Lentiamо има рожден ден! До 40% отстъпка

Вход

Как да почиствате кутийка за контактни лещи

Barbora Keřková, Ing.

Медицински прегледано от Barbora Keřková, Ing., Заместник-управител на оптика, на 19. 5. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Ако носите контактни лещи, знаете колко е важно да поддържате рутинна хигиенична грижа за лещите. Знаете ли, че правилното почистване на кутията за контактни лещи също може да повлияе на дълготрайността и прозрачността на вашите лещи?

Независимо дали се учите как да почиствате кутийката за контактни лещи за първи път или имате нужда от припомняне, експертите за грижа за очите в Lentiamo са тук, за да ви помогнат. Научете защо и кога трябва да почиствате кутийката и прочетете шестте основни стъпки, включени в грижата за кутията за лещи по-долу!

Защо трябва да почиствате кутията на лещите си

Случаите могат да натрупат бактерии и други микроорганизми с течение на времето, които след това могат да се прехвърлят към вашите контакти и потенциално да причинят дразнене или инфекция. Почистването на кутийките за контактни лещи е важна стъпка в поддържането на добра хигиена и полагането на добра грижа за контактните лещи. Редовното почистване на кутията за лещи с разтвор за контактни лещи може да помогне за предотвратяване на тези проблеми и да поддържа очите ви здрави.

Как да почиствате кутията си за лещи

празна кутийка за контактни лещи отворена върху бяла маса

Въпреки че знаем, че почистването на контактните лещи е важна част от грижата за лещите, правилното почистване на кутийките за контактни лещи е също толкова важно. Почистването на кутията е лесно и изисква минимална подготовка. Трябва редовно и старателно да миете кутийката си за контактни лещи, като използвате многофункционален разтвор. Физиологичният разтвор или лубрикиращите разтвори няма да почистят и дезинфекцират правилно кутийките.

Готови ли сте да започнете? Научете как да почиствате кутия за контактни лещи, като следвате тези лесни стъпки:

  1. Измийте ръцете си – Почистете старателно ръцете си със сапун и вода преди да боравите с кутийката за контактни лещи. Това ще помогне за предотвратяване на разпространението на бактерии.
  2. Подсушете ръцете си – Използвайте чиста кърпа без мъх за да изсушите напълно ръцете си след измиването им.
  3. Изпразнете кутийката – Излейте стария разтвор от вашата кутийка за лещи и го изхвърлете в канализацията.
  4. Изплакнете кутийката – Изплакнете кутията за контактни лещи с пресен разтвор, за да премахнете всички останали остатъци или разтвор.
  5. Изсушете кутията на въздух – Разклатете излишния разтвор и оставете вашата кутия за контактни лещи изсъхне напълно на въздух. Избягвайте да използвате сешоар или друг източник на топлина, за да я сушите.
  6. Съхранете лещите си   След като кутията ви изсъхне напълно, поставете контактните си лещи вътре както обикновено с пресен разтвор за контактни лещи.

Важни правила за почистването на кутията за контактни лещи

  • Не използвайте чешмяна вода за почистване на кутийката за контактни лещи. Чешмяната вода може да съдържа бактерии, които могат да доведат до сериозни очни инфекции.
  • Не използвайте сапун или други почистващи препарати за почистване на кутията. Тези продукти могат да повредят кутията и да затруднят почистването.
  • Не съхранявайте кутийката си за контактни лещи във влажна среда. Влагата може да насърчи растежа на бактерии.
  • Не преварявайте кутийката за контактни лещи.
  • Не поставяйте кутийката за контактни лещи в съдомиялна машина.
  • Не използвайте алкохол за почистване на кутийката за контактни лещи.
Може да видите информация онлайн, която предлага преваряване на кутиите за контактни лещи във вода или поставяне на кутиите в съдомиялна машина. Водата може да въведе вредни бактерии в кутийките и в лещите, увеличавайки риска от сериозни инфекции. За да предпазите очите си, никога не използвайте вода за почистване на кутията за лещи, дори ако водата е преварена.

Колко често трябва да почиствате кутията на лещите си?

кутия за контактни лещи и една контактна леща върху бяла маса

Вашият калъф за контакт трябва да се почиства след всяка употреба. Между почистванията не забравяйте да държите кутията отворена и далеч от вода и други замърсители. Не забравяйте да използвате само пресен разтвор за почистване и съхранение на контактни лещи.

Кога трябва да сменяте кутийката си за лещи?

Важно е да сменяте кутийката си за лещи веднъж на всеки три месеца. Поддържането на кутии за по-дълъг период може да доведе до дразнене на очите и натрупване на бактерии в кутийката.

Полезен съвет: Намалете отпадъците си и поддържайте очите си здрави! Проверете нашите 10 начина да използвате повторно кутийката си за контактни лещи в блога сега.

Заключителни мисли от Lentiamo

Стъпките за грижа за кутийката за контактни лещи могат да бъдат от полза за зрението и здравето на очите ви. Имайте предвид тези полезни съвети следващия път, когато почиствате или сменяте кутията си. Не забравяйте да дадете приоритет на рутинната си грижа за лещите и кутията, за да виждате ясно и удобно.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти