Вход

Зимни спортове за ползващите очила: Внимание по склоновете!

Отново наближава зимно време. Освен студа, очакваме и коледните празници съвсем скоро. Мнозина ще се насладят на празничния сезон, прекарвайки ваканцията си в снега, покорявайки пистите със ски или сноубордове. Но знаете ли, че по-голямата част от всички ски и сноуборд злополуки са причинени от визуални грешки?

Значението на доброто зрение на склона

В действителност: 80 процента от всички инциденти в спорта, са причинени от визуални и възприемчиви грешки и карането на ски не е изключение.
Проучванията показват, че постиженията при карането на ски и рискът от злополука са пряко свързани с визуалното възприятие.1 Това означава, че точно както при шофирането на пътя и на пистата трябва да се използва правилната визуална помощ. Затова много от нас носят очилата си на склона. Възможно е обаче очилата да пречат на специалните ски маска и очила, което може предизвика неудобство. Очилата бързо започват да се замъгляват, ски очилата не се поставят правилно над очилата, или пък шлемът натиска части на очилата върху носа и ушите.

Поради тази причина, много скиори и сноубордисти тръгват по склоновете без шлемове и ски очила, за да могат да носят диоптричните си очила. Това обаче застрашава тяхната безопасност, тъй като те рискуват сериозни наранявания в случай на катастрофа. Те също могат да увредят очите си, тъй като очилата обикновено не осигуряват подходяща UV защита. В допълнение, очилата могат сериозно да наранят окото в случай на злополука. Ски очилата, точно както слънчевите очила са надеждна защита срещу UV лъчите и в същото време подобряват зрителните способности. 2

Какво можете да направите, за да се предпазите?

  • Просто използвайте контактни лещи под ски очилата

    Защитете се от злополуки и опасни ултравиолетови лъчи! Контактните лещи могат лесно да се носят под ски очила и шлем без замъгляване или подхлъзване. Докато контактните лещи гарантират най-добро зрение и предпазват от инциденти, ски очилата предлагат защита срещу слънчевите лъчи и отблясъците, което също е от съществено значение, когато караме ски!

  • Изберете кислородопропускливи лещи

    Физическото натоварване по време на зимните спортове води до повишена нужда от кислород. Засегната е и роговицата на окото. Ето защо е препоръчително да изберете контактни лещи, които осигуряват достатъчно кислород за очите в сухия зимен въздух или ветровитите планински склонове.

  • Използвайте правилните ски очила и слънчеви такива

    Тъй като снегът може да отрази до 80% от светлината в сравнение с нормалните повърхности на земята, от жизненоважно значение е да изберете слънчеви очила или очила, които са специално предназначени за зимни спортове и абсорбират поне 95% от UV лъчите.


1 Avermann Contaktlinsen 2 Sueddeutsche Zeitung

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти