4,9 Оценка

Вход

Глаукома: причини, симптоми и лечение

Glaucoma

Вероятно сте запознати с катарактата - добре познато очно заболяване. Но знаете ли какво е глаукома или дали e възможно да сте засегнати от нея? Прочетете повече за нея тук.

Какво представлява глаукомата и какво я причинява?

Глаукомата е заболяване на окото. Причините за нея могат да бъдат различни, но често тя се предизвиква от високото налягане в окото или от нарушеното кръвоснабдяване на окото. В хода на заболяването може да се стигне до увреждане на зрителния нерв, което е необратимо и може да доведе до слепота, ако не се лекува. Глаукомата е едно от най-разпространените очни заболявания в Обединеното кралство.

Както беше посочено по-горе, причините за глаукома са различни, но най-често заболяването се дължи на високо вътреочно налягане.

Вътреочното налягане възниква в камерите на окото, които са пълни с течност. Воднистата течност, която се движи между лещата и роговицата, се произвежда в цилиарното тяло на окото. Оттам тя преминава от задната камера на окото в предната камера и след това напуска камерите на окото през така наречения канал на Шлем.

Това е непрекъснат процес, който снабдява лещата и роговицата с важни хранителни вещества. При здраво око тази циркулация осигурява постоянно налягане с нормални стойности между 10 и 21 mmHg. Ако обаче кръвообращението е нарушено или воднистата течност не може да се оттича напълно, това води до повишаване на вътреочното налягане със стойности от 24 mmHg.
Glaucoma eye

Повишеното вътреочно налягане може да доведе до увреждане на нервните влакна на зрителния нерв. Колкото по-устойчив е зрителният ви нерв, толкова по-малко е увреждането.

Кръвоснабдяването на зрителния нерв е един от факторите, които определят дали окото ви е податливо на глаукома или не. Ако кръвоснабдяването е добро, високото вътреочно налягане може да се понесе. Глаукома обаче може да възникне и при нормално очно налягане в резултат на лошо кръвоснабдяване. Ако то е недостатъчно, нервните клетки не се снабдяват с достатъчно хранителни вещества и кислород.

Съществуват и други причини за глаукома, като например вторично увреждане от възпаление или нараняване. В някои случаи глаукомата може да бъде вродена или да се появи още при раждането. В този случай тя се нарича вторична глаукома, ако е причинена от съществуващо заболяване.

Можете ли да носите контактни лещи, ако имате глаукома?

Да, хората с глаукома могат да носят контактни лещи, ако техният лекар разреши това. Например има определени видове капки за очи, предназначени за намаляване на очното налягане, които не трябва да се използват в комбинация с контактни лещи. Тези видове капки обикновено изискват лекарско предписание, така че трябва да обсъдите лечението с вашия лекар.

If you don't experience any problems regularly wearing contact lenses despite having glaucoma, you should be able to wear them.

Кои са най-често срещаните видове глаукома?

При глаукома с нормално напрежение зрителният нерв се уврежда не от повишеното вътреочно налягане, а от нарушеното кръвоснабдяване.

При закритоъгълна глаукома (наричана още глаукома със затворен ъгъл) дренажът на водната течност е блокиран, което води до незабавно повишаване на вътреочното налягане. Затворената глаукома настъпва внезапно и може да има болезнени симптоми. Това състояние е известно и като глаукомен пристъп.

Откритоъгълната глаукома е най-често срещаният вид и често остава незабелязана от пациента. Поради блокирания отток на водната течност вътреочното налягане се повишава и води до хронично високо налягане в окото, което бавно уврежда зрителния нерв.

Как глаукомата се отразява на ежедневието?

how people with glaucoma see

Докато не страдате от тежки симптоми, ще можете да се справяте с ежедневието. Когато увреждането на зрителния нерв стане по-изразено, може да се наруши зрението, както се вижда на изображенията по-горе. Изображение А представя нормалното зрение, докато изображение Б изобразява това, което може да се види при глаукома.

Рисковете, свързани с глаукомата, се увеличават с влошаването на зрението. Например може да се появи препъване при ходене, а способността за шофиране ще бъде ограничена или невъзможна. В тежки случаи пациентите могат да бъдат зависими от допълнителна помощ. За съжаление страхът от пълна загуба на зрението също може да бъде притеснителен.

Какви са симптомите на глаукомата?

Симптомите варират в зависимост от вида на глаукомата. Често хората не забелязват никакви симптоми за дълъг период от време. Глаукомата може да бъде забелязана след години едва след появата на проблеми със зрението, като например черни петна или тъмна завеса в края на зрителното поле. Колкото по-тежка е глаукомата, толкова по-малко става зрителното ви поле. Нелекуваната глаукома може да доведе до пълна слепота. След това вече не е възможно да се възстанови зрението.

Глаукомата със затворен ъгъл може да предизвика глаукомен пристъп. Тя често е свързана с остро зрително нарушение, силно главоболие, гадене или зачервяване на очите. Глаукомният пристъп е спешен случай и трябва да бъде лекуван незабавно от офталмолог. За да се ограничи ходът на загубата на зрителното поле, са необходими редовни посещения при офталмолог. Той ще ви запознае с различните видове лечение.

Какви са възможностите за лечение?

За съжаление, няма лек за уврежданията, причинени от глаукома, но навременното лечение може да ограничи уврежданията и да забави развитието на болестта. Затова е препоръчително редовно да преглеждате очите си от специалист.

Още преди да се появят симптоми, вашият лекар може да открие глаукома и да започне лечение веднага. По време на всеки рутинен преглед ще бъдат измервани зрителната острота и вътреочното налягане и ще бъде проверявано зрителното ви поле. При съмнение за глаукома ще бъде изследван и зрителният ви нерв. С помощта на най-модерно оборудване, като например процепна лампа, вашият очен лекар може да разгледа по-отблизо зрителния ви нерв. След прегледа той ще може да определи до каква степен е напреднала глаукомата ви.

Ако вътреочното налягане е повишено, се проверява и камерният ъгъл. Ако оттокът на водната течност е нарушен, често се използват капки за очи. Ако медикаментите и капките за очи не дават достатъчен ефект, хирургичните процедури могат да нормализират отново оттока на водния хумор. Лазерното лечение или операцията създават допълнителен канал за оттичане на водната течност или разширяват съществуващия канал. Нормализирането на налягането облекчава зрителния нерв, като по този начин забавя или спира постепенната загуба на зрението.

Какви са рисковите фактори за глаукома?

Всеки може да бъде засегнат от глаукома. Съществуват обаче няколко фактора, които допринасят за повишен риск:

  • Силно повишено вътреочно налягане
  • Напреднала възраст
  • Семейна история
  • Късогледство
  • Диабет
  • Заболявания на кръвообращението

Искате ли да научите повече за заболявания като глаукома? Прочетете ръководството на Lentiamo за очните заболявания, за очния инсулт и операцията на катаракта.

 

 


 

Източници:

Woche des Sehens, https://www.woche-des-sehens.de/…deutschland/#c502

National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206382/