Лятна разпродажба на слънчеви очила!

Вход

Как да почиствате кутийка за контактни лещи

Ing. Petra Průchová

Медицински прегледано от Ing. Petra Průchová, Оптометрист, на 19. 5. 2023. Създадено от Lentiamo

Съдържание

Ако носите контактни лещи, знаете колко е важно да поддържате рутинна хигиенична грижа за лещите. Знаете ли, че правилното почистване на кутията за контактни лещи също може да повлияе на дълготрайността и прозрачността на вашите лещи?

Независимо дали се учите как да почиствате кутийката за контактни лещи за първи път или имате нужда от припомняне, експертите за грижа за очите в Lentiamo са тук, за да ви помогнат. Научете защо и кога трябва да почиствате кутийката и прочетете шестте основни стъпки, включени в грижата за кутията за лещи по-долу!

Защо трябва да почиствате кутията на лещите си

Случаите могат да натрупат бактерии и други микроорганизми с течение на времето, които след това могат да се прехвърлят към вашите контакти и потенциално да причинят дразнене или инфекция. Почистването на кутийките за контактни лещи е важна стъпка в поддържането на добра хигиена и полагането на добра грижа за контактните лещи. Редовното почистване на кутията за лещи с разтвор за контактни лещи може да помогне за предотвратяване на тези проблеми и да поддържа очите ви здрави.

Как да почиствате кутията си за лещи

празна кутийка за контактни лещи отворена върху бяла маса

Въпреки че знаем, че почистването на контактните лещи е важна част от грижата за лещите, правилното почистване на кутийките за контактни лещи е също толкова важно. Почистването на кутията е лесно и изисква минимална подготовка. Трябва редовно и старателно да миете кутийката си за контактни лещи, като използвате многофункционален разтвор. Физиологичният разтвор или лубрикиращите разтвори няма да почистят и дезинфекцират правилно кутийките.

Готови ли сте да започнете? Научете как да почиствате кутия за контактни лещи, като следвате тези лесни стъпки:

  1. Измийте ръцете си – Почистете старателно ръцете си със сапун и вода преди да боравите с кутийката за контактни лещи. Това ще помогне за предотвратяване на разпространението на бактерии.
  2. Подсушете ръцете си – Използвайте чиста кърпа без мъх за да изсушите напълно ръцете си след измиването им.
  3. Изпразнете кутийката – Излейте стария разтвор от вашата кутийка за лещи и го изхвърлете в канализацията.
  4. Изплакнете кутийката – Изплакнете кутията за контактни лещи с пресен разтвор, за да премахнете всички останали остатъци или разтвор.
  5. Изсушете кутията на въздух – Разклатете излишния разтвор и оставете вашата кутия за контактни лещи изсъхне напълно на въздух. Избягвайте да използвате сешоар или друг източник на топлина, за да я сушите.
  6. Съхранете лещите си   След като кутията ви изсъхне напълно, поставете контактните си лещи вътре както обикновено с пресен разтвор за контактни лещи.

Важни правила за почистването на кутията за контактни лещи

  • Не използвайте чешмяна вода за почистване на кутийката за контактни лещи. Чешмяната вода може да съдържа бактерии, които могат да доведат до сериозни очни инфекции.
  • Не използвайте сапун или други почистващи препарати за почистване на кутията. Тези продукти могат да повредят кутията и да затруднят почистването.
  • Не съхранявайте кутийката си за контактни лещи във влажна среда. Влагата може да насърчи растежа на бактерии.
  • Не преварявайте кутийката за контактни лещи.
  • Не поставяйте кутийката за контактни лещи в съдомиялна машина.
  • Не използвайте алкохол за почистване на кутийката за контактни лещи.
Може да видите информация онлайн, която предлага преваряване на кутиите за контактни лещи във вода или поставяне на кутиите в съдомиялна машина. Водата може да въведе вредни бактерии в кутийките и в лещите, увеличавайки риска от сериозни инфекции. За да предпазите очите си, никога не използвайте вода за почистване на кутията за лещи, дори ако водата е преварена.

Колко често трябва да почиствате кутията на лещите си?

кутия за контактни лещи и една контактна леща върху бяла маса

Вашият калъф за контакт трябва да се почиства след всяка употреба. Между почистванията не забравяйте да държите кутията отворена и далеч от вода и други замърсители. Не забравяйте да използвате само пресен разтвор за почистване и съхранение на контактни лещи.

Кога трябва да сменяте кутийката си за лещи?

Важно е да сменяте кутийката си за лещи веднъж на всеки три месеца. Поддържането на кутии за по-дълъг период може да доведе до дразнене на очите и натрупване на бактерии в кутийката.

Полезен съвет: Намалете отпадъците си и поддържайте очите си здрави! Проверете нашите 10 начина да използвате повторно кутийката си за контактни лещи в блога сега.

Заключителни мисли от Lentiamo

Стъпките за грижа за кутийката за контактни лещи могат да бъдат от полза за зрението и здравето на очите ви. Имайте предвид тези полезни съвети следващия път, когато почиствате или сменяте кутията си. Не забравяйте да дадете приоритет на рутинната си грижа за лещите и кутията, за да виждате ясно и удобно.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти