До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Могат ли контактните лещи и разтворите да замръзнат?

Дори студеното време и минусовите температури не са препятствие за носене на контактни лещи. С няколко съвета под ръка, ще можете да носите лещите си и в този период на годината.

Интересувате ли се дали лещите могат наистина да замръзнат при много ниски температури?

Не могат… нормалните хидрогелови контактни лещи (38% хидратация) няма да замръзнат в очите ви, а снегът и ледения въздух няма да ги повреди. Разбира се, не трябва да се притеснявате и че вследствие на високите температури, могат да се понижат качествата на лещите. Роговицата, където се поставя контактната леща, има температура около 35°C, така че лещата е достатъчно затоплена, дори и когато навън е –10°C.

Ако я сложите в камерата на хладилника си във физиологичен разтвор, той ще замръзне при температура от около –15°C. Замръзването на разтвора около лещата я предпазва от механична повреда и след размразяване, лещата е с идеални характеристики и качества както в самото начало.
Без разтвор, лещата може да замръзне в камерата на хладилника, но преди това тя ще изсъхне.

Препоръчваме ви да избягвате подобни опити, но ако все пак ви се случи и решите да запазите лещата, трябва да се консултирате с надежден специалист.

А разтворите за контактни лещи?

Разтворът замръзва при – 10°C . Ако някога ви се случи да замръзне разтворът в колата ви докато пътувате, бъдете внимателни. Замръзването може да намали дезинфекциращите свойства и да понижи качествата на разтвора.

Как да предотвратим замръзване?

Препоръчваме да съхранявате разтвора на стайна температура, както е описано в листовката му. Екстремни температури могат да намалят качествата на разтвора, вследствие на което той няма да бъде достатъчно ефективен при почистването на контактните лещи.
Замръзването при –10°C може да увреди разтвора чак след няколко часа. Затова, ако не пътувате с контактни лещи и разтвор при ниски температури цял ден, няма за какво да се притеснявате.

Помислете и за съхранението на лещите.

Тези, които са били поставени в разтвор, не трябва да бъдат излагани на екстремни температури. Обърнете внимание на това особено при пътуване или почивка в планината.

Носенето на контактни лещи може да бъде малко неприятно при наличието на силен вятър, ако прекарвате много време на открито, както и при честа смяна на температурите, когато се сменя зимния с пролетния сезон. Може да усетите леко неприятно усещане или сухота в очите. В такъв случай, ще ви помогнат овлажняващи капки, които ще облекчат носенето на лещи:

През зимата, когато слънцето не свети, носете слънчеви очила, които ще предпазят очите от силния вятър. А когато слънцето се покаже, ще имате още един бенефит, защото UV защитата е също толкова важна и през зимата, както и през лятото. Има много възможности да се насладите на зимата и докато носите контактни лещи.

Ако не сте сигурно или имате нужда от съдействие, консултирайте се с очния си специалист или се свържете с Lentiamo.bg.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти