Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Вход

Питате ни често - съществуват ли контактни лещи за воден спорт?

Летните празници наближават и всеки планува така бленуваната лятна отпуска на море, басейн или язовир. Ще плувате ли с контактните си лещи? Нека си припомним в какво се различава грижата за лещите, които се използват за водни спортове.

Основно правило: Във водата е най-добре да се използват еднодневни лещи

Причината? Когато в очите ни попадне вода и в тях нямаме лещи, сълзите лесно я премахват. Но ако има контактни лещи, ситуацията е малко по-различна, защото те имат свойството да задържат влага, а във влагата се размножават бактерии. Възможно е още след няколко часа лещите да станат опасни за очите, заради натрупаните в тях микроорганизми, от които няма как да се предпазим дори и в басейна. Еднодневните лещи минимализират този риск до минимум, защото сутрин се поставят, а вечер се изхвърлят заедно с всички натрупани замърсявания.

Ако по някаква причина не искате да използвате еднодневни контактни лещи, спазвайте точно времето за почистване в разтвора и използвайте само мултифункционални разтвори. Те ще почистят и дезинфекцират лещите ви най-добре. Разбира се не препоръчваме да се използват контактни лещи за продължително носене, когато се практикува воден спорт или има някакво друго съприкосновение вода – контактни лещи.

Имате ли опит в плуването с контактни лещи?

Може би ще бъде още по-лесно за вас, ако използвате специални диоптрични очила за плуване. Предлагат се в стойности от –8 до –1,5 и от +1,5 до +4 диоптъра, като е възможно да изберете различни стойности за двете си очи.

В случай обаче, че планувате да плувате само по време на почивката си на море или от време на време да посещавате басейн с хлорирана вода (която драстично намалява годността на лещите), изберете гореспоменатите еднодневни контактни лещи. Винаги е по-добре да се предпазим от проблемите, отколкото да търсим решение след като се появят.

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Прочетете също…

Помагаме на Миша. Ще се включите ли?

Помогнете заедно с нас на тринайсет годишната Миша, която губи зрението си.

Отвори статиите

Всичко, което трябва да знаете за носене на контактните лещи през зимата

Не забравяйте да се консултирате относно контактните си лещи с вашия офталмолог.

Отвори статиите

Могат ли контактните лещи и разтворите да замръзнат?

Да, могат… Но, какво е с всичко по света, и тук има няколко – “но”.

Отвори статиите

Не доливайте нов разтвор върху стария!

Под “доливане” на разтвор имаме предвид, че не трябва да се допълна нов разтвор върху стария в кутийката за лещи.

Отвори статиите

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!