Извънредна оферта: Спортните слънчеви очила 🔥

Вход

Пълно ръководство за фотохромни очила

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 15. 12. 2020. Създадено от Lentiamo

Фотохромните стъкла предоставят 100-процентова защита от UV лъчите – макар и само когато очите влязат в контакт със слънчева светлина. В противен случай стъклата остават прозрачни. Този процес се случва автоматично, когато преминавате от закрито към открито, без да се налага да сменяте диоптричните очила със слънчеви и обртано. Любопитни сте как фотохромните слънчеви очила работят, какви са техните предимства и дали можете да ги закупите дори с допълнителен филтър блокиращ синя светлина? След това прочетете пълното ръководство за фотохромни лещи на Lentiamo.

Какво представляват фотохромните стъкла?

Фотохромните стъкла, наричани още стъкла с променлив оттенък, са проектирани да реагират на ултравиолетова светлина. Стъклата потъмняват при ярка светлина, т.е. при ултравиолетово лъчение. Без да има наличие на UV светлината, стъклата остават в прозрачно състояние.

Фотохромните стъкла могат да имат и много лек оттенък, според ситуацията. Те сменят цвета си в зависимост от това колко ярка е светлината. Следователно, фотохромните стъкла, в някои ситуации ще потъмнеят много леко, напр. когато стаята е озарена от слънчева светлина.

В комбинация със 100% UV защита, преходните лещи гарантират, че очите ви са защитени и здрави през цялата година.

Те са подходящи не само за ежедневни дейности, но и за спорт. Спортните слънчеви очила с 400 nm защита ви предпазват от яркото слънце. Можете да ги използвате на открито, напр. когато практикувате колоездене, риболов, ски, бягане или тенис, без да жертвате от визуалния си комфорт и UV защитата.

Как работят фотохромните стъкла

Как работят фотохромните стъкла?

Фотохромните стъкла работят с молекули. Молекулите на сребърен халогенид и сребърен хлорид са отговорни за промяната на лещите, карайки ги да потъмняват при ярка светлина и да стават прозрачни на закрито.

Когато лещите на очилата са изложени на ултравиолетова светлина, трилиони фотохромни молекули започват едновременно да променят структурата си. Така че, когато формата на всички молекули се промени по едно и също време, повърхността на лещата потъмнява.

Резултатът е чифт очила, които се превръщат във фотохромни слънчеви очила и след това избледняват отново, от само себе си, под влиянието слънчевта светлина.

Колко време отнема на фотохромните лещи да преминат от светло в тъмно?

Когато първите фотохромни стъкла на Corning Glass Works излизат на пазара през 1964 г., те са успяват да реагират на UVA и UVB светлина след няколко минути и достигат максимална тъмнина след 15 минути. Последващите модели все още се нуждаят от около минута, за да се адаптират към условията на осветление.

Днес на пазара съществуват няколко марки, които използват много бърза фотохромна технология. Тази иновативна техонология позволява преминаването от ясно към тъмно за секунди.

Химичният процес работи и обратното, ако се движите на закрито от открито. Тъмният нюанс на стъклата избледнява през първите няколко минути вътре и става ясен.

Знаете ли, че същата технология се предлага и в контактните лещи? Материалът, от който са произведени двуседмичните лещи Acuvue Oasys, с реагира на слънчева светлина за секунди и ви досатвя 100% UV защитa, когато очите ви са изложени на слънце.

Какви са плюсовете и минусите на фотохромните стъкла?

За да ви помогнем да решите дали има смисъл да инвестирате в закупуването на фотохромни очила, нашите оптици са обобщили всички предимства и недостатъци на фотохромната технология.

Плюсовете на фотохромните стъкла

  • Бихте могли напълно да разчитате на фотохромните си очила. Ако сте горд собственик на чифт такива, не е необходимо да носите със себе си няколко чифта, т.е. слънчеви очила и диоптрични очила, а същевременно получавате най-доброто и от двата вида, комбинирани в едно ефективно решение.
  • Преходните стъкла са идеалния спътник за тези, които са склонни понякога да бъдат мързеливи или небрежни. Защото с тях ще можете да виждате и работите перфектно както на закрито, така и на открито. А и драстично намалявате риска да загубите очилата си.
  • Фотохромните стъкла могат да имат и допълнително антирефлексно покритие. Това осугурява дълготраен комфорт, дори когато сте около отразяващи повърхности като сняг или пътни знаци.
  • Фотохромните очила се предлагат в много различни дизайни, цветове и форми. Независимо от стила, който следвате, фотохромните модели от популярни марки като Ray-Ban ще допълнят визията ви.
  • Най-голямото предимство обаче несъмнено е вграденият филтър срещу слънчева и синя светлина (повече по-долу).

Минусите на фотохромните очила

  • Един недостатък на фотохромните лещи е, че те избледняват по-бавно, отколкото потъмняват. Изчистването им отнема средно между 20 и 30 секунди, в зависимост от марката и дизайна.
  • Температурите играят роля по отношение на ефективността на преходните стъкла. Те се влияят от студеното време – това означава, че им отнема малко повече време, за да реагират на UV лъчите. Освен това фотохромните стъкла стават по-тъмни при по-ниски температури и скоростта им на избледняване намалява, когато са студени.
  • Фототропните стъкла могат да са неудобни при шофиране. Тъй като съвременните предни стъкла на колите блокират UV светлината, светлочувствителните стъкла остават в неактивно състояние в атомобила. Освен това не трябва да носите стъкла с оттенък през нощта или при лоша видимост.

Мога ли да получа фотохромни стъкла с филтър за синя светлина?

Някои фотохромни модели ви предлагат защита не само срещу ултравиолетова светлина, но и срещу видима светлина, т.е.вредната синя светлина. Без защита, сините светлинни вълни достигат до очите ни безпрепятствено часове наред всеки ден, увреждайки здравето на очите ни. Светлината, излъчвана от екраните на компютрите, таблетите, мобилните телефони и телевизорите, може да доведе до дигитална умора, влошен сън и главоболие.

Колекцията Everglasses от Ray-Ban предлага перфектната защита както срещу вредните UV лъчи, така и срещу компютърната светлина. Филтърът за синя светлина се активира, когато гледаме екран, фотохромната технология се активира почти мигновено, когато излезем на слънце или седнем в осветена от слънце стая. Тези усъвършенствани фотохромни лещи предлагат 100% UVA/UVB защита не само от светлина, но и от прах и пръски.


 

Sources:

1. Vision Ease, https://www.visionease.com/…gebypage.pdf
2. NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC7259785/

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти