До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Знаете ли колко микроби живеят в дома ви?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 8. 10. 2020. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Обществени тоалетни, ресторанти, хотели, офиси, училища, автобуси. Повечето от нас знаят, че тези места могат да бъдат доста мръсни и се надяваме, че всички спазваме препоръчителните хигиенни мерки когато ги посещаваме. Със сигурност обаче, няма от какво да се боим в собствения си дом, нали? Заради Коронавируса голяма част от хората започнаха да преосмислят навиците си. Също така, епидемията ни накара да погледнем на пространствата, които обитаваме, от нов ъгъл. Но нека не всяваме излишна паника, а се запознаем с някои факти, които биха ни помогнали да се справим с тази деликатна ситуация

Мръсната гъба за миене на чинии може да е дом на подобен на брой микроби, колкото се намират и в човешките изпражнения. За съжаление това не важи това само за гъбите. Нашият дом може да бъде, от гледна точка на бактериално замърсяване, много опасно място за живеене. Ето още един шокиращ пример: знаете ли, че по копчетата на асансьорите има повече бактерии, отколкото на тоалетна седалка? Може да звучи невероятно, но е факт.


Къде има най-много бактерии във вашия дом?

Бихме предположили, че най-мръсното място в нашите домове е банята, но изследването на NSF International Germ Household показа, че това е кухнята . Те взимат проби от 30 кухненски предмета от домакинствата на 22 семейства. Върху им откриват опасните бактерии салмонела и Е. coli в следните проценти:

Кухня

  • Микроби са открити на повече от 75% кухненските гъби
  • На 45% от кухенските мивки
  • На 32% от кухненските плотове
  • И на 18% от дъските за рязане

Баня

  • Наличие на микроби е открито на 27% от държачите за четки за зъби
  • Върху 9% от смесителите за вода

Лични вещи

За съжаление обаче, не трябва да внимаваме само с асансьорите, кухните и баните. Нашите смартфони, клавиатури и дистанционни , с които непрекъснато боравим, също се нуждаят от дезинфекция.


Микробите по мобилноте телефони

Защо? Проучване, публикувано в Международен вестник за екологични изследвания и обществено здраве потвърждава, че на повърхността на нашите смартфони могат да бъдат открити повече бактерии, отколкото на тоалетна седалка. 600 бактерии срещу 30, което означава 30 пъти повече отколото при WC.

Как да поддържате контактните си лещи чисти и безопасни?

Контактните лещи се произвеждат при най-строги предпазни мерки, затова можем да бъдем сигурни, че когато ги получим, ще бъдат напълно чисти. И както обяснихме в предишна статия, контактните лещи са безопасни за носене по време на пандемията на COVID-19 . Важно е обаче да се спазват няколко прости правила, като например:
  • никога не докосвайте очите си, нито поставяйте / премахвайте контактни лещи, ако ръцете ви не са току-що измити
  • въздържайте се от носене на лещи, когато изпитвате симптоми на грип или настинка.


Преди да боравите с контактните лещи или да докосвате очите и лицето си като цяло, ако нямате достъп до сапун и вода около себе си, е препоръчително да използвате подходящ гел за почистване на ръцете , който ще унищожи дори последните вредни микроби и ще намали риска от инфекция в окото до незначителните 0,01%. Тази проста предпазна мярка също може да намали с 16% риска от респираторни инфекции .
 

Еднодневните контактни лещи очевидно са най-лесното решение. Нов чифт всеки ден, без нужда от поддръжка. За тези, които предпочитат двуседмични или месечни контакти, просто не забравяйте да спазвате режим на дезинфекция всеки ден, като използвате добър многофункционален почистващ разтвор или пероксиден такъв, за допълнително цялостно почистване.


Не на последно място, когато се съмнявате или не можете да носите лещи, можете да преминете към нашите надеждни диоптрични очила. Често се замъгляват когато носите и маска? Прочетете нашите полезни съвети срещу замъглените очила!


Как да спазвате добра хигиена

Ръчният контакт е една от най-честите причини за предаване на бактерии – статистиката показва, че до 80% от всички инфекции се разпространяват чрез допир . Допълнителни проучвания също съобщават, че въпреки тези опасности, ние като цяло обръщаме малко внимание на правилната хигиена на ръцете. Например 15% от мъжете и 7% от жените не мият ръцете си дори след като са използвали тоалетната. Така че може би е по-добре да помахате, отколкото да стиснете нечия ръка!

Винаги мийте ръцете си преди и след:

  • издухване на носа, кашляне или кихане
  • приготвяне на храна или докосване на немити плодове и зеленчуци
  • поставяне или сваляне на контактни лещи
  • третиране на рани или контакт с болен човек
  • използване на тоалетна или подмяна на бебешки пелени
  • докосване или хранене на домашен любимец или след изхвърляне на екскрементите му
  • изхвърляне на боклука

и, разбира се, измийте ръцете си, когато са видимо замърсени.

Знаем, че това изобщо не е обнадеждаващо, но не се паникьосвайте: около нас постоянно дебнат хиляди микроби, но за щастие, има няколко прости метода за справяне с тях. Накратко: винаги използвайте сапун, мийте ръцете си за поне 30 секунди и ги подсушавайте правилно. 


Миене на ръце: Как
  • Намокрете ръцете си с вода.
  • Нанесете достатъчно сапун, за да покриете изцяло ръцете си.
  • Разтрийте дланите си.
  • Разтрийте гърба на лявата си ръка с дланта на дясната си ръка и преплетете пръсти. След това повторете с другата ръка.
  • Разтрийте задната част на пръстите си по дланите на ръцете си с преплетени пръсти.
  • Хванете левия палец с дясната ръка и търкайте на въртене. Повторете с лявата ръка и десния палец.
  • Втрийте върховете на пръстите си в другата длан с кръгови движения, вървейки напред-назад. След това повторете с другата ръка.
  • Изплакнете ръцете си с вода.
  • Изсушете ги старателно, с чиста кърпа или с кърпа за еднократна употреба.
  • В обществените тоалетни използвайте салфетки, когато докосвате кранчетата.
Знаете ли, че пазарувайки в Lentiamo, можете да получите почистващ гел за ръце безплатно благодарение на нашата бонус система?

Освен всичко това, не забравяйте също, че не всички микроби и бактерии около нас са лоши, има много, които всъщност са полезни за нашето тяло и имунна система . Повечето от тях живеят вътре в нас, както и по кожата ни.

Най-често срещаната е Стафилококус епидермидис – бактерия, която ни предпазва от инфекции. С тази статия не целим да развием у вас мания за почистване и миене всяка минута! Просто поддържайте баланс. Знаем, че всичко в излишък е контрапродуктивно.



Източници:

1. Eww! New Study Finds Expensive Hotels Have More Germs, https://www.yahoo.com/…0050794.html
2. Trachoma, http://www.who.int/…ts/fs382/en/
3. Facts about hand washing and hand hygiene, https://b4brands.com/…ing-hygiene/
4. NSF International Household Germ Study, http://www.nsf.org/…-summary.pdf
5. Good Bacteria Vs. Bad Bacteria: How Bacteria Can Be Healthy Too!, https://www.scienceabc.com/…healthy.html

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти