Ексклузивни отстъпки 🔥

Вход

Най-добрите слънчеви очила за шофиране

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 14. 7. 2021. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Опасно ли е да шофирате в ярко, слънчево време без слънчеви очила? Този въпрос чуваме често, особено когато наближава лятото. Истината е, че слънчевите очила са желан спътник при шофиране през цялата година.

Всъщност те не само ще предпазят очите ви от опасните ултравиолетови лъчи, но и спомагат цялостната ви безопасност, като намаляват нежеланото заслепяване и защитават очите ви от прах и вятър.

Така че: носенето на слънчеви очила за шофиране през деня е здравословен навик, който може да помогне за намаляването както на риска от увреждане на очите, така и на риска от автомобилни катастрофи.

Заради това е от голямо значение да знаете как да изберете правилния чифт слънчеви очила, които да използвате зад волана.

 

Какво трябва да знаете за слънчевите очила за шофиране?

Има няколко ключови характеристики, които трябва да вземете предвид, когато търсите идеалните слънчеви очила за шофиране.

Да разгледаме тези функции по-подробно, за да научим как да направим правилния избор.

Кой е най-добрият тип филтър за слънчеви очила за шофиране?

На първо място, нека споменем защитата от ултравиолетовите лъчи. За да постигнете максимална защита, стъклата, поставени на слънчевите ви очила, трябва да разполагат с UV400 филтър, който осигурява пълна защита срещу вредните лъчения. Всички слънчеви очила, достъпни на Lentiamo, са оборудвани с висококачествен UV400 филтър.

 

Слънчевите очила се предлагат в четири вида филтри:

Тип на филтъра Оттенък Предназначение
0 3 – 20% Предлага най-малка защита. Обикновено не е достатъчна, за да предотврати заслепяването по време на шофиране.
1 20 – 57% За частично облачни дни. Подходящ за шофиране.
2 57 – 82% За нормални летни дни. Подходящ за шофиране.
3 82 – 92% Предлага подобрена защита. Подходящ за шофиране.
4 92 – 97% Особено силна защита, подходяща за високи планини. Забранена за движение по пътищата. Те са маркирани със символа на зачеркнат автомобил.

Запомнете: номерът на категорията на филтъра винаги е отпечатан върху рамката на очилата, но само тези с оригинална маркировка CE могат да гарантират тези минимални стандарти.

Какво затъмнение трябва да имат слънчевите очила за шофиране?

А сега нека поговорим за оцветяването. Слънчевите очила с определени нюанси на стъклата са най-подходящи за шофиране, тъй като предлагат отлични характеристики при всякакви метеорологични условия и подобряват контраста и остротата на зрението, без да влошават цветовото ни възприятие. Най-подходящи са лещите със следните оттенъци:

  • кафяви
  • тъмно зелени
  • сиви

Фотохромните лещи не се препоръчват (въпреки че много хора редовно ги използват за шофиране), тъй като може да не потъмнеят достатъчно вътре в автомобила. Огледалните лещи също не се препоръчват, защото могат да намалят прекомерно контрастите, което да доведе до грешни изчисления на пътя.

Готови ли сте да започнете търсенето на следващия си чифт слънчеви очила?

Стотици висококачествени слънчеви очила ви очакват в Lentiamo.

Разгледайте секция слънчеви очила

Каква е най-добрата форма за слънчеви очила за шофиране?

Това може да ви изненада: Дизайнът на слънчевите очила е от значение, когато става въпрос за шофиране - И не само по модни причини (въпреки че също искаме да изглеждаме добре на пътя, в това няма нищо лошо!).

Тук обаче става въпрос за безопасност, а не на естетика. До 60% от UV лъчите могат да достигнат до очите ви от страничните части на слънчевите очила или отгоре. По време на шофиране това също може да представлява елемент на разсейване или дискомфорт. Затова изберете по-големи стъкла или по-широка рамка, която да може да "обгърне" правилно деликатната зона около очите ви.

Добри новини: прекалено големите слънчеви очила отново са на мода и ще останат тук! Това означава, че ще имате множество модели, от които да избирате.

Шофирай безопасно и удобно със слънчеви очила, които наистина пасват

Перфектните слънчеви очила за шофиране трябва освен да осигуряват нужната защита, така и да носят комфорт. Ето защо нашите оптици в Lentiamo препоръчват - след като намерите правилния размер на очилата за вашето лице - да изберете леки рамки, особено ако сте на път с часове. Ако слънчевите ви очила имат подложки за носа, регулирайте ги добре, за да не се изплъзват, нито да притискат.

Слънчевите очила Lentiamo разполагат с антирефлексни лещи с UV филтър от категория 3, за да осигурят отлична защита на очите при ежедневна употреба, както и при шофиране. Ултралекият материал е удобен и идеален за маневриране по пътищата.   

Последно, но не на последно място, слънчевите ви очила за шофиране трябва да имат тънки рамена, за да избегнете пречки в периферното ви зрение.

В крайна сметка, кои слънчеви очила са най-подходящите за шофиране?

Ето нашите 3 любими модели слънчеви очила за шофиране. По-големите и по-леки рамки, като тези, които ще ви покажем по-долу, ще ви осигурят комфорт и защита срещу слънчевите лъчи и отблясъците, в областта на очите - плюс безупречен стил, разбира се!

Подходящи ли са за шофиране поляризираните слънчеви очила?

Поляризиращите (или поляризираните) лещи зад волана имат своите Плюсове и минуси. Те представляват подходящ избор за шофьорите, защото намаляват отблясъците и отразяването на светлината (което може да бъде ключова характеристика в случай на мокри повърхности или сняг на пътя, или дори на стъклени панели по време на шофиране в града).

От друга страна, те могат също така драстично да затъмнят цифровите и LCD екраните. По този начин, ако ще използвате GPS навигатора си по време на пътуване или ако автомобилът ви има модерно цифрово арматурно табло, може би е добре да носите неполяризирани слънчеви очила.

Изборът тогава зависи от вас, в зависимост от маршрута, автомобила и навиците ви на шофиране.

Популярни поляризирани очила за шофиране

Забранено ли е шофирането със слънчеви очила?

В България е законно да се носят повечето слънчеви очила по време на шофиране. Да разберете кои очила са подходящи е доста лесно: просто погледнете категорията на филтъра, посочена върху рамката ви или в полето за описание в нашия електронен магазин. Категориите филтри 1, 2 и 3 могат да се използват за шофиране през деня, но не трябва да се използват при лоши светлинни условия.

Категория филтри 4 не е подходяща за шофиране. Слънчевите очила за шофиране с филтърни категории 2 или 3 ще ви позволят също така да се справите без проблеми с влизането в края на тунел, тъй като те ще "смекчат" резкия преход от светлина към полумрак и обратно, като намалят риска от заслепяване при излизане от тунела.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти