До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Контактните лещи празнуват своя рожден ден!

27. октомври – Денят, в който е било пуснато първото метро в Ню Йорк; денят, в който са родени над 30 световно известни личности…

На този ден е роден и Отто Вихтерле!

За какво си мислите, когато чуето името му? Ако сте обърнали внимание в училище или редовно ползвате лещи, тогава знаете, че Отто Вихтерле е изобретателят на меките контактни лещи. И въпреки, че не се подразбира от името му, той е чех. Благодарение на него, вече няма нужда да слагаме в очите си стъклени лещи.

Отто е роден в чешкият град Простейов, в сравнително заможно семейство. Животът му бил застрашен още когато е бил на 6 години. Тежка диагноза го поставила на легло с висока температура за цяло лято. Лекарите му давали максимум година живот. За щастие, тази прогноза не се сбъднала и животът му продължил да се развива обещаващо. Благодарение на своята интелигентност, още на 9 години влязъл в гимназията, която завършил с отличие. Негов приятел го убеждава да следват във факултета по химия. По-късно Отто работил като преподавател в този факултет.

А как се случили нещата с контактните лещи?

Един обикновен ден през 1952, Отто пътувал с влак от Оломоуц до Прага. Неговия спътник, д-р Пур, четял статия във вестник за хирургичен имплант в окото. Отто погледнал статията и в главата му се родила наистина гениална идея – по-добре от метален имплант в окото би бил имплант от пластмаса!

От тук започват неговите експерименти и опити.

Първоначално материалът отговарял на изискванията, но лесно се късал при производството на лещи. Отто и колегите му трябвало да продължат с изследванията си другаде… Започнали да наливат от материала в стъклени форми. Първите тестове показали, че така произведените контактни лещи могат да коригират зрението и се понасят добре от пациентите. Това било истинско откритие!

Точно както никой не вярвал, че крушката ще бъде революционно откритие, така се случило и с откритието на Отто. Министерството на здравеопазването не повярвали в неговото изобретение. Принуден от тези обстоятелства, Отто продължил с работата си в собствения си дом, при изключително скромни условия.

Официално първото устройство за производство на лещи се състояло от детски конструктор Меркур, динамо на колело и мотор от грамофон!

Не забравяйте да отпразнувате този рожден ден като, например, закупите качествен разтвор за своите контактни лещи!

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти