До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Замъглено ли ви е? 4 съвета срещу замъглени очила, когато носите маска

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 2. 4. 2020. Създадено от Lentiamo

Коронавирусът донесе със себе си редица съвети и правила. Един от тях е съветът да се носи маска, което се отнася особено за тези, които принадлежат към рисковата група.

Въпреки че този съвет може да помогне за ограничаване на разпространението на инфекцията до известна степен, той също носи някои проблеми. Един от тях? Замъглени стъкла на очилата.

Досадното явление не се проявява само във връзка с маски за лице, разбира се. Хората, които носят очила, знаят много добре, че промяната от студено към топло, пиене на горещи напитки, стоене в близост до вряща вода или отваряне на съдомиялната машина, когато тя е току-що приключила, джогинг и други спортове може да доведе до замъгляване на стъклата за очила.

Ето защо помолихме нашите клиенти и очни специалисти да ни дадат 4 съвета как да предпазите очилата от замъгляване докато носите маска за лице.

Съвет номер 1: Носете маска за лице, която ви пасва добре по размер

На първо място е важно да носите добре прилепнала маска. Това е така, защото добре прилепналата маска позволява по-малко ненужен въздух да достига до стъклата на вашите очила.

Тя трябва да седи особено добре на носа, така че да пасва на цялото ви лице. Нашите оптици специално препоръчват маска, която е подсилена с жица, която оформя тъканта около носа. Ако сами шиете маската си, можете да използвате парче медна или свързваща тел.

Имайте предвид обаче, че малките частици и капчици във въздуха не се спират от домашно ушити маски и следователно не осигуряват добра защита срещу инфекция. Само когато всички висококачествени маски са разпродадени, трябва сами да шиете маската си и то в краен случай.
" allowfullscreen>

Съвет номер 2: Използвайте спрей или гел против замъгляване

Друг метод за предотвратяване на замъгляването на очилата е използването на спрей или гел против замъгляване. използва се като просто се напръскат с него стъклата на очилата или се нанясат върху тях, след което се отстранява с мека памучна кърпа. По този начин, следващия път, когато отивате да пазарувате или се разхождате пеша, стъклата няма да се замъглят.

Между другото, знаете ли как правилно да почиствате очилата си?

Почистване на очила – Какво НЕ трябва да правите

  • НЕ използвайте дрехи или други кърпи/ материи, за да почистите на очилата, особено когато стъклата са сухи. Това може да ги надраска.
  • НЕ използвайте слюнка, за да намокрите лещите на очилата си.
  • НЕ използвайте домакински почистващи препарати за стъкло или повърхности, за да почиствате очилата си. Тези продукти имат съставки, които могат да увредят стъклата и покритията на очилата, като например антирефлексното такова.
  • НЕ използвайте хартиени кърпи, салфетки, кърпички или тоалетна хартия, за да почиствате стъклата на очилата си. Те могат да надраскат очилата ви, както и да ги оставят размазани или покрити с мъх.
  • НЕ се опитвайте да „премахнете“ драскотина върху стъклата си. Това само влошава ситуацията.

Съвет номер 3: Нанесете повърхностна обработка на очилата си

Почистете стъклата на очилата си с микрофибър против замъгляване


Един от най-ефективните начини да запазите стъклата на очилата си си постоянно чисти и незамъглени е да приложите специална повърхностна обработка на самите стъкла.

За оптимална функционалност препоръчваме кърпа за почистване от микрофибър, която обикновено се продава с очилата. Тази кърпичка обикновено е импрегнирана със специално вещество против замъгляване. Платът в комбинация със стъклата осигуряват отличен ефект против замъгляване, когато се прилагат ежедневно. След три месеца се препоръчва да смените старата кърпа за почистване с нова.

Съвет номерr 4: Използвайте сапун или пяна за бръснене

Предпазете стъклата на очилата си от замъгляване със сапун и пяна за бръснене


Да, дори тези две прости домашни средства могат да осигурят краткосрочно облекчение!

Просто вземете лек течен сапун, нанесете малко количество във формата на кръст върху стъклата на очилата и го разстелете върху предната и задната страна на стъклата с микрофибърна или фланелна кърпа. Това създава слой, който не замъглява очилата.

Но най-добрият лайф хак се нарича пяна за бръснене. Първо внимателно разтрийте стъклата на очилата с пяна за бръснене от двете страни. След това внимателно изплакнете пяната за бръснене с топла вода. Тази процедура е прост начин за предотвратяване на замъгляване на стъклата, дори по време на спортни занимания и други екстремни ситуации. Дори когато носите маска за лице!

Последен професионален съвет: Можете да използвате този трик и за да почистите огледалото в банята си ;)

Съвет номер 5: Носете контактни лещи!

Лесно решение е да носите контактни лещи . Дори по време на коронавирус, те са много безопасна и чиста алтернатива на очилата.

До сега няма намерени доказателства, че носенето на контактни лещи крие някакъв риск. Тъй като те са произведени при най-строги мерки за безопасност и са опаковани в стерилни блистери, контактните лещи са безопасни, дори по време на пандемията. Просто се уверете, че никога не докосвате очите или лещите си с немити ръце!



Ако имате още съвети срещу замъгляване на очилата, моля, споделете ги в коментар. Желаем ви много забавление в почистватено на очилата си. Бъдете здрави!



Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти