До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Откъде идва цветът на очите?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 1. 3. 2021. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Кафяв, сини, черни, зелени, сиви, лешникови и лилавеникави очи… Съществуват толкова много великолепни цветове на очите – и ние обожаваме всеки един от тях!

Но знаете ли как точно се определя цветът на очите ви? Lentiamo ще ви запознае с тази загадъчна, но много интригуваща тема и ще ви покаже как можете дори да предскажете цвета на очите на бебето си!

Да започваме!

Как се определя цветът на очите?

Цветът на очите е черта, която се влияе от количеството меланин и вида на пигмента в ириса – тънка мембрана, която може да варира в оттенък от синьо до кафяво. Ирисът е разположен зад роговицата и пред лещата и обгражда зеницата.

Меланинът е биологичен пигмент, „произведен“ от специални кожни клетки, наречени меланоцити. Той не само регулира цвета на очите, но и цвета на кожата и косата.

Цветът на очите, както и цвета на кожата и косата, се определят от поредица от информация, съхранявана в гените на човека. Нашият личен „таен код“.

Как гените и меланинът влияят на цвета на очите?

Цветът на очите, както току-що споменахме, е генетично обусловен от информацията, която тези гени носят – те определят количеството и разпределението на съдържанието на меланин в тялото. Следователно, накратко, гените, свързани с цвета на очите, „инструктират“ производството, транспорта и концентрацията на меланин в ириса.

Колкото повече меланин има в окото, толкова по-тъмен е цветът му. В сините очи меланинът се разпределя във вътрешната част, докато в тъмните очи се намира в най-външната част. В зелените очи меланинът се намира в малки количества и в двете части на ириса.

В редки случаи е възможно всяко око да има различен цвят. Това явление се нарича хетерохромия.

Можете ли да предскажете цвета на очите на вашето бебе?

" allowfullscreen>

Кафявите очи са доминираща черта, затова 79% от населението по света има кафяви очи. Приблизително 8–10% от хората по света имат сини очи. И не на последно място, зеленият е най-редкият цвят – с 2%.

Както е показано във видеото, кафявото доминира над синьото и зеленото. Следователно, най-общо казано, човек със сини очи обикновено има двама родители със сини очи, а двама родители със сини очи обикновено нямат дете с кафяви очи.

Наследява ли се цветът на очите?

Често цветът на очите на бебето може да се предвиди въз основа на цветовете на очите на родителите и останалите роднини. Важно е да се знае, че могат да възникнат и генетични вариации и да доведат до неочакван цвят на очите при новороденото.

В миналото учените смятат, че цветът на очите се определя от един ген и че тази черта следва прост модел на наследяване. Затова се е смятало, че двама родители със сини очи, не могат да имат дете с кафяви очи. По-новите проучвания обаче доказват, че този модел е твърде опростен. Въпреки че е необичайно, всъщност е напълно възможно, родителите със сини очи да имат деца с кафяви очи. Унаследяването на цвета на очите се оказва по-сложно от първоначално предполагаемото, тъй като участват множество гени.

Може ли цветът на очите да се промени с течение на времето?

Това може да звучи странно, но отговорът е да. Изненадващо, редица прости фактори могат да повлияят на цвета на очите през деня:

  • Яркостта на средата около нас и излагането на слънце: определено най-честата причина. Докато се преместваме от слънчево място в тъмна стая, зеницата ни, подобно на фотоапарат, се свива или разширява, за да се адаптира към светлината. В по-ярка среда и особено при естествена светлина, можем да разграничим повече различни нюанси в нашите ириси. Когато зеницата се разшири, за да ни позволи да виждаме по-добре в по-тъмна среда, очите също изглеждат по-тъмни, защото се вижда само малка част от ириса. Ето защо лешниковите очи понякога могат да изглеждат зелени или златисти, а светлосините – сиви. Но докато разходката на слънце може да направи очите ни по-ярки, по-честите слънчеви бани активират по-щедрото производство на меланин (използвайки същия процес, който ни кара да почерняваме), което може да доведе до по-тъмни очи. Във всеки случай не забравяйте, че UV лъчите са опасни за очите ни. Ето защо винаги препоръчваме да носите чифт висококачествени слънчеви очила.
  • Възраст: известен факт е, че повечето бебета се раждат със сини очи и че този цвят може да се промени по-късно. Това се случва, защото при раждането производството на меланин току-що е започнало и поради това тялото на бебето съдържа по-ниска концентрация. Като правило цветът на очите ще се установи на тригодишна възраст. В по-напреднала възраст обаче очите могат да станат по-светли, точно както косата става бяла. Това е така, защото производството на меланин намалява с остаряването.
  • Настроението: вълнение, гняв, щастие… както гласи старата поговорка, че очите са прозорец към душата, нашите емоции имат силата да свиват или разширяват зениците ни. Забелязано е, че цветът на очите изглежда по-жив, когато чувстваме радост и по-тъмен, когато сме ядосани.
  • Хранителни навици: месото, плодовете и зеленчуците също могат да потъмнят или изсветлят естествения ви цвят на очите. Например хората казват, че храни като спанак и био мед могат да направят ириса ви да изглежда по-ярък. Лайката и зехтинът от друга страна, могат да направят очите ви да изглеждат по-топли. Въпреки че всички тези суперхрани определено са полезни за вас, все още няма научни доказателства за способността им да променят трайно цвета на очите ви. Това, което е сигурно обаче, е, че балансираното хранене ще направи очите ви по-здрави и следователно по-изкрящи. И обратно, ако тялото ви страда от заболяване, това също може да промени външния вид на очите ви.
  • Наранявания: нараняванията също могат да променят цвета на очите ви. Травмите, например, може да засегнат меланина в окото и да причинят частична промяна на цвета.

Как можете да промените цвета на очите си безопасно?





Изключително лесно! Можете да промените цвета на очите си с чифт зашеметяващи цветни контактни лещи! Има няколко вида цветни лещи: цветове, които подчертават очите ви, такива които ярко променят естествения ви цвят или, такива които го трансформират в крейзи мотиви за Halloween. … Lentiamo има всички!

Не сте сигурни кой да изберете? Тогава разгледайте нашето ръководство, което ще ви помогне да рзберете кои цветни контактни лещи са подходящи за вас!

Най-добрите цветни контактни лещи според нашите оптици

Не пропускайте нашата широка гама цветни контактни лещи, предлагани както с, така и без рецепта!

Пазарувайте сега →



Хареса ли ви пътешествието в магията на цветовете на очите? Не забравяйте да споделите тази статия с приятелите си!



Източници:

https://medlineplus.gov/…ts/eyecolor/
https://www.webmd.com/…ect-the-eyes
https://www.mamanatural.com/…color-chart/

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти