Разгледайте ръководството за слънчеви очила 😎

Вход

Пет грешки, които допускат потребителите на контактни лещи

Контактните лещи са безопасен помощник по пътя на корекцията на очите, но е необходимо да се спазват някои основни правила при тяхното използване. И въпреки, че потребителите на лещи ги знаят добре, понякога се допускат грешки.

Събрахме в тази статия най-често срещаните от тях.

1. Избор на контактни лещи без консултация със специалист.

Да, първата грешка можете да допуснете дори в момента, когато все още нямате контактни лещи…точно тогава, когато ги закупите без предварителна консултация със специалист. Преди първите си контактни лещи е необходимо да се консултирате с офталмолог или оптометрист, който да ви направи обстоен очен преглед и да ви постави лещи. Именно очният специалист е този, който преценя кои контактни лещи са за вас и вашите очи. Важно е да не се пренебрегват контролните очни прегледи 2 пъти годишно, защото очите се променят и първоначално идеалните лещи след време могат да бъдат неподходящи. Също така, очният специалист може да открие проблем, за който вие дори не подозирате, че имате. Навременното лечение ще ви гарантира здрави очи по-дълго и ще ви спести усложнения.

2. Не спазване на хигиена при манипулацията с контактни лещи

С контактните лещи и разтворите към тях трябва да се работи така, че бактериите и други замърсявания да не могат да попаднат в тях. Затова е задължително преди всяка манипулация ръцете да бъдат старателно измити и подсушени. Кутийката с разтвор не бива да се оставя дълго отворена. Във въздуха също се съдържат много бактерии. Не почиствайте кутийките за лещи с кърпички, а просто ги оставете обърнати надолу да изсъхнат сами. В тях винаги остават бактерии и поради тази причина трябва да бъдат подменяни често.

3. Погрешно използване на разтворите за лещи

Доливате ли нов разтвор към стария вместо да изхвърлите стария и да използвате напълно нов? Това е грешка, която допускат повече от половината потребители на контактни лещи. Съхраняваме лещите си в разтвор, защото е стерилен. Ако обаче не сменяме разтвора, а просто доливаме нов към стария, вече трудно можем да говорим за стерилност. В специална статия сме обяснили всичко това подробно. Друга грешка се допуска, когато в кутийката не се налива достатъчно разтвор. С цел да спестят средства, някои хора прибягват до този метод, но трябва да се има предвид, че контактните лещи трябва да са бъдат добре покрити с разтвор в кутийките за съхранение, за да се избегне тяхното дехидратиране. Сухите лещи трудно се поставят в очите, дерат и могат да наранят роговицата. Следете и за срока на годност на разтворите за лещи, важно е да се спазва.

Ако търсите разтвор, на който можете да разчитате, може би ще ви допадне нашия нов Solunate

4. Носене на лещите по-дълго отколкото трябва

Случва ли ви се често да носите лещите си по-дълго отколкото е препоръчал производителят им? Бъдете внимателни. Веднъж щом лещите са извадени от стерилните им опаковки, те започват да стареят. Това се случва дори и когато ги съхранявате в разтвор. Имайте предвид, че с всеки изминал ден след указания срок на годност, върху лещите се образуват повече протеини и замърсявания, а с тях се увеличава и рискът от инфекции. Не бива да се пести от грижата за контактни лещи. Едно евентуално усложнение би струвало повече, ако не спазваме правилата за носене на лещи.

5. Нощен сън с контактни лещи, които не са предназначени за продължително носене

Ако използвате контактни лещи за продължително носене, този параграф не се отнася за вас. Нощният сън с останалите видове лещи обаче, може да причини сериозни проблеми. Влияещите фактори са както времето, през което спите с лещите, така и материалът, от който са произведени и състоянието им в конкретния ден и нощ. Например, при една обедна дрямка място за притеснение няма. С поставени лещи в очите за цяла нощ обаче трябва да се внимава, особено ако използвате хидрогелови контактни лещи. Противно на тях, силикон-хидрогеловите лещи пропускат повече кислород и на сутринта очите ви би трябвало да бъдат добре. За да бъдете сигурни в това, с кои лещи можете да спите и с кои не, прочетете опаковката им, там производителя е обозначил тази информация; или се консултирайте със специалист. В случай, че сте прекарали целия ден вкъщи и сте поставили лещите си малко преди сън, вероятността очите ви да се замърсят е много малка. Ситуацията би била различна обаче, ако сте поставили лещите си рано сутрин и сте прекарали целия ден навън, например в прашна среда. Във всички случай е добре да знаете, че след събуждане трябва веднага да извадите лещите от очите си и да ги поставите в кутийка с разтвор, след което да се погрижите за очите си с успокояващи капки.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти