Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Сферични или асферични лещи: кой е по-добрият избор?

Когато става дума за контактни лещи, ги различаваме според названията дневни, седмични или месечни лещи. Освен това, можем да избираме и между цветни лещи, мултифокални лещи и лещи, специално създадени за хора с пресбиопия. Да не забравяме и за различните комбинации от предписания, които са възможни в днешно време. Почти всяка аметропия може да бъде коригирана с помощта на контактни лещи.

Всъщност, това не са единствените начини за разграничаване на видовете лещи. Техническите аспекти определят дали контактната леща ще пасне добре и дали перфектно ще коригира зрението ви. Затова, базовата кривина играе голяма роля, когато става въпрос за получаване на най-добрите визуални резултати. Прочетете и разберете до каква степен сферата е от решаващо значение за зрението и комфорта на очите ви.

Сферични и асферични контактни лещи – модерни корекции за съвременни аметропици

Кривината на контактната леща се отличава със сферични и асферични конструкции.

Докато асферичните контактни лещи осигуряват много по-прецизно насочване на светлината, сферичните контактни лещи не осигуряват това допълнително предимство до такава степен.

Spheric vs. aspheric lenses

Сферичните лещи имат отлични свойства за изобразяване. Но когато става въпрос за тежка аметропия, асферичните повърхности се представят по-добре. Това е особено забележимо в крайните части на лещите. Оттам светлината се насочва към фокуса на контактната леща.

За всеки, който ползва този тип лещи, това не само води до по-ясно и по-светло изображение, но и визуалният обхват е по-малко ограничен, тъй като значително по-голяма част от лещата може да бъде използвана за виждане.

Какви са ограниченията на сферичните лещи?

Сферичните модели на контактни лещи са най-често използвани. Дълго време изобщо не е имало други форми на контактни лещи. Но те не винаги са най-добрият избор. Причината за това е понякога недостатъчното оптично качество. Те могат да причинят отклонения, които водят до замъглено виждане.

Оптиците наричат този феномен сферична аберация защото се среща само в сферично оформени оптични лещи: не всички светлинни лъчи, които достигат повърхността на лещата, впоследствие се събират в една и съща точка. Слънчевите лъчи, инцидентно достигнали областта на кривата на самата леща, се пречупват по различен начин от тези в областта на оста. По този начин не е възможно окото да фокусира всички лъчи едновременно. Това от своя страна води до неясно изображение.

Асферични контактни лещи за по-добър визуален комфорт

За да елиминираме този недостатък, ви предлагаме асферични лещи, които не следват сферична форма.

В сравнение със сферичните лещи, асферичните контактни лещи също имат кривина, за да могат да паснат оптимално върху очната ябълка. Но ръбовете на тези лещи са плоски. Плоската кривина променя оптичните свойства на лещата. Най-новите производствени процеси правят възможно създаването на тази специална форма.

Големината на свободно оформяща се повърхност позволява да се избегнат или намалят аберациите, които са неизбежни при сферичните лещи.

Тези лещи могат да се адаптират доста по-добре към кривината на самото око. Те отклоняват светлинните лъчи по изисквания на носителя им и избягват недостатъци в зрението. Затова се постига оптимален визуален резултат.
 

Има ли асферични контактни лещи, подходящи за всеки носител на контактни лещи?

Най-добре е да попитате офталмолог, ако страдате от очно заболяване. Той ще определи дали очите ви са подходящи за носене на контактни лещи изобщо. Обикновено офталмолозите не препоръчват носенето на асферични лещи, ако хиперопията ви е коригирана с лазерна операция.

Положението е различно при пациенти с катаракта. Тъй като ефектите на сферичните аберации са по-силни, офталмолозите препоръчват асферични контактни лещи или лещи за очила в този случай. В допълнение, видът на аметропията, както и очните заболявания, играят важна роля. Лещи с асферичен фронт са по-добър избор при тежко късогледство или далекогледство. Хората с голям диаметър на зеницата също трябва да използват този тип лещи.

Асферичните контактни лещи в кратко обобщение

  • Асферичните контактни лещи са подобни на сферичните контактни лещи. Те обаче нямат сферично извита повърхност, а ръбовете им се изравняват, така че изображението е по-малко изкривено, отколкото при сферичните лещи. Зрението е по-остро поради по-доброто периферно изобразяване.
  • Асферичните контактни лещи предотвратяват така наречените сферични аберации, т.е. периферните изкривявания, причинени от разширяването на зениците при някои дейности
  • Дизайнът на асферичните лещи може да помогне за увеличаване на зрителната острота дори при лоши условия на осветеност или при шофиране в тъмното; когато работите с компютър, или за спортни дейности, които изискват бърз фокус.
  • Асферичните лещи могат да коригират нисък астигматизъм до –0,75 или пресбиопия.
  • НО: Има хора, които не могат да се възползват от предимствата на асферичната повърхност на лещите, защото очите им зависят от сферични аберации, за да осигурят оптимално зрение.

Вижте новите лещи Lenjoy, най-достъпните асферични лещи в нашия онлайн магазин. Уникалният асферичен дизайн на лещите Lenjoy намалява аберациите и предлага зрителната острота дори при лоши светлинни условия.

Търсите подходящите контактни лещи за вас?

На Lentiamo ви очаква богата селекция от най-модерните лещи на пазара!

Най-добрите производители ви предлагат ежедневни и месечни лещи от силиконов хидрогел, лещи за продължително носене и такива с филтър за UV и синя светлина.

Пазарувайте контактни лещи

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти