Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Свикване с лещите: Колко време отнема?

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 22. 5. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

В зависимост от вашата ситуация може да отнеме от два дни до две седмици, за да свикнете с контактните лещи. Лещите могат да бъдат чудесна алтернатива на очилата, осигурявайки ясно зрение без ограниченията на рамките. Те са страхотни за активен начин на живот или за всеки, който търси комфорт и удобство.

Защо периодът на адаптация варира толкова много?

В тази статия ще обясним защо времето, необходимо за свикване с контактните лещи, варира в зависимост от различните ситуации и лещи. Също така ще разгледаме често срещаните проблеми, които може да срещнете, когато носите лещи за първи път. Разгледайте нашите одобрени от оптици съвети за свикване с контактни лещи днес!

Често срещани проблеми при свикване с контактни лещи

Въпреки че контактните лещи са проектирани да пасват лесно и удобно на очите ви, може да отнеме време, за да се приспособят към усещането в очите ви. Има няколко причини, поради които може да не виждате добре с вашите лещи. Ето няколко често срещани неща, с които може да се сблъскате, когато за първи път носите лещи:

  • Лек дискомфорт – Може да почувствате лек дискомфорт или дразнене, докато очите ви свикнат с новото усещане.
  • Сухота – Новите потребители са податливи на сухи или сърбящи очи. Опитайте се да мигате нормално, за да запазите очите си овлажнени.
  • Замъглено зрение – Замъглено зрение може да възникне, особено ако контактните ви лещи не са поставени правилно или ако се движат по окото ви.
  • Зачервяване– Ако носите лещите си твърде дълго или ако не са добре почистени, очите ви може да изглеждат зачервени.

Полезен съвет: Ако се чудите дали симптомите ви са нормални или не, вашият очен специалист може да ви предложи насоки. Не трябва да изпитвате болка, когато се приспособявате към новите си лещи. Извадете лещите си и се свържете с вашия очен специалист, ако възникне болка.

Колко време отнема да свикнете с контактните лещи?

близък план на контактна леща върху пръст

Може да отнеме една до две седмициза новите потребители на лещи да се адаптират напълно към усещането от контактните лещи. Окото ви трябва да се приспособи към поставянето на леща върху повърхността му. Освен това мозъкът трябва да свикне с ново изживяване при гледане. Времето, необходимо за адаптация, е различно от човек на човек и зависи от вида на обектива.

Обикновено ще отнеме максимумдва до три дниако рецептата ви се промени, но използвате същия модел контактни лещи. Не би трябвало да имате проблеми с комфорта. Мозъкът просто ще трябва да свикне с нови и по-ярки образи. Ако приемем, че корекцията е правилна, времето, необходимо на очите, за да се приспособят към новите предписани контакти, също е индивидуално и зависи от стойността на промените.

Забавен факт: Да свикнеш с нова корекция за контактни лещи е по-лесно, отколкото да свикнеш с корекция за нови очила.

Фактори, които влияят на времето, необходимо за свикване с контактни лещи

Типът, качеството и пасването на лещите могат да повлияят на времето за адаптация. „Ако имате ежедневни лещи с висококачествени материали и правилната BC (кривина), това е почти моментално“, главният оптик Якуб Одхазел, DiS. каза, когато го попитаха за свикването с усещането за нови контактни лещи. Ето някои други фактори, които могат да повлияят колко време е необходимо, за да свикнете с вашите лещи:

  • Тип контактни лещи – Меките хидрогелни или силикон-хидрогелни материали, по-тънките лещи и правилната грижа за лещите може да съкратят времето за регулиране.
  • Чувствителност на очите – Лещите могат да бъдат дразнещи, ако имате чувствителни или сухи очи. Поддържайте ги чисти или опитайте капки за очи, подходящи за използване с вашите лещи.
  • Предишен опит с контактни лещи – Тези, които носят лещи за първи път, може да имат нужда от повече време, за да се приспособят.
  • Индивидуална анатомия на окото – Специалист по очни грижи трябва правилно да напасне контактните лещи, така че да стоят удобно на окото, без да се движат.

Колко време отнема да свикнете с контактните лещи за астигматизъм?

Обикновено ще са необходими три до четири дни, за да свикнете с контактите за астигматизъм. Като цяло периодът на адаптация за торичните лещи може да бъде малко по-дълъг в сравнение с класическите сферични корекции. Тъй като торичните лещи за астигматизъм поемат зрителни проблеми, причинени от несъвършена кривина на окото, е необходима цилиндърна корекция. Тази корекция е различна от стандартните сферични лещи и отнема t

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти