Вход

Откъде идва цветът на очите?

Jakub Odcházel

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, Мениджър Оптика, на 1. 3. 2021. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Кафяв, сини, черни, зелени, сиви, лешникови и лилавеникави очи… Съществуват толкова много великолепни цветове на очите – и ние обожаваме всеки един от тях!

Но знаете ли как точно се определя цветът на очите ви? Lentiamo ще ви запознае с тази загадъчна, но много интригуваща тема и ще ви покаже как можете дори да предскажете цвета на очите на бебето си!

Да започваме!

Как се определя цветът на очите?

Цветът на очите е черта, която се влияе от количеството меланин и вида на пигмента в ириса – тънка мембрана, която може да варира в оттенък от синьо до кафяво. Ирисът е разположен зад роговицата и пред лещата и обгражда зеницата.

Меланинът е биологичен пигмент, „произведен“ от специални кожни клетки, наречени меланоцити. Той не само регулира цвета на очите, но и цвета на кожата и косата.

Цветът на очите, както и цвета на кожата и косата, се определят от поредица от информация, съхранявана в гените на човека. Нашият личен „таен код“.

Как гените и меланинът влияят на цвета на очите?

Цветът на очите, както току-що споменахме, е генетично обусловен от информацията, която тези гени носят – те определят количеството и разпределението на съдържанието на меланин в тялото. Следователно, накратко, гените, свързани с цвета на очите, „инструктират“ производството, транспорта и концентрацията на меланин в ириса.

Колкото повече меланин има в окото, толкова по-тъмен е цветът му. В сините очи меланинът се разпределя във вътрешната част, докато в тъмните очи се намира в най-външната част. В зелените очи меланинът се намира в малки количества и в двете части на ириса.

В редки случаи е възможно всяко око да има различен цвят. Това явление се нарича хетерохромия.

Можете ли да предскажете цвета на очите на вашето бебе?

" allowfullscreen>

Кафявите очи са доминираща черта, затова 79% от населението по света има кафяви очи. Приблизително 8–10% от хората по света имат сини очи. И не на последно място, зеленият е най-редкият цвят – с 2%.

Както е показано във видеото, кафявото доминира над синьото и зеленото. Следователно, най-общо казано, човек със сини очи обикновено има двама родители със сини очи, а двама родители със сини очи обикновено нямат дете с кафяви очи.

Наследява ли се цветът на очите?

Често цветът на очите на бебето може да се предвиди въз основа на цветовете на очите на родителите и останалите роднини. Важно е да се знае, че могат да възникнат и генетични вариации и да доведат до неочакван цвят на очите при новороденото.

В миналото учените смятат, че цветът на очите се определя от един ген и че тази черта следва прост модел на наследяване. Затова се е смятало, че двама родители със сини очи, не могат да имат дете с кафяви очи. По-новите проучвания обаче доказват, че този модел е твърде опростен. Въпреки че е необичайно, всъщност е напълно възможно, родителите със сини очи да имат деца с кафяви очи. Унаследяването на цвета на очите се оказва по-сложно от първоначално предполагаемото, тъй като участват множество гени.

Може ли цветът на очите да се промени с течение на времето?

Това може да звучи странно, но отговорът е да. Изненадващо, редица прости фактори могат да повлияят на цвета на очите през деня:

 • Яркостта на средата около нас и излагането на слънце: определено най-честата причина. Докато се преместваме от слънчево място в тъмна стая, зеницата ни, подобно на фотоапарат, се свива или разширява, за да се адаптира към светлината. В по-ярка среда и особено при естествена светлина, можем да разграничим повече различни нюанси в нашите ириси. Когато зеницата се разшири, за да ни позволи да виждаме по-добре в по-тъмна среда, очите също изглеждат по-тъмни, защото се вижда само малка част от ириса. Ето защо лешниковите очи понякога могат да изглеждат зелени или златисти, а светлосините – сиви. Но докато разходката на слънце може да направи очите ни по-ярки, по-честите слънчеви бани активират по-щедрото производство на меланин (използвайки същия процес, който ни кара да почерняваме), което може да доведе до по-тъмни очи. Във всеки случай не забравяйте, че UV лъчите са опасни за очите ни. Ето защо винаги препоръчваме да носите чифт висококачествени слънчеви очила.
 • Възраст: известен факт е, че повечето бебета се раждат със сини очи и че този цвят може да се промени по-късно. Това се случва, защото при раждането производството на меланин току-що е започнало и поради това тялото на бебето съдържа по-ниска концентрация. Като правило цветът на очите ще се установи на тригодишна възраст. В по-напреднала възраст обаче очите могат да станат по-светли, точно както косата става бяла. Това е така, защото производството на меланин намалява с остаряването.
 • Настроението: вълнение, гняв, щастие… както гласи старата поговорка, че очите са прозорец към душата, нашите емоции имат силата да свиват или разширяват зениците ни. Забелязано е, че цветът на очите изглежда по-жив, когато чувстваме радост и по-тъмен, когато сме ядосани.
 • Хранителни навици: месото, плодовете и зеленчуците също могат да потъмнят или изсветлят естествения ви цвят на очите. Например хората казват, че храни като спанак и био мед могат да направят ириса ви да изглежда по-ярък. Лайката и зехтинът от друга страна, могат да направят очите ви да изглеждат по-топли. Въпреки че всички тези суперхрани определено са полезни за вас, все още няма научни доказателства за способността им да променят трайно цвета на очите ви. Това, което е сигурно обаче, е, че балансираното хранене ще направи очите ви по-здрави и следователно по-изкрящи. И обратно, ако тялото ви страда от заболяване, това също може да промени външния вид на очите ви.
 • Наранявания: нараняванията също могат да променят цвета на очите ви. Травмите, например, може да засегнат меланина в окото и да причинят частична промяна на цвета.

Как можете да промените цвета на очите си безопасно?

Изключително лесно! Можете да промените цвета на очите си с чифт зашеметяващи цветни контактни лещи! Има няколко вида цветни лещи: цветове, които подчертават очите ви, такива които ярко променят естествения ви цвят или, такива които го трансформират в крейзи мотиви за Halloween. … Lentiamo има всички!

Не сте сигурни кой да изберете? Тогава разгледайте нашето ръководство, което ще ви помогне да рзберете кои цветни контактни лещи са подходящи за вас!

Най-добрите цветни контактни лещи според нашите оптици

Не пропускайте нашата широка гама цветни контактни лещи, предлагани както с, така и без рецепта!

Пазарувайте сега →Хареса ли ви пътешествието в магията на цветовете на очите? Не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си!Източници:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти