До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Кислородна пропускливост - какво трябва да знаем

Случвало ли ви се е да заспите с контактните си лещи? А случвало ли ви се е да ги преносите умишлено със седмица или две, защото „няколко дни повече няма да навредят“? Всъщност е възможно да сте усетили само парене в очите като негативен ефект. Причината е недостатъчно количество клисород. Колкото по-често се случва това, толкова по-голям е рискът от увреждане на зрението.

Защо кислородът е толкова важен за роговицата?

Роговицата на окото е орган, който „диша“ кислород. Когато кислородът не е достатъчен, постепенно се стига до увреждане на този орган. Като пример за такъв тип увреждане е оток на роговицата или появяването на малки червени вени по повърхността на окото, което се нарича васкуларизация на роговицата

Как се определя кислородната пропускливост и влияе ли тя на продължителността на носене на контактните лещи?

За измерването се използва контактна леща с диоптър –3.00, пропускливостта се маркира с Dk/t, където „Dk“ означава кислородна пропускливост, а „t“ – дебелина на лещата. Колкото по-голямо е числото на Dk/t, толкова по-голямо количество кислород преминава през лещата. Поне при първото й поставяне. В процеса на стареене на лещата по нея се натрупват белтъчини и мазнини, които запушват порите и през тях не преминава вече достатъчно количество кислород. Накрая нивото на кислород достига критични стойности и очите започват да се задушават. Именно затова е важно да се спазва периода на подмяна на лещите – месечните лещи се сменят всеки месец, двуседмичните контактни лещи – на всеки две седмици и т.н.

Ако не сте сигурни относно периода на подмяна на всеки тип лещи или как точно да определите кой вид лещи бихте искали да използвате, прочетете в специалната ни статия Започваме с контактните лещи

Как да разберем каква кислородна пропускливост имат моите контактни лещи?

Когато изберете модел лещи в нашия онлайн магазин, кликнете на „Параметри“. Например при контактните лещи за продължително носене ще видите едни от най-добрите лещи на пазара – Biofinity , които имат кислордна пропускливост в размер на 160 Dk/t. Тези контактни лещи са подходящи за продължително носене.

Съществува ли оптимална стойност на кислородна пропускливост при контактните лещи?

Различаваме четири типа:

  • До 20 Dk/t – ниска – в днешно време този вид контактни лещи вече не се произвеждат.
  • 21– 49 Dk/t – средна – стойност, която се среща при еднодневните контактни лещи, където няма голям риск от натрупване на нечистотии и влошаване на кислородната пропускливост.
  • 50 – 99 Dk/t – висока – стандартна стойност на кислордна пропускливост при съвременните меки лещи.
  • Над 100 Dk/t – много висока. Лещите със стойност над 100 са подходящи за продължително носене.

Имате ли въпроси? Оставете ни коментар и ние с радост ще ви отговорим.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  • Nina Y.

    Вече имам лещи Biofinity,наистина са много високо качество ,висока кислородна пропускливост и водно съдържание,НО ,преди това бях купил лещи Адоре и Baush and Lomb.Та въпросът ми е да изхвърля ли цветните лещи или мога от време на време да ги слагам за кратко време?Има ли на пазара цветни лещи са характеристиката на Biofinity ?

    Отговори
    • Gergana-Ekaterina
      Lentiamo.bg

      Здравейте, Нина. Благодаря за имейла. За съжаление няма цветни лещи с подобни на характеристиките на Biofinity. Ако не усещате дискомфорт и нямате специални предписания от лекар, можете спокойно да използвате месечни/ дневни цветни лещи всекидневно, тъй като те са пригодени за това.

      Поздрави.

      Отговори
  • Ивайло Е.

    Защо намирам месечни контактни лещи със Dk/t-19 и това не е ли много ниска стойност?И тези ниски стойности биха ли навредили при положение,че се носят да речем максимум 10 часа и се свалят като тези часове варират възможни са и по малко часове на носене 5,7 часа ?

    Отговори
    • Tanya
      Lentiamo.bg

      Здравейте,


      След консултация с нашия оптик бих искала
      да Ви информирам, че контактните лещи с
      Dk/t-19 могат да се носят през целия ден, ако не
      чувствате проблеми и ги носите спокойно. Но
      като цяло е добре този тип лещи да се носят
      за по-кратък период от време през деня,
      както споменахте – 5–7 часа.


      Поздрави


      Отговори

*Задължителни полета

Най-продаваните продукти