Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Кои са видовете разтвори и как да боравим с тях?

Като потребители на контактни лещи, вече сте запознати с повече от аксесоарите и техните особености. Но кой може да е наясно с всички разтвори, които се предлагат на пазара? Съществуват параметри и вещества, които могат да ни объркат и в случаите, когато не сме сигурно какво да изберем, най-правилното решение е да се обърнем за съвет към личния си очен специалист или магазина/оптиката, откъдето си купуваме контактните лещи. Освен ако не използвате еднодневни контактни лещи, разтворът е неизбежен продукт в кошницата ви. Важно е да изберете разтвор, който да е подходящ както за лещите ви, така и за очите ви.

Някои от възможностите са разтвор с пероксид, без консерванти като например AO SEPT Hydraglyde, който почиства на принципа на химична реакция на водороден пероксид, благодарение на което контактните лещи се дезинфекцират и почистват от всички натрупани нечистоти в продължение на няколко часа. В същото време контактните лещи биват перфектно овлажнени. При всички положения трябва да внимавате неутрализиран разтвор да не попада в контакт с очите!

Голям дял имат многофункцион­алните разтвори като например Renu MPS, Opti Free, Options multi, Solocare aqua, или Biotrue.

Разтворът Biotrue е продукт на Bausch & Lomb, който създава същата природна среда като тази в очите ви. Този разтвор не само, че дезинфекцира, чисти и съхранява контактните лещи, но неговото pH е регулирано до същото ниво като това на естествените ни сълзи. Разтворът има дълготраен хидратиращ ефект благодарение на това, че съдържа същото лубрикантно вещество, което по принцип се съдържа в човешкото око. Това вещество поддържа активна защитата срещу бактерии.

Лещите в кутийките за съхранение винаги трябва да са покрити с достатъчно количество разтвор. Не пестете от разтвора и поддържайте винаги наличност вкъщи. За щастие се произвеждат в различни размери, като например за из път можете да си вземете опаковка от 60ml, докато вкъщи разполагате с големия флакон от 360ml. Малките опаковки имат и още едно предимство – подходящи са в случай, че в момента търсите най-добрия за вас и вашите очи. Никога не доливайте нов разтвор върху старият. Вижте защо.

Не подценявайте използването на разтвор. Ако контактната леща не се почисти както трябва с разтвор, остатъчните протеини и бактерии по нея могат да предизвикат дразнене или зачервяване на очите.

☺ Щастливи сме, че имаме възможност да използваме качествени меки контактни лещи и можем да избираме от широка гама разтвори, за да гарантираме спокойствие и здраве на очите си. ☺

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Помагаме на Миша. Ще се включите ли?

Помогнете заедно с нас на тринайсет годишната Миша, която губи зрението си.

Отвори статиите

Всичко, което трябва да знаете за носене на контактните лещи през зимата

Не забравяйте да се консултирате относно контактните си лещи с вашия офталмолог.

Отвори статиите

Могат ли контактните лещи и разтворите да замръзнат?

Да, могат… Но, какво е с всичко по света, и тук има няколко – “но”.

Отвори статиите

Не доливайте нов разтвор върху стария!

Под “доливане” на разтвор имаме предвид, че не трябва да се допълна нов разтвор върху стария в кутийката за лещи.

Отвори статиите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!