Вход

Кои лещи са подходящи за мен? (или как да изберем правилните лещи).

Независимо дали сте начинаещи или носите лещи от дълго време, но искате да пробвате нов продукт, може би си задавате някои от най-често срещаните въпроси, като: Откъде да започна? Ако искам да нося лещи и през деня и през нощта, трябва ли да ги слагам в почистващ разтвор? Ами ако не мога? Кои са най-добрите лещи за мен?

Важно е да запомните, че няма контактни лещи, които да са подходящи за всички, защото всички очи са различни. Имаме не само проблеми със зрението, но някои от нас имат нетърпимост към някои неща, с които много други хора нямат проблеми. Дори и ако рецептите ни са на практика еднакви, очите ни са толкова различни: размера им, количеството сълзи, които произвеждаме, нивата на здравето на тъканите и още много други неща. Следователно как да намерим изход от лабиринта от информация, който имаме за контактните лещи? Първата, важна стъпка е да се консултирате с нашия доверен очен лекар или оптик, за да имаме добре съобразена рецепта, която включва също марките и видовете лещи, които можем да носим.

И ето че създадохме за вас ръководство за видовете лещи и правилното им използване

Какви видове контактни лещи се намират на пазара?

Честно казано: много! Но първата разлика, което трябва да определим, се отнася до времето на носене на лещите. Колко дълго могат да се носят? Прост, ясен пример: Ежедневните лещи могат да се носят само за един ден Слагате ги, когато се събудите и ги изхвърляте преди лягане. Не са необходими почистващи разтвори, нито специфични грижи, за да ги поддържате. Това ги прави особено подходящи за онези ситуации, в които не е толкова лесно да създадете приятно и чисто пространство, за да ги оставите, като например, когато пътувате, почивате или спортувате.

Следват: Това са лещи, които могат да се носят продължително във времето, както посочва наименованието им и това време започва да тече от момента, в който отворите блистера и внимателно се грижите за тях с добър мултифункционален разтвор за меки контактни лещи, като Solunate Multi-Purpose

Сферична или асферична леща? Кое би било по-добре за мен?

Сферични лещи следват кривината на роговицата и се използват за коригиране на най-честите зрителни състояния: късогледство и далекогледство. Асферични лещи имат изравнен ръб, който дава малко по-ясно и по-точно зрение, в сравнение със сферичните лещи, особено на края на зрителното поле. В някои случаи те служат за коригиране на по-леките форми на астигматизъм, в зависимост от препоръките на очния специалист.

А какво ще стане, ако искам да нося лещи и през деня и през нощта? Има ли контактни лещи, с които мога да спя?

Да, има такива лещи. Това са така наречените лещи за продължително носене и те могат да се носят до 30 дни и 29 нощи, като периодично се хидратират и дезинфекцират. Материалите, използвани за тези лещи, пропускат достатъчно количество кислород към роговицата. Имайте предвид, че вашият очен специалист трябва да ви даде съгласие, преди да можете да носите тези лещи по 100% непрекъснат начин. Може да ви се предложи например да ги сваляте за няколко часа веднъж на няколко дни.

Ако имам астигматизъм, какви са правилните лещи за мен?

Астигматизмът е доста често срещано зрително увреждане, при което роговицата е извита по неравномерен начин. Много често астигматизмът е придружен от късогледство и/или далекогледство. Вашият очен лекар ще може да ви даде всички подробности, свързани с вашето зрително състояние с правилното предписание за астигматизъм. Лещите, които ще бъдат предписани в случай на астигматизъм, се наричат торични лещи.

Не виждам добре надалеч, нито наблизо. Има ли мултифокални контактни лещи както има мултифокални очила?

Да, има и също като при стъклата за очила, те имат две или повече фокусни точки: обикновено едната е за късогледство, а другата за далекогледство. Така че бихте могли например да четете и да шофирате със същите лещи. Мултифокалните лещи са модерна интерпретация на по-старите „бифокални лещи“, които бяха ограничени до две фокусни точки.

Нека обобщим всичко това с една проста диаграма:

Тип контактна леща Какво коригира
Сферични лещи Късогледство и далекогледство
Асферични лещи Късогледство и далекогледство
Торични лещи Късогледство и далекогледство + Астигматизъм
Бифокални/мул­тифокални лещи Късогледство и далекогледство + Пресбиопия
Мултифокални торични лещи Късогледство и далекогледство + Астигматизъм и Пресбиопия

След като разполагате с цялата необходима информация за различните видове меки лещи, които са на разположение, върнете се към точка номер едно: консултирайте се с очния си лекар и го помолете да преизчисли рецептата за очила в рецепта за лещи, за да можете да разберете кои лещи са подходящи за очите ви.

Искате да знаете още повече за терминологията по отношение на контактните лещи? Посетете нашата страница Речник. В случай че имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ни напишете коментар. Ще се радваме да отговорим.

Нищо от включеното в тази статия не е предназначено да замести медицинските препоръки от специалист и трябва да се тълкува само като чиста журналистическа информация.

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

/

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти