Ексклузивни отстъпки 🔥

Вход

С контактни лещи зад волана - шофиране без очила

„Шофирането с очила е задължително“ – този надпис на шофьорската книжка вече няма да ви е необходим! На всички европейски шофьорски книжки вече ще откриете само определени кодове, които ще дават информация и на органите на реда в чужбина.

Какви кодове обаче трябва да имаме на свидетелството си за правоспособност, ако искаме да шофираме с контактни лещи? Подготвихме за вас основен преглед на най-важните предписания.

Секретни кодове и тяхното значение

Без основни здравни прегледи, в чието число влиза и очния преглед, не е възможно издаването на шофьорска книжка. В случай, че по време на самия шофьорски курс все още не сте носили контактни лещи, в последващите документи ще е вписана информацията, че имате нужда да шофирате с очила.

Кодовете за оптичните помощни средства, одобрени при управление на автомобил, са три на брой и всеки от тях означава нещо:

  • 01.01 = Очила – шофирането е позволено само с очила.
  • 01.02 = Контактни лещи – шофирането е позволено само с контактни лещи.
  • 01.06 = Очила или контактни лещи – идеалният вариант – шофирането е позволено и в двата случая.

Как да се сдобиете с правилния за вас код?

Най-напред е необходимо да се консултирате с очния си специалист и да го помолите за писмено потвърждение, че можете да коригирате зрението си както с очила, така и с контактни лещи. С този документ отивате в КАТ, където служителите ще допълнят кода към вашата шофьорска книжка. Без правилният код не трябва да се качвате зад волана.

Пътна полиция и проверка на пътя

В случай, че на документа ви за правоспособен водач са поставени код 01.02 или 01.06 и не носите очила е възможно проверяващият служител да ви поиска документ/рецепта за предписани контактни лещи. В повечето случаи е достатъчно да погледне в очите ви или да му покажете своята „карта на потребителя“, която ще издаде вашия очен специалист. В нея ще бъат попълнени резултатите от очния ви преглед. А като най-краен вариант пред органите на реда би послужила и кутийка от контактни лещи.

Не оставяйте нищо на случайността – особено при злополука

При евентуална злополука, на мястото на произшествието ще бъде повикан очен специалист, който ще сравни кода на шофьорска ви книжка с реалните ви очни параметри. Ако се докаже, че в момента на злополуката шофьорът не е имал нито очила, нито контактни лещи, той автоматично ще бъде посочен като виновен и застраховката, която би трябвало да покрие щетите от злополуката, в случая няма да бъде валидна. Когато разполагате с правилния код, ще бъдете спокойни с контактните лещи и като шофьор.

Желаем ви безаварийно пътуване.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти