Вход

Как да почиствате диоптричните и слънчевите очила - най-доброто ръководство

Jakub Odcházel, DiS.

Медицински прегледано от Jakub Odcházel, DiS., Главен оптик, на 29. 11. 2020. Създадено от Maria Chiara Tarsia

Качествените диоптрични или дизайнерски слънчеви очила не са лукс, а предмет от първа необходимост.

Защо? Очилата, освен че могат да бъдат страхотен аксесоар, са наш спътник всеки ден, предпазвайки или подобрявайки зрението ни. Ето защо искаме те да бъдат качествени, устойчиви и – защо не? – естетически перфектни за нас.

Ами слънчевите очила? Същото важи и за тях. С UV защита!

Тъй като дизайнерските очила не са малка инвестиция, е добре да знаете как да се грижите за тях подобаващо. Затова подготвихме за вас този текст, за да разберете кой е най-добрият начин за почистване на диоптрични и слънчеви очила!

Най-добрият начин за почистване на очила – какво да правите и какво не

Дръжте ги с две ръце

 • Използвайте двете си ръце, когато поставяте или сваляте очилата си.
 • Боравенето с очилата само с една ръка може да повреди рамката.
 • Не хващайте очилата си за стъклата или пантите. Ако имате очила без цели рамки около стъклата, бъдете особено внимателни.
Как да се грижим за очилата: използвайте двете си ръце

Ако спазвате тези съвети, ще можете да предотвратите разхлабването на винтовете и евентуална неравномерност на рамките (и, разбира се, следи от пръстови отпечатъци!)

Винаги използвайте калъфа за очила

Най-доброто място за съхранение на очилата ви е в твърдия калъф, създаден и предназначен специално за вашия модел и предоставен от производителя.

Как да се грижим за очилата: винаги ги съхранявайте в калъфа им

Когато очилата не са върху лицето ви, не ги оставяйте извън кутията. За да избегнете надрасквания, не поставяйте очилата си със стъклата надолу върху твърди повърхности.

Не носете очилата върху главата си

Не само защото естественото омазняване на скалпа, в комбинация с продуктите за коса могат да замърсят очилата, но и защото краищата на рамките могат да се разхлабят или огънат, заради формата на главата ви.

3 лесни трика как най-добре да почистите диоптричните и слънчеви очила

 1. Установете режим на почистване

  На първо място, не забравяйте да почиствате редовно очилата си. Не само защото изглеждат по-добре и зрението е по-ясно, но и защото – както всеки предмет за ежедневна употреба – те могат да бъдат дом на повече микроби, отколкото предполагате. Пот, пръстови отпечатъци, сълзи, следи от грим… само част от субстанциите, които не бихме искали да се допират до нас заедно с очилата. Следвайки хигиенния режим, вие също ще научите как да почиствате и рамките на очила.
 2. Почистете с микрофибърна кърпичка

  За да почистите замърсените си очила, използвайте само микрофибърната кърпа, доставена с тях или други подобни кърпички, специално предназначени за тази цел. Никога не използвайте груби или мръсни платове, тъй като това може да надраска повърхността на стъклата. Помнете: ризи, вратовръзки или хартиени кърпи не са подходящи за почистване на очилата ви.

  Как да почиствате очила: използвайте кърпа от микрофибър

  Не забравяйте и да разтъркате с кърпата внимателно всички страни на подложките за нос и ръбовете на рамките, които докосват стъклата, тъй като мърсотията може да се оталожи там и да се събира незабелязано.

  Кърпата трябва да е мека и чиста. Микрофибърните кърпички могат да се перат, но не използвайте омекотител.

  Микрофибърна кърпа за почистване на очила Lentiamo

  Кой е най-добрият начин да почистите очилата си? С микрофибърна кърпа от Lentiamo – безплатно! Изработена от съвременни микрофибърни тъкани, тази кърпичка гарантира безопасно и ефективно премахване на пръстови отпечатъци, петна, отлагания, прах и петна.

  Получи своята кърпичка за почистване безплатно
 3. Изпробвайте препарат за почистване на очила

  Използвайте само специални почистващи течности или спрейове. Ако очилата ви имат рамки от пластмаса, можете също да почистите стъклата с обикновен сапун или вода, след което да избършете и изсушите очилата с микрофибърна кърпа. Внимавайте: алкохол или агресивни разтворители, съдържащи ацетон, метанол, амоняк или съставки от този тип, могат да повредят стъклата необратимо.

Сега, след като вече знаете как да се грижите правилно за очилата си, защо не разгледате нашата невероятна селекция от дизайнерски модели?

Професионалният съвет от нашите оптици: Пазете рецептата и касовата бележка на очилата си. Те съдържат цялата подробна информация за диоптрите, центрирането, производителя и типа лещи. Това ще ви помогне да поръчате нови очила или да разрешите потенциалните оплаквания.

Какво мислите за нашите съвети? Имате специални трикове, които искате да споделите с нас? Оставете ни коментар по-долу!

Източници:

Zeiss, How should I take care of my prescription spectacle lenses Persol, Product care

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти