Вход

Контактните лещи празнуват своя рожден ден!

27. октомври – Денят, в който е било пуснато първото метро в Ню Йорк; денят, в който са родени над 30 световно известни личности…

На този ден е роден и Отто Вихтерле!

За какво си мислите, когато чуето името му? Ако сте обърнали внимание в училище или редовно ползвате лещи, тогава знаете, че Отто Вихтерле е изобретателят на меките контактни лещи. И въпреки, че не се подразбира от името му, той е чех. Благодарение на него, вече няма нужда да слагаме в очите си стъклени лещи.

Отто е роден в чешкият град Простейов, в сравнително заможно семейство. Животът му бил застрашен още когато е бил на 6 години. Тежка диагноза го поставила на легло с висока температура за цяло лято. Лекарите му давали максимум година живот. За щастие, тази прогноза не се сбъднала и животът му продължил да се развива обещаващо. Благодарение на своята интелигентност, още на 9 години влязъл в гимназията, която завършил с отличие. Негов приятел го убеждава да следват във факултета по химия. По-късно Отто работил като преподавател в този факултет.

А как се случили нещата с контактните лещи?

Един обикновен ден през 1952, Отто пътувал с влак от Оломоуц до Прага. Неговия спътник, д-р Пур, четял статия във вестник за хирургичен имплант в окото. Отто погледнал статията и в главата му се родила наистина гениална идея – по-добре от метален имплант в окото би бил имплант от пластмаса!

От тук започват неговите експерименти и опити.

Първоначално материалът отговарял на изискванията, но лесно се късал при производството на лещи. Отто и колегите му трябвало да продължат с изследванията си другаде… Започнали да наливат от материала в стъклени форми. Първите тестове показали, че така произведените контактни лещи могат да коригират зрението и се понасят добре от пациентите. Това било истинско откритие!

Точно както никой не вярвал, че крушката ще бъде революционно откритие, така се случило и с откритието на Отто. Министерството на здравеопазването не повярвали в неговото изобретение. Принуден от тези обстоятелства, Отто продължил с работата си в собствения си дом, при изключително скромни условия.

Официално първото устройство за производство на лещи се състояло от детски конструктор Меркур, динамо на колело и мотор от грамофон!

Не забравяйте да отпразнувате този рожден ден като, например, закупите качествен разтвор за своите контактни лещи!

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти