да движат очите си между разстоянието и обхвата на четене на лещата.

Трябва да знаете, че бифокалните лещи са по-стар тип очила. В наши дни очните специалисти обикновено използват прогресивни лещи.

 
Бифокални лещи

 

Прогресивни лещи

Разликата между бифокалите и прогресивите е, че няма видима линия между отделните зрителни зони. Те имат безпроблемен, невидим дизайн, при който силата се променя „прогресивно“ в целия обектив. Също така, прогресивните лещи са по-удобни за носене от бифокалните лещи.

Основната зрителна зона в една прогресивна леща е за разстояние, с област в долната част на лещата за близко зрение или четене, и зона за междинно виждане в средата.

Затова, прогресивните лещи комбинират три рецепти в един чифт очила. Това ви позволява да вършите работа отблизо (например четене на книга), работа на средно разстояние (например проверка на уебсайт на компютър) или разглеждане на обекти отдалеч (например шофиране), без да е необходимо да сменяте очилата си. По този начин, с прогресивните лещи можете да виждате ясно на всяко разстояние. Понякога се наричат и мултифокални лещи.

 
Non-dioptric aesthetic lenses

 

Недиоптрични естетични лещи

За тези, които купуват очила само по модни причини, предлагаме очила с чисти лещи. Тези лещи нямат диоптър и се носят само по естетически причини. В електронния магазин на Lentiamo можете лесно да поръчате чисти лещи към избраната от вас рамка в първата стъпка в процеса на покупка. Можете да добавите и филтър за синя светлина, който да се добави към очилата ви, за да осигурите допълнителна защита на очите си (прочетете за филтъра „Blue Cut“ по-долу).

 

С това обобщихме трите най-важни вида лещи за очила. Но кои други фактори играят роля при избора на най-добрата леща? Точно така. Това е материалът на лещата.

 

Кои материали за лещи за очила са най-добрите на пазара?

CR-39 лещи

Много популярен и широко използван материал за лещи е CR-39, който представлява специална пластмаса.

CR-39 лещите често се предписват подари техния комфорт, издръжливост и устойчивост на удар. Този лек материал има отлични оптични свойства и е най-подходящ за по-леки предписания.

Поликарбонатни лещи

Поликарбонатът е пластмаса, която е по-лека и устойчива на удар от CR-39, което го прави предпочитан материал за детски слънчеви очила, както и предпазни и спортни очила. Поликарбонатните лещи предлагат 100% UV защита.

Днес, обаче, има по-нов и лек материал за лещи със сходни на поликарбоната свойства. Нарича се Trivex®.

Trivex® лещи

Trivex лещите са устойчиви на светлина и удари и предлагат 100% UV защита. Лещите Trivex осигуряват и по-остро централно и периферно зрение от другите пластмасови лещи. В Lentiamo можем да направим вашите очила с лещи Trivex, CR-39 или с висок индекс лещи.

 

High index лещи

Индексът на лещите е число, което описва колко дебели или тънки са лещите ви. Колкото по-висок е индексът на лещата, толкова по-тънка е самата леща. По този начин, колкото по-тънка е лещата, толкова по-леки са вашите лещи и толкова повече UV защита те предлагат. Можете да намерите различните индекси под наименованията MR 8 (1,60) – High-index, MR 10 (1,67) – High-index и MR 174 (1,74) – High-index.

По-тънките лещи са по-стилни и могат да отговорят на повече зрителни потребности, включително и по-високи предписания относно диоптъра ви.

Тази таблица показва най-често срещаните индекси и тяхната съответна UV защита в нанометри. За да научите повече за UV 400 филтъра, моля, последвайте този линк.

  • 1.5 „low-index“ (CR-39) – UV 380 nm
  • 1.53 Trivex – UV 400 nm
  • 1.59 Polycarbonate – UV 400 nm
  • 1.6 High-index MR 8 – UV 400 nm
  • 1.67 MR 10 High-index – UV 400 nm

Моля, обърнете внимание, че поликарбонатни и MR 174 лещи могат да бъдат закупени само в нашата оптика в Прага, Чехия.


 

Сега да разгледаме свойствата на CR-39, MR (1.60; 1.67; 1.74) и Trivex® лещите, както и индекс номерата:

 
  CR-39 MR (1.60; 1.67; 1.74) Trivex®
Оптично изпълнение Много добро Добро Отлично
Тънкост Стандартна Изключително тънка Много тънка
UV филтър Добър Отличен Отличен
Сила и издръжливост Добра Много добра Отлична

 

 

След като се запознахте с най-добрите материали, бихме искали да ви покажем различни видове покрития и усъвършенствания.

 

 

 

Кое покритие на лещите е най-подходящо за вашите очила?

UV покритие

Искате да виждате добре и междувременно да предпазите очите си от слънчевата светлина? Няма проблем с UV защитното покритие върху лещите ви. В Lentiamo можете да поръчате покритие BlueCut UV420 nm, нанесено върху вашите лещи CR-39. Това ви осигурява отлична UV 420 защита.

Антирефлексно покритие

В Lentiamo можете да поръчате специално антирефлексно покритие на стъклата напълно безплатно. Антирефлексния слой с твърдо покритие предотвратява нежелани отблясъци и надраскване. Освен това осигурява основна защита срещу вода и мръсотия.

Суперхидрофобно покритие

Освен това, ние предлагаме т.нар Суперхидрофобно покритие с антирефлексни и антинадраскващи свойства. Предлага висококачествено покритие за защита от вода и замърсявания. Освен това грижата за тези лещи става много по-лесна.

Компютърен филтър „Blue Cut“

Специална защита се осигурява и от компютърен филтър „Blue Cut“. Той блокира вредната синя светлина, която се излъчва от различни екрани. Това може да има сериозни последици за очите, качеството на съня ви и живота ви. Филтърът BlueCut с UV 420 nm осигурява и защита от отражение на светлината, надраскване, както и хидрофобна обработка и UV 420 филтър.

Ако искате да си купите модерен чифт компютърни очила, който осигурява само филтър за синя светлина, проверете очилата Meller Blue light.

Покритие против замъгляване

Ако искате слой против замъгляване върху лещите на вашите очила, Lentiamo може да поръча покритието от компанията Essilor. Нарича се Optifog®. В допълнение можете да си купите гел против замъгляване и сами да го нанесете върху лещите си.

Покритията против замъгляване могат да се прилагат върху пластмасови, поликарбонатни и други лещи за очила. Моля, обърнете внимание обаче, че покритието против замъгляване може да бъде закупено само в нашата оптика в Прага, Чехия.


 

Прочетете повече

Съвети за стил и съвети за избор на правилните слънчеви очила и диоптрични очила.