Вход

Определете доминиращото си око в 4 прости стъпки

Доминацията при очите засяга всички ни. Това е така, защото почти всеки човек притежава едно доминиращо и едно недоминиращо око. Много рядко и двете очи доминират едновременно.

Около две трети от хората са десничари и за повечето може да се приеме, че при тях доминира не само дясната ръка, но и дясното око. Ако доминиращото око и ръка са от различни страни на тялото, това е известно като кръстосана доминация.

Но защо определянето на доминиращото око е толкова важно? Отговорът дават оптометристите в Lentiamo.

Защо е добре да се знае кое око е водещо?

Очната доминация е от съществено значение за всички, които носят очила и тези, които носят контактни лещи. Особено ако страдат от пребиопия и носят мултифокални лещи. Чрез мултифокалните лещи или очила, доминиращото око бива коригирано перфеткно при далечно виждане, докато недоминиращото око е коригирано за близко виждане. Мултифокалните лещи се състоят от концентрични кръгове от различни диоптри. Чрез тях мозъкът получава много различни изображения едновременно, които се събират в едно, образувано от всички картини заедно. Интересно, нали?

Но познаването на доминиращото око е важно не само за тези, които носят контактни лещи и очила. Доминиращото око също е важен фактор във фотографията и, разбира се, в спорта (например стрелба с лък, пейнтбол, бейзбол, голф и др.), където фокусирате върху обекта само с едно отворено око.

Кое око е вашето доминиращо око?

" allowfullscreen>

Ако посещавате редовно вашия офталмолог или оптик, те могат бързо да отговорят на въпроса ви. В противен случай ще трябва да разберете за вашето доминиращо око по различен начин.

В рецептите за очила информацията за доминиращото око липсва, тъй като не е необходима за производството на очилата.

Но ако носите контактни лещи, можете да намерите информацията във вашата рецепта за контактни лещи – доминиращото око се нарича „D“, а недоминиращото око се нарича „N“. Въпреки това, дори предписанията за лещи не винаги ви казват кое е вашето доминиращо око. Доминирането на очите понякога се „крие“ в пречупването.

Направете теста – определете доминиращото си око

Тест за доминантно око

Не можете да намерите информация за водещото ви око в предписанието за очила или лещи? Направете нашия тест, за да определите кое е то.

  1. Поставете ръцете си една върху друга с обратната страна на ръката нагоре, така че палците и показалците ви да образуват триъгълник.
  2. Сега изпънете ръцете си право напред.
  3. Изберете малък обект (с размери макс. 10 см), който е на около 3 фута от вас.
  4. След това затваряйте последователно всяко око.
Резултат: Когато затваряте едното око, нищо не се случва? Обектът остава видим и разпознаваем през триъгълника? Тогава това око вероятно е вашето доминиращо око. Когато обаче затворите другото око, обектът изведнъж изчезва от триъгълника или се измества по такъв начин, че вече не можете да го видите през ръцете си? Тогава това око е недоминиращо, докато другото доминира.

Този тест е предназначен да ви помогне да определите своето доминиращо око. Ако обаче искате 100% правилен резултат, се посъветвайте с вашия оптик или офталмолог.

Нашият екип за обслужване на клиенти също ще се радва да ви съдейства. Моля, свържете се с нас на info@lentiamo.bg или ни оставете коментар!

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти