Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Кои лещи са подходящи за мен? (или как да изберем правилните лещи).

/

Създадено от Maria Chiara Tarsia на 26. 9. 2019

Кои контактни лещи са най-подходящи за очите, зрителното ви състояние и начина ви на живот зависи от много фактори. На първо място, контактните лещи са проектирани да коригират зрението и проблемите ви възможно най-лесно. Но те трябва и да са удобни за носене и за предпочитане да не се забелязват в очите ви. Сухотата в очите и алергиите трябва също да се предотвратят.

Днес има безброй контактни лещи, които могат да компенсират всички зрителни дефекти, кривина и чувствителност на окото. И затова е дяволски трудно да се намерят правилните контактни лещи. Трябва ли да бъдат еднодневни или месечни? Какво представляват сферичните контактни лещи и асферичните такива? А каква е значимостта на силикон-хидрогеловите контактни лещи?

Ръководството на Lentiamo предоставя информация за това как да изберете правилните контактни лещи за вас!


Какви видове контактни лещи се намират на пазара?

Честно казано: много! Но първата разлика, което трябва да определим, се отнася до времето на носене на лещите. Колко дълго могат да се носят? Прост, ясен пример: Ежедневните лещи могат да се носят само за един ден Слагате ги, когато се събудите и ги изхвърляте преди лягане. Не са необходими почистващи разтвори, нито специфични грижи, за да ги поддържате. Това ги прави особено подходящи за онези ситуации, в които не е толкова лесно да създадете приятно и чисто пространство, за да ги оставите, като например, когато пътувате, почивате или спортувате.

Следват: Това са лещи, които могат да се носят продължително във времето, както посочва наименованието им и това време започва да тече от момента, в който отворите блистера и внимателно се грижите за тях с добър мултифункционален разтвор за меки контактни лещи, като Solunate Multi-Purpose

Сферична или асферична леща? Кое би било по-добре за мен?

Сферични лещи следват кривината на роговицата и се използват за коригиране на най-честите зрителни състояния: късогледство и далекогледство. Асферични лещи имат изравнен ръб, който дава малко по-ясно и по-точно зрение, в сравнение със сферичните лещи, особено на края на зрителното поле. В някои случаи те служат за коригиране на по-леките форми на астигматизъм, в зависимост от препоръките на очния специалист.

А какво ще стане, ако искам да нося лещи и през деня и през нощта? Има ли контактни лещи, с които мога да спя?

Да, има такива лещи. Това са така наречените лещи за продължително носене и те могат да се носят до 30 дни и 29 нощи, като периодично се хидратират и дезинфекцират. Материалите, използвани за тези лещи, пропускат достатъчно количество кислород към роговицата. Имайте предвид, че вашият очен специалист трябва да ви даде съгласие, преди да можете да носите тези лещи по 100% непрекъснат начин. Може да ви се предложи например да ги сваляте за няколко часа веднъж на няколко дни.

Ако имам астигматизъм, какви са правилните лещи за мен?

Астигматизмът е доста често срещано зрително увреждане, при което роговицата е извита по неравномерен начин. Много често астигматизмът е придружен от късогледство и/или далекогледство. Вашият очен лекар ще може да ви даде всички подробности, свързани с вашето зрително състояние с правилното предписание за астигматизъм. Лещите, които ще бъдат предписани в случай на астигматизъм, се наричат торични лещи.

Не виждам добре надалеч, нито наблизо. Има ли мултифокални контактни лещи както има мултифокални очила?

Да, има и също като при стъклата за очила, те имат две или повече фокусни точки: обикновено едната е за късогледство, а другата за далекогледство. Така че бихте могли например да четете и да шофирате със същите лещи. Мултифокалните лещи са модерна интерпретация на по-старите „бифокални лещи“, които бяха ограничени до две фокусни точки.

Нека обобщим всичко това с една проста диаграма:

Тип контактна леща Какво коригира
Сферични лещи Късогледство и далекогледство
Асферични лещи Късогледство и далекогледство
Торични лещи Късогледство и далекогледство + Астигматизъм
Бифокални/мултифокални лещи Късогледство и далекогледство + Пресбиопия
Мултифокални торични лещи Късогледство и далекогледство + Астигматизъм и Пресбиопия

След като разполагате с цялата необходима информация за различните видове меки лещи, които са на разположение, върнете се към точка номер едно: консултирайте се с очния си лекар и го помолете да преизчисли рецептата за очила в рецепта за лещи, за да можете да разберете кои лещи са подходящи за очите ви.

Искате да знаете още повече за терминологията по отношение на контактните лещи? Посетете нашата страница Речник. В случай че имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ни напишете коментар. Ще се радваме да отговорим.

Нищо от включеното в тази статия не е предназначено да замести медицинските препоръки от специалист и трябва да се тълкува само като чиста журналистическа информация.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Ангел Т.

    извинявам се но дали може да ми препоръчате лекар за преглед и за рецепта на торични лещи много ще съм благодарен

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      Можете да се насочите към очен лекар,
      който специализира в апликацията на
      контактни лещи. Нямаме контактни на даден
      специалист, но бих препоръчала да опитате в
      някоя от големите вериги оптики. Там имат
      специалисти, които могат да направят очен
      преглед и да предпишат съответни
      торични лещи.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти