До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

Вход

Храна за очите

Невъзможно е да промените диоптрите си чрез храната, но вярвате или не, чрез правилно подбрана диета можете да подсилите зрението си и да помогнете на очите си да бъдат здрави и да виждат света ясно.

Моркови

Колкото повече, толкова по-добре! Морковите съдържат високо количество бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А, който от своя страна спомага за нощното виждане.

Листни и кореноплодни зеленчуци

Зеленчуци като спанак, кейл и броколи, съдържат високи нива на лутеин и зеаксантин, които предпазват увреждането на ретината от ултравиолетовите лъчи. Лутеин и зеаксантин се усвояват 5 пъти по-добре от бета-каротин, особено в комбинация с храна, богата на мазнини. Те се свързват със специфичен ретинален белтък и се разпределят в ретината и лещата. Зеаксантин се натрупва предимно в макулата, а лутеин в цялата ретина.

За добро зрение на старини, за всички хора над 50 години се препоръчва продължителен прием на лутеин и зеаксантин

Чесън и лук

Те съдържат сулфур, който се използва за производството на глутатион – антиоксидант, който е от съществено значение за здравето на очите.

Яйца

Прекомерната употреба на яйца може да доведе до висок холестерол, но също така яйцата са богати на важни за тялото ни вещества. Яйчният жълтък е съкровище от полезни вещества за окото, например лутеин, цистеин и лецитин, които предпазват от появата на катаракта.

Вино

Докато пиенето на прекалено много вино може да Ви накара да виждате двойно, то умеренарта употреба се счита за добър помощник в циркулацията на кръвта и оттам за наличието на очни заболявания. Гроздето съдържа антоцианини, което предпазва от нарушено зрение през нощта.

Морска храна

Риби като треска и скумрия, които живеят в студени води, съдържат значителни количества DHA мастни киселини, които се използват за изграждането на клетъчни мембрани. Консумирането на морска храна помага при намаляването на симптома сухо око.

Пуйка и леща

Храни като пуйка, леща и боб са богати на цинк, който подобрява ензимните функции и поради тази причина е много важен за здравето на очите. Пуйката съдържа витамин В3, който предпазва от появата на катаракта.

За още по-добър ефект върху здравето на очите ви, прочетете как да упражнявате йога за очи!

Надяваме се, че тези предложения са ви вдъхновили да приготвите една вкусна и здравословна вечеря днес. :) А вие имате ли подходяща рецепта, която бихте искали да споделите с нас? Покажете ни я!

Не пропускайте важни новини!

Абонирайте се за нашите новини!

Коментари

    Нямам въпроси

    *Задължителни полета

    Най-продаваните продукти