До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

8-те най-важни въпроса за контактни лещи за продължително носене

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 13. 1. 2021. Създадено от Lentiamo

Идеално зрение през целия месец, без да се налага да сваляте лещите си? Звучи почти твърде хубаво, за да е истина. Вече няма нужда да се тревожите за мъглявото зрение сутрин, защото ще виждате кристално ясно още с първото мигане.

Но съществуват ли такива лещи? Можете ли да носите лещи повече от един ден, без да навредите на очите си?

Отговорът е да – с лещи за продължително носене.

Какво представляват контактните лещи за продължително носене?

Може би сте чували за тях. Контактните лещи за продължително носене са лещи, които не се нуждаят от сваляне, тъй като те се поставят на първия ден от месеца и се вадят на последния ден от месеца. Тоест, не е нужно да ги отстранявате от окото си преди лягане, можете да ги носите цяла нощ и както всички следващи дни и нощи.

Колко дълго можете да носите този тип лещи?

Теоретично можете да ги носите непрекъснато, в продължение на месец. Най-късно след 30 дни обаче, лещите трябва да бъдат премахнати, в противен случай могат да се появят натрупвания на мръсотия, сухота в очите и евентуално увреждане на роговицата. Lentiamo ви препоръчва винаги да се консултирате с вашия очен специалист, преди да носите контактните си лещи и през нощта.

Можете ли да спите с контактни лещи?

Максималното време за носене на конвенционалните контактни лещи е между 10 и 14 часа – в зависимост от тяхната кислородна пропускливост. Въпреки това, лещите за продължително носене (понякога наричани също контактни лещи за непрекъснато носене или нощни и дневни лещи) имат по-висока пропускливост на кислород, посволяваща да ги носите през деня и през нощта – стига вашият офталмолог или оптик го препоръча.

Носенето през нощта, обаче, не е подходящо за всеки. Хората със сухи и чувствителни очи трябва по-скоро да странят от непрекъснатото носене на контактни лещи. Лещите намаляват подаването на кислород в предната част на роговицата, оставяйки очите неспособни да се борят с мръсотията, бактериите и инфекциите на роговицата. Така че ако носите лещите си непрекъснато ден и нощ в продължение на няколко дни, рискът от инфекции може да се увеличи. Посъветвайте се с очния си лекар и прочетете ръководството на Lentiamo за спане с контактни лещи.

Разгледайте най-добрите контактни лещи за продължително носене на Lentiamo:

За кого са подходящи лещите за продължително носене?

Нощните и дневните контактни лещи са подходящи за всички хора, носещи лещи, чийто оптик или офталмолог им ги е препоръчал. Меките контактни лещи са чудесна алтернатива на очилата, особено за професионалисти, които работят на ротационни смени. Хората, които работят денем и нощем също не са изключение от правилото, като например лекарите, работещи 24 часа в денонощието, на дежурства или на смени.

Как работят нощните и дневните лещи?

Лещите за продължително носене са направени от въздухопропусклив материал, наречен силиконов хидрогел. Пропускливостта на кислород на тези лещи е между 100 и 175 D/kt, което означава, че съдържанието на вода е доста ниско. Тъй като лещи с високо съдържание на вода изтеглят сълзотворна течност от окото, по-малко количество влага предотвратява сухота в очите.

Нека разгледаме по-отблизо свойствата на лещите за продължително носене

  • Много висока пропускливост на кислород
  • Интегриран резервоар за влага
  • Отлична технология на повърхността
  • Силиконо-хидрогелен материал

Как да използвате правилно лещте за непрекъснато носене?

Да приемем, че вашият офталмолог ви позволява да тествате контактни лещи за продължително носене.

Какво следва? Този тип лещи първо ще трябва бъдат перфектно адаптирани към очите ви, като се вземат предвид всички необходими параметри. В идеалния случай тествате новите си контактни лещи с удължено носене през уикенда, за да можете да прецените как реагират очите ви, когато спите с контактни лещи. Ако не изпитвате дискомфорт или болка през нощта или в някой от следващите дни, можете да тествате нощните и дневните си контактни лещи през цялата седмица, без да ги изваждате. Ако обаче очите ви се уморят и зачервят, ще трябва да се консултирате с вашия оптик или очен лекар, за да намерите подходяща алтернатива.

Увеличава ли се рискът от усложнения при носене през нощта?

Дори и вашият лекар да ви е разрешил да носите лещи за продължително носене, повечето оптици препоръчват да изваждате лещите си поне за една вечер седмично, за да можете очите да се отпуснат малко. С този режим можете да носите лещите дори когато сте на почивка.

Какво не трябва да правите: Не носете стандартните си месечни лещи по-дълго от препоръчаното. Всички контактни лещи трябва да бъдат премахнати от окото ви след определния от производител период на носене, а обикновникте лещи трябва да бъдат премахнати вечер преди лягане. Ако въпреки всичко имате притеснения, носете със себе си опаковка ежедневни лещи за еднократна употреба, за да избегнете риска от инфекции.

Рисковете от инфекции също се изучават от Optometry и Vision Science, резултатите от чийто изследвания са публикувани на уебсайта на Optikum.at. Проучването се занимава с лещите за продължително носене. В него се посочва, че продължителното носене на лещи е свързано със завишен риск от очни инфекции.

Можете да прочетете повече по тази тема тук:

Източници:

1. Optikum, https://www.optikum.at/…ntaktlinsen/
2. Medizin-Aspekte, https://medizin-aspekte.de/…nsen-105538/
3. Acuvue, https://www.acuvue.de/…u_200713.pdf

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти