До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

4,9 Оценка

Вход

Операция на катаракта: лечение и период на възстановяване

Grauer Star OP

Независимо дали сте лично засегнати от тях, или не, вероятно сте чували за катаракта или операция на катаракта. Катарактата е помътняване на очната леща, което обикновено се забелязва в напреднала възраст. В най-лошия случай катарактата може да доведе до слепота, ако не се лекува.

За да се предотврати това, помътнялата леща се отстранява по хирургичен път и се заменя с изкуствена леща. Тази операция се е превърнала в рутинна процедура. Обикновено тя отнема по-малко от час и се извършва амбулаторно.

Как се лекува катаракта?

Катарактата се развива постепенно в продължение на няколко години и често се забелязва едва в по-напреднала възраст. За съжаление не съществуват лекарства или нехирургични методи за лечение, които да спрат развитието на катарактата.

Подходящите контактни лещи или очила могат да забавят донякъде операцията. Въпреки това, когато зрението е твърде ограничено, няма начин да се избегне малка хирургична процедура. Тя се препоръчва от офталмолозите, тъй като може напълно да възстанови зрението.

Операцията на катаракта е рутинна процедура и отнема около 30-45 минути. Тя има висок процент на успеваемост за подобряване на зрението ви. Ако сте в добро здравословно състояние и можете да извършвате последващите грижи у дома, операцията на катаракта се извършва амбулаторно.

След операцията очите ви ще бъдат много чувствителни към светлината и ще са необходими няколко дни, за да се адаптира правилно зрението ви към новите лещи. Пациентите често се надяват на перфектно зрение веднага, но това може да отнеме известно време. Затова действайте бавно и се грижете за очите си. Подходящите зрителни помощни средства, като например очила или слънчеви очила, могат да помогнат.

Как се извършва операцията на катаракта?

По време на операцията за катаракта помътнялата леща се отстранява по хирургичен път и се заменя с изкуствена леща.

Ще ви бъде приложена местна упойка, така че би трябвало да можете да се приберете у дома още същия ден. След това се прави малък разрез на роговицата, около 3 мм. Съществуват две широко известни процедури:

Най-разпространената процедура е екстракапсулната екстракция на лещата, при която естествената капсула на лещата остава в окото. Ядрото и кората на лещата се втечняват с помощта на ултразвук и след това се изсмукват. След това изкуствената леща се поставя в капсулата на лещата. При този метод обикновено няма усложнения, а новата изкуствена леща е стабилно прилягаща.
Друг вид е интракапсулната екстракция на лещата, при която цялата леща, включително капсулата, се отстранява от окото. Този метод изисква по-голям разрез на роговицата и склерата, за да може лещата да бъде извадена от окото. Това може да доведе до повече наранявания в окото и задържането на новата леща не е гарантирано. Днес този процес се извършва по-рядко.

След операцията може да ви бъде поставена подложка за очи или пластмасов щит, който обикновено може да бъде свален на следващия ден след операцията. Вашият лекар ще ви информира за всички стъпки за последващи грижи и възстановяване, специфични за вашия случай.

Като цяло няма да почувствате никаква болка. Може да забележите, че очите ви се чувстват малко по-различно, тъй като има ново чуждо тяло. Тялото ви бързо ще свикне с това усещане. Възможно е също така да почувствате сърбеж в очите. Това ще отшуми след няколко дни. Ако забележите някакви други усложнения или изпитвате силна болка, моля, незабавно посетете вашия офталмолог.

Какви импланти се използват при операция на катаракта?

Съществуват различни импланти за лещи.

  • Монофокалните лещи са стандартни лещи, които ви позволяват да виждате ясно отблизо или от разстояние. За да виждате добре на всички разстояния, ще са ви необходими допълнителни очила.
  • За разлика от тях има мултифокални лещи, които осигуряват ясно виждане наблизо и надалеч.

Попитайте офталмолога си кои лещи са най-подходящите за вашите очи и зрителни увреждания.

Ще получа ли болничен за операция на катаракта?

Ако работите, колко бързо ще можете да се върнете зависи от спецификата на операцията на катаракта и от работата ви. Това е медицинска операция и вашият лекар ще ви посъветва за спецификата на възстановяването и какво да очаквате.

Какво трябва да знам за възстановяването след операция на катаракта?

Периодът на почивка след операцията е особено важен. Дайте на себе си и на очите си време за почивка през първите две седмици след операцията. Периодът на почивка помага на новата леща да се установи в окото и да подобри зрението ви.


Избягвайте да вдигате тежки предмети и да се навеждате, за да не оказвате прекомерен натиск върху очите. Многото четене може да измори очите. Бъдете внимателни с прах, козметика или други малки частици, които се доближават до очите ви. Не търкайте очите си. Не шофирайте, докато Вашият лекар не Ви уведоми, че сте освободени да седнете отново зад волана.

Препоръчително ли е да се носят очила за лечение на катаракта?

В ранните етапи на катарактата носенето на очила може да подобри зрението ви и евентуално да отложи операцията. Ако обаче помътняването на лещата е в напреднал стадий, само подмяната на очната леща ще ви помогне да възстановите зрението си.

След операция на катаракта е важно да защитите очите си с подходящи очила.

Изкуствената леща в окото се нуждае от известно време за приспособяване, като окончателната корекция на зрението може да се определи след около 5-7 седмици. През това време трябва да носите временно помощно средство за зрение. След това е важно да получите нова рецепта и да бъдат изработени нови лещи. В повечето случаи операцията ще промени изцяло корекцията.

Трябва ли да нося слънчеви очила след операция на катаракта?

При катаракта очите ви привикват към замъглено, намалено от светлината зрение за дълъг период от време. След операцията всичко може да изглежда много ярко и заслепяващо. Затова трябва да помислите и за носенето на висококачествени слънчеви очила. Особено когато сте навън, трябва да имате добра слънцезащита за очите си.

Искате ли да научите повече за често срещаните проблеми с очите? Прочетете ръководството на Lentiamo за очните заболявания, за да научите повече за теми като глаукомата и зачервяването на очите.

 


 

Източници:

NHS, Cataract surgery