Лятна разпродажба на слънчеви очила!

Вход

Как прекараното време пред екраните влияе на децата

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 5. 10. 2020. Създадено от Lentiamo

Дигиталната ера и коронавирусът принуждават нас и децата ни да прекарваме повече време пред компютрите. Това обаче може да навреди повече, от колкото сме предполагали.

Офталмолозите съобщават, че дългите часове предкарани пред лаптоп, таблет или смартфон, могат да доведат до сухота в очите, да причинят главоболие, замъглено виждане и дори късогледство.

Lentiamo иска да ви покаже защо се случва това и какво можете да направите за вас и децата ви.

 

Последиците от онлайн обучението по време на COVID-19

Милиони деца започнаха да се обучават онлайн през миналата учебна година и много продължават дори и към момента. И въпреки че училищата вече са отворени, учителите и родителите трябва да са подготвени за внезапно преминаване към онлайн и домашно обучение отново.

Дори сега очните лекари могат да потвърдят, че взирането в екраните на лаптопите и таблетите има неприятен ефект върху очите на децата и младите хора. С наложеното онлайн обучение, офталмолозите очакват увеличение на усложненията.

Ключовите думи са Синдром на компютърното зрение. Често той е последствие от прекомерно взиране в екрани и се среща както при деца, така и при възрастни. Симптомите са уморени, натежали клепачи, уморени и зачервени или сълзящи очи, дискомфорт, световъртеж и главоболие. Астенопията е по-известена като „напрежение на очите“ или Синдром на компютърното зрение.

Клиничният труд от юли 2020 Преглед на Офталмологията, сумиращ няколко проучвания, описва следните наблюдения:

При запитване проведено сред деца в училищна възраст между 11 и 17 години, 18% са усещали напрежение в очите в края на деня след учене на компютъра. Синдромът на компютърното зрение се причинява от различни фактори, включително дисбаланс на очните мускули, дефицит на акомодация (лошо фокусиране на очите), некоригирана аметропия и неправилно осветление.

Може ли дългото време прекарано пред компютъра да доведе до късогледтсво при децата?

 
Какво предизвиква късогледтво при децата?
 

За съжаление трябва да отговорим на този въпрос с да. Продължителното използване на електронни устройства от деца върви ръка за ръка с друга тревожна тенденция: увеличаването на късогледството сред децата.

Много изследователи са съгласни, че светлинните лъчи, излъчвани от екраните, ускоряват растежа на очите, правейки ги по-дълги. Това може да причини късогледство на по-ранен етап от живота . Тъй като този феномен се е увеличил толкова драстично през последните години, много учени твърдят, че това усложнение става широко разпространено.

Научният труд Клинични корелации между късогледство и светлината от екраните съобщава, че продължителното използване на дигитални устройства и четенето могат да доведат до временни смени към късогледство. В допълнение, постоянното взиране в близки обекти и липсата на естествена светлина от дейности на открито, са свързани с по-високи нива на заболеваемост.

Важно е да знаете: престоят на открито намалява тази тенденция. Доказано е, че прекарването на време на открито свежда до минимум прогресията на късогледството. 

 

Как да третираме уморените очи и синдромът на компютърното зрение?

Излизането и прекарването на време сред природата е добър метод. Експертите също препоръчват на децата и възрастните да си правят почивки от екраните от време на време, за да се предпазят от дигитален визуален стрес и уморени очи. Следвайте тези стъпки и ще забележите как очите ви и тези на децата ви са по-малко напрегнати с течение на времето.

  • Когато детето ви седи пред компютъра, трябва да насочва погледа си към различен обект извън екрана на всеки 20 минути
  • Обектът трябва да е на около 6 метра разстояние
  • По време на почивката детето ви трябва да мига няколко пъти
  • Паузата трябва да продължи около 20 секунди

Това упражнение трябва да облекчи очите. Има обаче още няколко неща, на които трябва да обърнете внимание, като позата, в копто седите, разстоянието до компютъра и настройките на екрана, както е описано по-долу.

Очила за компютър срещу уморени очи и лош сън

Това, което вие и вашите деца можете също да направите, за да се предпазите от лъчите на екраните, е да носите очила за компютър. Те блокират късите сини вълни, които иначе биха достигнали до очите ни и ретината през целия ден. Това може да предотврати главоболието и умората и да подобри съня, особено когато се използват вечер. Научете повече за избора на очила за компютър от Lentiamo .

Ние препоръчваме:

 

И накрая, осигурете си добра ергономичност на бюрото

Ергономичността и оптимизацията на работното място са също толкова важни, колкото почивката на очите. Ето няколко препоръки за възприемане на по-добра стойка и навици:

  • Уверете се, че гледате лаптопа на разстояние от около 45 до 60 см. В идеалния случай мониторът трябва да бъде поставен на нивото на очите. Таблетите трябва да се държат на една ръка разстояние.
  • За да намалите отблясъците, разположете всички източници на светлина зад вас, а не зад екрана на компютъра.
  • Регулирайте яркостта и контраста на екрана, за да бъде комфортно за вашето дете.
  • Не използвайте устройствата си на открито или в ярко осветени помещения; отблясъците на екрана могат да причинят напрежение на очите.
  • Избягвайте ученето в тъмни стаи. Ако зеницата се разшири поради тъмнина, яркостта на екрана може да причини дискомфорт.
  • Най-важният ни съвет: оставете на страна всички устройства 30 до 60 минути преди лягане. Синята светлина може да наруши съня. Включете „нощен режим“ или подобен режим за вашите юноши, за да намалите ефекта от синята светлина.

 

Източници:

1. Review of Opthhalmology, https://www.reviewofophthalmology.com/…e-of-covid19
2. Science Daily, https://www.sciencedaily.com/…06162718.htm
3. iovs, Investigative ophthamology and visual science, https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?…
4. Clinical correlations, https://www.clinicalcorrelations.org/…gital-world/

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти