Вход

4 причини защо носенето на слънчеви очила е по-важно, отколкото си мислите

Jakub Odcházel

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, Мениджър Оптика, на 24. 4. 2020
Създадено от Leonie Bauer

Носенето на слънчеви очила става все по-популярно. С основателна причина. Слънчевите очила с многото си цветове, форми и материали подчертават характера ни и ни помагат да подобрим нашата личност. Превръщат се в един от любимите ни аксесоари.

Но факторът за стил на слънчевите очила не е единствената им полза. На първо място, слънчевите очила предлагат неизмерима защитна функция срещу UV лъчи.

Те предпазват очите ни от сериозни очни заболявания и са най-добрата защита срещу вредните слънчеви лъчи. За възрастни и деца, независимо дали e лято или зима!

Разберете кои са характеристиките на слънчевите очила, които предпазват очите ни и защо марките слънчеви очила са по-скъпи, но и с далеч по-голяма защита.

1. Слънчевата светлина може да причини тежки очни заболявания

Както подсказва името, ние носим слънчеви очила, за да ни предпазят от слънцето и неговата UV радиация. Точно както кожата ни трябва да бъде защитена от прекомерно слънце чрез използване на слънцезащитен крем и дълги дрехи, така и очите ни трябва да бъдат защитени. Това е така, защото слънчевата радиация има фатални последици за роговицата и ретината.

Ако твърде много нефилтрирана слънчева светлина достигне до очите ни, особено в млада възраст, могат да се развият сериозни заболявания, които могат да доведат до пълна слепота или дори рак.

Важно: Лещата на възрастен може да абсорбира известно количество UV светлина, така че да не може да влезе във вътрешността на окото.
Очите на децата обаче са особено уязвими: През първите години от живота, 90% от UVA и над 50% от UVB лъчите достигат до ретината, а на възраст между 10 и 13 години съответно 60% и 25%. Едва на възраст между 18 и 20 години UV лъчите могат да бъдат филтрирани от лещата. Прочетете статията ни 7 причини защо децата трябва да носят слънчеви очила.


Вредното въздействие на UV лъчите върху очите ви

Ето преглед на най-често срещаните очни заболявания, причинени от слънчевата светлина

Катаракта


Катаракта е замъгляването на естествената леща на окото. Той е най-честата причина за загуба на зрение при хора над 40 години и е водеща причина за слепота по целия свят. Освен това, с възрастта факторите на риска от катаракта включват ултравиолетово лъчение. За да предотвратите катаракта, трябва да носите слънчеви очила, които блокират 100% от слънчевите UV лъчи. Въпреки това, пълната превенция на катаракта чрез слънчеви очила не е гарантирана, тъй като болестта може да бъде предизвикана и от физиологични фактори, различни от излагане на слънце.

Макулна дегенерация


Макулна дегенерация се случва, когато малката централна част на ретината ви, наречена макула, се износва. Ретината е светлочувствителната нервна тъкан в задната част на окото ви. Обикновено не предизвиква слепота, но може да причини сериозни проблеми със зрението. Няколко известни проучвания предполагат, че излагането на слънце може да бъде рисков фактор за макулна дегенерация и че чувствителността на кожата към слънчева светлина и цвят на ириса играят централна роля при определяне на макулната дегенерация.

Рак на очите


Повечето меланоми засягат кожата, но някои се развиват в други части на тялото, включително окото. Ракът на очите (очен меланом) се развива в клетките, произвеждащи пигменти, които дават цвят на очите. Излагането на UV светлина може да увеличи риска от меланом в конюнктивата. Този меланом се появява на повърхността на окото.

Кои слънчеви очила ви предпазват от сериозни заболявания, причинени от слънцето?

Не всички слънчеви очила са еднакво ефективни. Независимо дали са евтини, скъпи, поляризирани или не, те могат или не могат да си вършат работата, за да защитят очите ни.

Повечето слънчеви очила днес имат UV защита, вградена в лещата, а не поставена върху нея, а повечето реномирани марки изброяват UV защитата на етикета си. Търсете етикет, на който пише “100% защита срещу UVA и UVB лъчи” или “100% защита срещу UV 400.”

2. Снежният отблясък, пясъкът и вятърът причиняват болезнено дразнене на окото

Въпреки че повечето от нас вярват, че слънчевите очила предпазват само от слънцето, те също така осигуряват щит срещу множество други рискови фактори.

Сняг


Точно както слънчевите очила ни предпазват от UV лъчението на слънцето, те също ни помагат срещу UV радиация и отразена светлина от снега.

Снегът отразява 80% от UV лъчите от слънцето и може да причини състояние, известно като снежна слепота, където всъщност отблясъци от слънцето изгарят роговицата (светкавично изгаряне на роговицата). Ако карате ски, сноуборд или обичате туризма в снега (по всяко време на годината), моля, носете слънчеви очила. Уверете се, че те покриват и защитават цялостно очите ви, поради отражателния характер на снега.

Пясък


Пясъкът също може да причини силно дразнене и замърсяване на окото. Затова винаги носете слънчеви очила, когато лежите на плажа или играете волейбол. Научете повече за това, което още може да навреди на очите ви на плажа.

Вятър


В крайна сметка вятърът може да раздразни и изсуши очите ви. Затова слънчевите очила осигуряват защита при особено ветровити ситуации. Ако сте склонни към сухи очи при ветровито време, помислете за използването на капки за очи.

3. Очите ни се нуждаят от специални грижи, когато се възстановяват от операция

Някои от нас избират да се подложат на очна операция за борба с зрителното увреждане, за да виждат без помощта на очила или контактни лещи. Често извършвана операция е LASIK. Корекцията се постига със специален лазер, който прекроява роговицата с цел промяна на силата на фокусиране.

С течение на времето очите се подобряват постоянно. Така че е възможно да се върнете на работа няколко дни след операцията и също така да се върнете към нормалния си начин на живот. Пациентите могат да изпитват дискомфорт през първите няколко дни, като леко дразнене и чувствителност към светлина, ореоли, отблясъци или звездни изблици в условия на слаба светлина.

В по-голямата част от случаите тези проблеми са временни и изчезват напълно в рамките на три до шест месеца. През това време очите трябва да бъдат строго защитени от слънчева светлина, замърсявания и атмосферни влияния. Най-добрият начин да постигнете това е като носите висококачествени слънчеви очила.

4.Евтините, нискокачествени лещи нанасят повече вреда на очите ви, отколкото ако въобще не носите очила

Въпреки че слънчевите очила от супермаркета, магазина за дрехи, бензиностанцията или от продавачите на плажа са много често срещани и евтини, силно препоръчваме да не се използват тези евтини очила. За съжаление, евтините слънчеви очила често не осигуряват достатъчна слънчева защита и следователно могат да доведат до сериозни очни заболявания.

Причината за това е проста: тъмно тонираните лещи на всякакви слънчеви очила, независимо дали са скъпи или евтини, разширяват нашите зеници. В резултат на това виждаме по-добре при по-тъмна светлина. Разширяването на нашите зеници обаче може да има сериозни последици, ако тъмните лещи не предлагат вградена UV защита. Слънчевите лъчи могат да проникнат във вътрешността на окото безпрепятствено и да причинят заболявания като катаракта или рак на очите (виж по-горе).

Затова винаги носете висококачествени слънчеви очила с марка, която носи етикет, гарантиращ 100% UVA и UVB защита.

Убедихте ли се? Сега разгледайте огромния ни избор от висококачествени слънчеви очила. Lentiamo предага очила от най-високо качество, най-престижни марки и най-добри UV филтри.Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

 • Анонимен

  Чудесен блог с образователна информация!Аз имам късогледство и бих си купила очила,но първо искам да стана афилиейт,попълнила съм формата ,но все още нямам отговор от вас.

  Отговори
  • Tanya
   Lentiamo.bg

   Здравейте,


   Благодаря Ви за обратната връзка.


   Моля да се свържете с мен на info@lentiamo.bg с
   повече подробности относно формата, която
   сте попълнили.


   Поздрави


   Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти