Вход

Как да изхвърляте правилно контактните си лещи? Ето пълното ръководство.

/

Създадено от Maria Chiara Tarsia на 10. 3. 2020

Опаковката на нашите контактни лещи е съставена от различни части и е изработена от различни материали. Ако някога сте се чудили как да изхвърлите правилно вашите контактни лещи и свързаните с тях опаковки, това ръководство е за вас!

Нека отговорим на някои от най-често срещаните въпроси по темата.

Как мога да изхвърля контактните си лещи?

Контактните лещи – независимо дали са еднодневни, месечни или други – трябва винаги да се хвърлят в кошчето за боклук. Въпреки че това може да звучи като очевидна информация, изчислено е, че приблизително 19% от носителите на лещи хвърлят или промиват лещите си в мивката или тоалетната, което е погрешен начин да го направите.

Запомнете: контактните лещи НЕ трябва да бъдат изхвърляни в тоалетната или мивката, тъй като не се стопяват или разграждат във вода.

А опаковката? Ето как да се погрижите за всички части от нея.

Както може би знаете, опаковката на контактните лещи е съставена от:

  • Външна опаковка
  • Блистери
  • Фолио върху блистерите
  • Контактни лещи
Как да рециклирате контактните лещи


Външната опаковка (и листовките, съхранявани вътре) обикновено са изработени от хартия, следователно са напълно рециклируеми в съотвения контейнер.

Блистерите винаги трябва да бъдат отделени преди изхвърляне, тъй като долната част е направена от пластмасаа, фолиото отгоре е произведено от алуминий.

Не на последно място, контактните лещи трябва да бъдат изхвърлени в контейнер за предмети, неподлежащи на рециклиране.

И запомнете: винаги, когато се съмнявате кой е правилният контейнер, винаги проверявайте символите и цифрите, изписани на самата опаковка. Тези специални символи са отпечатани на всички опаковки и те са международни, което означава, че винаги можете да сте сигурни в значението им. Повечето пакети с контактни лещи например, показват символа на кръг, който можете да видите по-долу, на трета позиция на втория ред. Този символ означава, че опаковката може да бъде рециклирана (но не и съдържанието, а именно самата леща). Изображението показва и някои от най-популярните символи за рециклиране, които можете да намерите върху опаковките на някои продукти.



Символи относно реклицирането


Говорейки конкретно за контактните лещи, обикновено ще намерите символите, които ви показваме по-долу, използвайки нашите лещи Lenjoy като пример:



Опаковка на Lenjoy


В момента, контактните лещи не могат да се рециклират в Европа и те трябва да бъдат изхвърляни в кошето за смесен отпадък. Същото важи и за старите ви или счупени рамки за очила. Но с нетърпение очакваме бъдещето, когато – надяваме се – ще успеем да рециклираме всяка отделна част от нашите визуални помагала!

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти