До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Защо носенето на слънчеви очила е важно за здравето на очите

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 24. 4. 2020. Създадено от Lentiamo

Слънчевите очила не само ви карат да изглеждате и да се чувствате добре, но и са изключително важни за предпазването на цялостното здраве на очите ви. Очите са изключително деликатни и податливи на заболявания и наранявания, както всяка друга част на тялото.

Качествените слънчеви очила са необходимо и важно средство за защита. Научете как вредните ултравиолетови лъчи и могат да доведат до очни заболявания и вижте как чифт слънчеви очила могат да предпазят здравето на очите ви.

Слънчевата светлина може да причини тежки очни заболявания

Не само кожата трябва да бъде защитена от ултравиолетовите лъчи - очите не са по-различни. Слънчевата радиация може да има фатални последици за роговицата и ретината на очите ни. Ако до очите достига твърде много нефилтрирана слънчева светлина, особено при децата, могат да се развият сериозни заболявания, слепота и рак. 

Очите на възрастен човек могат да абсорбират до известна степен ултравиолетовата светлина, преди тя да попадне в ретината. Детските очи обаче са особено уязвими. През първите години от живот, 90 % от UVA и над 50 % от UVB лъчите достигат до ретината. Между 10 и 13-годишна възраст - съответно 60 % и 25 %. Едва на възраст между 18 и 20 години UV лъчите могат да бъдат филтрирани.

Слънчевите очила могат да подпомогнат възстановяването на очите

Слънчевата светлина и замърсяванията могат да нарушат оздравяването след често срещани корективни процедури на очите, като например операции на LASIK и катаракта. Подобно на начина, по който носите лепенка върху одраскване, за да предпазите от мръсотия и микроби, слънчевите очила действат като щит, за да подпомогнат бързото и безпроблемно възстановяване след очни процедури.

Разбира се, винаги е важно да се консултирате с вашия специалист по очни болести, за да обсъдите подходящите за вас следоперативни грижи.

Слънчевите очила осигуряват защита на очите от елементите 

Всеки знае, че е важно да носите слънчеви очила в слънчеви дни, но е важно да ги носите и през обичайните часове на деня, дори когато е облачно. 

Снегът отразява 80% от UV лъчите на слънцето и може да причини състояние, известно като снежна слепота. Това се случва, когато отблясъците от отразеното слънце всъщност изгарят роговицата (светкавично изгаряне на роговицата).

Вятърът може да изсуши и раздразни очите ви по всяко време на годината. Освен това разнася пясък и прах. Това може да раздразни очите, но може и да ги нарани и да доведе до допълнителен дискомфорт и проблеми.  

На какво да обърнете внимание, когато купувате слънчеви очила

Не всички слънчеви очила са еднакви. Независимо дали са винтидж, евтини, скъпи или поляризирани, те могат да защитават очите ви или не. Ето на какво трябва да обърнете внимание:

Качествени слънчеви очила с UV защита

Повечето слънчеви очила днес имат UV защита вграденa в лещите, вместо покритие. Повечето реномирани марки посочват UV защитата на етикета си. Търсете етикет, на който пише “100% защита срещу UVA и UVB” или “100% защита срещу UV 400.” 

Висококачествените слънчеви очила не трябва да са скъпи

Слънчевите очила могат да бъдат на достъпни цени и същевременно да предпазват очите ви. Важно е да се прави разлика между евтини слънчеви очила и такива, които са създадени с оглед на здравето на очите. Например, слънчевите очила Lentiamo са разработени от оптометристи и са снабдени с UV филтър от категория 3, за да предложат качествена защита на достъпна цена.

Това са някои важни съображения, когато вземате решение да защитите очите си. Разгледайте нашата селекция от качествени слънчеви очила. Намерете известни марки с най-добрите UV филтри, за да защитите очите си.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

 • Анонимен

  Чудесен блог с образователна информация!Аз имам късогледство и бих си купила очила,но първо искам да стана афилиейт,попълнила съм формата ,но все още нямам отговор от вас.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за обратната връзка.


   Моля да се свържете с мен на info@lentiamo.bg с
   повече подробности относно формата, която
   сте попълнили.


   Поздрави


   Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти