Ексклузивни отстъпки 🔥

Вход

Високо водно съдържание на контактните лещи

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 28. 1. 2021. Създадено от Lentiamo

Съдържание на вода. Един от най-важните параметри при избора на качествени контактни лещи.

Водата обогатява контактните лещи с кислород. Така че колкото по-високо е съдържанието на вода, толкова по-пропускливи са лещите. Резултатът е

Може да се каже, че колкото по-високо е водното съдържание, толкова по-добре, но… не винаги това е вярно!

Колко вода съдържат контактните лещи?

В зависимост от съдържанието на вода, контактните лещи могат да бъдат разделени на три групи. Всяка група включва различно качество контактни лещи. Знаете ли към коя група принадлежат вашите?

  • Високо съдържание на вода (до 75%) – Противно на общоприетото разбиране, лещите с високо съдържание на вода привличат сълзите на окото и по този начин ги правят по-податливи на изсушаване. Колкото по-високо е съдържанието на вода в контактната леща, толкова повече кислород достига до роговицата. В допълнение, контактните лещи с високо съдържание на вода се считат за по-лесни за употреба – при поставяне, изваждане, почистване и дезинфекция.
  • Средно водно съдържание (до 60%) – Хидрогелните контактни лещи със средно водно съдържание са подходящи за повечето хора, носещи лещи. Те позволяват на кислорода да достига роговицата, без да абсорбира водата от естествения слъзен филм.
  • Ниско водно съдържание (до 40%) – Меките контактни лещи с ниско ниво на водно съдържание от около 38% са комфортни и оставят очите ви да дишат, без да ги изсушават.

Съвет:Ако не сте сигурни за съдържанието на вода в контактите си, проверете опаковката на лещите си. Там ще намерите и всички съставки, които образуват останалата част от лещата, като например повърхността.

Какви са предимствата и недостатъците на контактните лещи с високо съдържание на вода

Както е описано по-горе, контактите с високо съдържание на вода са склонни да имат висока кислородна пропускливост. Затова те осигуряват отличен комфорт за тези, които обикновено имат влажни и нечувствителни очи.

Високото съдържание на вода обаче не винаги води до по-висока пропускливост на кислород. Само силиконови хидрогелни контактни лещи могат да гарантират истинска кислородна пропускливост. Въпреки че силиконът е водоотблъскващ.

Следователно, силиконовият хидрогел има по-ниско водно съдържание, но многократно преносимостта на кислород (Dk) от конвенционалните хидрогелни материали.

Ако страдате от сухота в очите, меките контактни лещи с високо съдържание на вода може да са проблемни за вас, тъй като те абсорбират естествения сълзотворен филм на окото. Следователно Lentiamo ви съветва да носите силиконови хидрогелни лещи, които съчетават предимствата на контактите с по-ниско водно съдържание и превъзходна пропускливост на кислород.

Обърнете внимание на взаимодействието на водното съдържание и пропускливостта на кислорода (Dk / t) в хидрогелни и силиконови хидрогелни лещи

Диаграма на съдържанието на вода и преносимостта на кислород (Dk / t)

Повечето контактни лещи са направени от мека пластмаса, наречена хидрогел. Хидрогеловете попиват голямо количество вода, за да поддържат лещите меки. Абсорбционната способност на хидрогелния материал се нарича още водно съдържание.

За хората с по-чувствителни очи, контактните лещи със силиконов хидрогел са по-добър вариант, тъй като допускат повече кислород от хидрогелните лещи. Освен това материалът им абсорбира вода и по този начин помага за хидратирането на очите ви, така че те да не изсъхнат. Това е възможно поради повърхностната обработка на лещата в комбинация с омокрящи агенти, вградени в мембраната на лещата, а не от омокрящи агенти в блистерната опаковка на контактните лещи.

Вижте най-популярните марки контактни лещи според тяхното съдържание на вода и пропускливост на кислород (Dk / t)

Диаграма на марките за контактни лещи според тяхното съдържание на вода и преносимост на кислород (Dk / t)

Всеки носител на контактни лещи има различни очи и различни предпочитания. За един човек високото съдържание на вода може да осигури дълготраен комфорт, без да изсъхва, за друг контактните лещи с ниско съдържание на вода са по-добрият избор, тъй като тези лещи не извличат водата от очите.

Ако сте любопитни да разберете кои контактни лещи от кои марки имат подходяща за вас пропускливост на кислород И съдържание на вода, разгледайте нашите предложения и пазарувайте любимите си контактни лещи от Lentiamo!

Източници:

Contact Lens Hournal

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти