Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Четирикраки приятели с двуцветни очи - Хетерохромия при животните

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 15. 11. 2019. Създадено от Lentiamo

Хората обичат домашните любимци. Около 80 милиона европейски домакинства притежават поне един домашен любимец. Това е значителен брой!

Сред тези милиони домашни любимци е значителен броят на животните, които споделят едно явление, което офталмолозите и ветеринарите наричат хетерохромия. Използва се за описание на състоянието на наличието на няколко цвята на очите – например кафяво око и синьо око.

Създателят на този материал се срещна с мениджъра на нашата оптика Jakub Odcházel , за да поговорят какво точно представлява състоянието хетерохромия, какво я причинява и как този феномен се различава при хората и животните. И това не е всичко: той ни даде и няколко невероятно сладки и пухкави снимки.

Какво е хетерохромия?

Хетерохромия, древногръцка дума, която произлиза от héteros (различни) и chróma (цвят), се отнася до разликата в цвета на косата, кожата или ириса.

Ирисът тънката структура, която заобикаля зеницата, придава на очите своя отличителен цвят.Пигментът меланин играе важна роля тук. Колкото повече меланин съдържа ириса, толкова по-тъмен ще бъде цветът на очите. Това явление може да се наблюдава и в човешката кожа. Колкото повече меланин съдържат клетките ни, толкова по-тъмна е кожата ни. При очите това означава, че кафявите очи съдържат повече меланин, отколкото сините.

Woman with heterochromia
White cat with heterochromia

Каква е разликата между хетерохромията при хората и животните?

Хетерохромията е сравнително рядка при хората (например, засяга по-малко от 200 000 души в Съединените щати). Това обаче е често срещано явление при някои породи котки, кучета, говеда и коне.

Това е така, защото хетерохромията е генетична черта, която в зависимост от животното, в което се среща, може да се дължи на инбридинг, генетично наследяване или мутация . В някои породи котки, като турската Ангора, хетерохромията е желана черта, която животновъдите се опитват да запазят.

Определени породи кучета като хъски, австралийски овчарки и Louisiana Catahoula Leopard Dogs са по-склонни да имат тази сладка черта.

Dog with heterochromia

Какво причинява хетерохромията?

Хетерохромията се класифицира основно като генетична (вродена, налична или малко след раждането) или придобита според времето на нейното начало. Повечето случаи на хетерохромия са наследствени и могат да бъдат свързани с вроден синдром. Други случаи се придобиват и са причинени от заболяване или нараняване.

Предпазете домашния си любимец – направете преглед

Повечето случаи на хетерохромия са вродени. Въпреки че, ако вашият домашен любимец има различни цветове на очите, препоръчваме да се консултирате с ветеринарен лекар за очен преглед, за да изключите други причини.

След като ветеринарният лекар потвърди, че очите на вашия домашен любимец са здрави, бъдете готови да получите комплименти за уникалния вид на многоцветните очи на вашия домашен любимец! И ако вие сте този с хетерохромия и искате да хармонизирате цветовете на очите си: цветните контактни лещи могат да се използват и по козметични причини.


Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти