Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Синдромът на компютърното зрение

Независимо дали сме вкъщи, на работа или пътувайки между двете, ние прекарваме много повече време гледайки екрани и монитори, отколкото преди. С промяната в лайфстайла, неизменно се променят и изискванията към нас. Това включва и очите ни…

Какво представлява синдромът компютърно зрение?

Липсата на движение, постоянното взиране в монитора и напрежението на работното място в комбинация са причина за редица неразположения на организма, възникване на здравни проблеми и заболявания. Дългият престой пред монитора води до хронично главоболие, замъглен поглед и бърза умора на очите, тъй като те се натоварват значително при работа с компютър.

Това са и симптомите на т.нар. синдром на компютърното зрение.

Терминът се използва за всички негативни ефекти, които се пораждат от седене пред компютъра за продължителен период от време.

Освен гореспоменатите, вредни резултати от несъобразения престой пред монитора и пропускането на почивките могат да бъдат болки във врата, зачервени очи, напрежение, раздразнение и сухота в очите, трудно фокусиране и дори напълняване, поради липсата на активност. Как да разберете дали страдате от този синдром?

Прекарвате ли повече от 3 часа на ден през компютъра?

Ако отговорът е да, то значи синдромът е налице, особено ако имате и гореспоменатите симптоми.

Въпреки, че тези симптоми са твърде общи и могат да бъдат обяснени с други причини, като например недостатъчно сън, най-често срещаният причинител е именно синдрома на компютърното зрение.

Предпазването е по-доброто решение от лечението

За да избегнете тези неприятни неразположения на организма, ви предлагаме няколко съвета как да се грижите добре за здравето на очите си:

Преместете монитора далеч от прозореца.

Вероятно не сте се замисляли, но външната светлина поражда отблясъци в екрана на монитора, които са основна причина за бързото изморяване на очите. Поставете компютъра си далеч от пряка светлина или ако е в близост до прозорец, осигурете щори, сенник или завеса, чрез които да контролирате количеството светлина, достигащо до монитора. Пряката светлина към екрана поражда напрежение в очите. Добро решение на проблема е използването на монитор с антирефлексна повърхност.

Нагласете височината на монитора.

За постигането на максимален комфорт, разположете монитора така че центърът му да бъде на 13 – 23 см под хоризонталната линия на зрението ви. При изправена глава, погледът ви трябва да попада върху горната част на монитора.

Мигайте често.

При взиране в компютъра, хората са по-съсредоточени и мигат 3 пъти по-малко от обичайното. Това води до усещане за сухота и дискомфорт в очите. Сещайте се да премигвате по-често, за да овлажнявате ретината си и да не ви се замъглява погледа. Това е особено важно за хората използващи контактни лещи.

Настроите дисплея на монитора.

Яркостта на монитора и контрастът на цветовете са много важни за комфорта на очите при дълго четене и работа на електронни устройства.

Ходете на очен лекар.

Хората, които работят ежедневно пред компютър, трябва задължително да минават профилактични очни прегледи. Поне веднъж годишно се консултирайте с лекар и при първи симптоми на дискомфорт се свържете с него, за да сте сигурни, че сте здрави.

Подходящо осветление.

Избягвайте флуоресцентните лампи и не поставяйте монитора точно под осветлението на тавана. Направете тест с огледало: поставете джобно огледало при екрана и ако на него се отразява електрическа крушка, то монитора ви не е поставен на подходящо място.

Стойте изправени.

Обърнете внимание на стойката на тялото ви, когато седите пред компютъра. Дръжте тялото си изправено и не се свивайте, тъй като по този начин напрягате гръбначния си стълб, което води до болки в гърба, във врата и главоболие.

Тези съвети са прости и лесно изпълними, но ви гарантираме, че ще се чувствате по-добре при ежедневното им прилагане и ще избегнете много от негативните ефекти при продължителна работа на компютър.

Как се справяте вие с този синдром?

Какво правите, за да спрете умората и раздразнението на очите си, когато гледате в монитора? Споделете с нас!

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Изгодни опаковки! Представяме ви 5 от най-любимите опаковки лещи с разтвор!

Комплект от лещи и разтвор на по-изгодна цена? Имаме.

Отвори статиите

Модни тенденции пролет - лято 2018 и най-продаваните слънчеви очила

Ray-Ban, Emporio, Armani, Oakley, Gucci. Кои са вашите любими слънчеви очила за 2017 година?

Отвори статиите

Ray-Ban - как да разпознаете оригиналните слънчеви очила?

Как да позная дали купувам оригинални слънчеви очила с марката Ray-Ban?

Отвори статиите

TOP 10 на най-добрите контактни лещи

Кои контактни лещи ви станаха любими през 2017 година? Вижте кои бяха най-продаваните лещи през изминалата година.

Отвори статиите