4,8 Оценка

Вход

Меланин

Меланин е общо понятие за група пигментни вещества, придаващи тъмен, кафяв или черен цвят при някои прости форми на живот, растения, животни и хората. Той е сроден или изграден от полиацетилен (polyacetylene), полианин (polyaniline) и полипирол (polypyrrole). В повечето случаи меланинът е съединение на повече от една молекула индолкинон (indolequinone) и дихидроиндолова карбоксилова киселина (dihydroxyindole carboxylic acid).

При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото, костния мозък, зона ретикуларис на надбъбречната жлеза, ивицата вазкуларис във вътрешното ухо и др. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент.

Цвета на ириса зависи от количеството пигмент в него. В зелените и сините очи количеството пигмент е най-малко. След раждането, меланинът е скрит в ириса и окончателният му цвят се проявява след няколко месеца. Меланинът отсъства в случаите на албинизъм.

С настъпването на лятото много хора се ориентират към почивката на море и придобиване на хубав летен загар. Загарът зависи от меланина – колкото повече меланин, толкова по-бързо почернява кожата. Способността на организма да произвежда меланин е генетично заложена, но е възможно да се повлияе по отношение производството му. Това става като се консумират повече храни, подпомагащи изработването на меланин. Трябва да се наблегне на продуктите, богати на витамини С, Е и А.

Меланинът се синтезира с помощта на аминокиселините триптофан и тирозин. Тирозин в по-големи количества се съдържа в продуктите от животински произход – месо, риба, различни видове черен дроб, а също така авокадото и боба. В неполирания ориз и фурмите се съдържа триптофан. Във фъстъците и бананите се съдържат и двете аминокиселини.

Източник тук

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета