Вход

Хиалуронова киселина: Чудо не само за потребителите на контактни лещи

На пръв поглед определено звучи по-скоро като скоропоговорка, но тези две думи крият естествено вещество, което значително улеснява носенето на контактни лещи, помага при лечение на стави и прави чудеса в пластичната хирургия и козметиката. Как точно работи тази "молекула на младостта?

Къде да я търсим

Хиалуроновата киселина е изцяло естествено вещество за живите организми, поради което непридизвиква никакви нежелани странични реакции. В естествената си среда не се проявява в кисела форма, а по-скоро като сол, наречена хиалуронан или хиалуронат. Хиалуроновата киселина изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да бъде намерена в множество от човешките органи и тъкани – кожа, клапите на сърцето, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и синовиалната течност, както в съеденителната, епителна и нервна тъкан. В човешкото тяло може да се открива в телесните течности, хрущяли, стъкловидното тяло, кожата или пъпна връв.

За какво служи

За първи път хиалуронова киселина е била извлечена от очната леща на добитък през 1934 година. През 60-те години киселината е била тествана за първи път за лечение на изгарания. Оттогава тя заема важно място в медицината. Сред нейните най-големи предимства е фактът, че хиалуроновата киселина е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000 до 4000-кратна стойност на собственото ѝ тегло. Това е много повече отколкото могат да свържат другите природни или синтетични вещества. Хиалуроновата киселина е основният градивен елемент на стъкловидното тяло (витреус) на човешкото око. Последното заема 2/3 от обема на очния булб.

Как помага на контактните лещи

В контактологията най-често се срещаме с хиалуроновата киселина като лубрикантно вещество и част от капки и разтвори. Благодарение на нея контактните лещи са съвършено овлажнени и не дразнят дори наранено око. Колкото по-гладки и по-гъвкави са контактните лещи, толкова по-удобно и комфортно е тяхното използване. Хиалуроновата киселина предотвратява изсъхването и паренето в очите и допринася за естественото регенериране на очните клетки.

Къде другаде се използва

Хиалуроновата киселина се използва като помощно средство по време на очна операция. Предпазва чувствителните очни тъкани от нежелани увреждания по време на операция и очна интервенция. Често свързваме хиалуроновата киселина със запълване на бръчки и заличаване на белези и дефекти по кожата. Използва се и в процеса на уголемяване на бюста. И несъмнено всички сме чували за участието й в кремовете против бръчки.

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти