Европейска компания 15 държави в Европа

Вход

Астигматизъм

Астигматизмът е дефект на оптична система или на човешкото око, вид аберация, при която се получава неясен образ поради липса на правилно фокусиране. Причината обикновено е, че роговицата на окото не е правилна сфера и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга. При астигматизъм е нужно постоянно носене на очила с отчитане на индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око.

Леката форма на астигматизъм може да остане незабелязана. Първият симптом е леко замъглено зрение. Понякога некоригираният астигматизъм може да предизвика главоболие, преумора на очите или да изкриви или замъгли зрението. В случай, че рецептата ви от офталмолог съдържа три части, а не една, това значи, че се наблюдава форма на астигматизъм. Предписаната рецепта изглежда подобно на това: –1,75 –1,25 × 160. Първата част представлява основната сферична корекция, докато втората и третата част показват размера и разположението на астигматизма.

Много хора с астигматизъм продължават да мислят, че не могат да носят контактни лещи или че само твърдите лещи могат да коригират астигматизма. Съществуват модели меки лещи, които коригират астигматизъм. Наричат се торични контактни лещи. Те имат специална вградена корекция, като едновременно могат да съдържат предписание за далекогледство или късогледство, ако пациентът се нуждае от това. Определени ниски нива на астигматизъм са психологически (понеже роговицата почти никога не е правилно извита) и не изискват оптична корекция.

Прочетете повече за астигматизма в нашия блог.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Не пропускайте новините от света на щастливите лещи!