4,8 Оценка

Вход

Зачервени очи: Списък на най-честите причини и как да се справите с тях

Red eyes

Дали зачервените очи са причина за безпокойство?

На всеки се е случвало да има зачервени очи в даден момент от живота си. Това може да бъде напълно безобиден проблем, който да се задържи временно. Понякога обаче зачервените очи са признак за по-сериозно очно заболяване. Във всеки случай трябва редовно да проверявате очите си и да се консултирате с офталмолог, ако имате болка или други симптоми, които съпътстват зачервените очи.

Преди те да се превърнат в проблем, оптиците на Lentiamo с удоволствие ще опишат причините и възможностите за лечение на зачервените очи!

Как се появяват зачервените очи?

При здрави очи конюнктивата и склерата на окото изглеждат белезникави. При раздразнено или претоварено око кръвоносните съдове се разширяват, за да осигурят по-добър приток на кръв към окото. Това е естественият защитен механизъм на окото и поради него то може да изглежда червеникаво.

Red eyes vs. clear eyes

Понякога имате представа защо очите ви са зачервени. Например, ако сте носили контактните си лещи повече от обикновено, може да забележите, че очите ви са зачервени, но бързо ще се нормализират, след като ги свалите. Зачервените очи не трябва да са постоянно състояние. Важно е да откриете причината и да я лекувате.

Причини за зачервяване на очите

Причините за зачервяване на очите могат да бъдат най-различни. Те могат да се появяват от време на време или да са хронични. Ако причината е неизвестна, очите ще продължат да се натоварват ненужно. Могат да бъдат засегнати и двете очи или само едното.

Ето някои причини за зачервяване на очите:

 • Липса на сън
 • Сух въздух (напр. поради климатични системи)
 • Силно излагане на UV лъчи поради екстремна слънчева светлина на морския бряг или високо в планината
 • Спукани кръвоносни съдове, които могат да бъдат предизвикани от силно кихане или кашлица
 • Увреждане на конюнктивата или конюнктивит (известен също като розово око), причинени от вируси или бактерии
 • Възпаление на ириса или роговицата
 • Алергии (напр. към полени, животинска козина, козметика)
 • Контактни лещи, прекалено дълго носене на контактни лещи или лоша хигиена на контактните лещи

Зачервените очи са симптом при някои очни заболявания, като възпаление на конюнктивата, роговицата, склерата или клепачите, глаукома или очен херпес, както и тумори. Такива случаи трябва да бъдат оценени от офталмолог, за да получите възможно най-доброто лечение.

Ако сте претърпели нараняване на окото - например от остър предмет - и то е довело до зачервяване на окото, трябва незабавно да се свържете с офталмолог.

Симптоми на зачервяване на очите

Както подсказва името на проблема, зачервяването на очите е най-често срещаният симптом на зачервените очи. Всички други съпътстващи симптоми зависят от причината. Възможно е да изпитвате чесане, парене или сърбеж. В някои случаи са възможни сълзене на очите и подуване на клепачите.

Ако става въпрос за бактериална инфекция, може да се появи белезникав секрет и лепкави очи. Някои хора стават по-чувствителни към светлината или изпитват лека болка в очите.

Алергиите често предизвикват зачервяване на очите и хрема.

Идентифицирането на симптомите може да ви помогне да разберете каква е причината за зачервените ви очи. В зависимост от причината е препоръчително да се консултирате с офталмолог, особено ако усещате някои от следните съпътстващи симптоми:

 • Силна болка
 • Замъглено зрение или чувствителност към светлина
 • Треска
 • Гадене и повръщане

Какво помага за зачервяване на очите?

Inserting eye drops

Лечението на зачервените очи може да варира значително. Ако зачервените ви очи са причинени от липса на сън, решението е допълнителна почивка. Ако страдате от алергии, опитайте се да откриете дразнителя и да го избягвате. Ако имате алергия към цветен прашец, добре прилепналите слънчеви очила могат да ви помогнат.

Ако страдате от болка и имате силно зачервени очи, офталмологът ще снеме подробна медицинска анамнеза. Важно е да се разбере какво е довело до това и какви точно са съпътстващите симптоми. Изследването на предния очен сегмент може да внесе яснота. Това ще помогне на Вашия лекар да предложи най-доброто възможно лечение за Вас.

За борба със зачервените очи често се използват различни мехлеми, капки или гелове за очи. В случай на бактериален конюнктивит често се използват антибиотични мехлеми и капки. Ако обаче става въпрос за алергия, се предписват антихистамини.

Най-добрите капки за очи при зачервени очи

Ако очите ви са прекалено сухи, капки за очи или гелове могат да намалят дискомфорта. Прочетете нашата статия с медицински преглед за 10-те най-продавани капки за очи при сухота в очите.

Нашата селекция от капки за очи

Домашни средства за лечение на зачервени очи

Чудите ли се какво можете да направите, за да предотвратите зачервяването на очите? Винаги давайте приоритет на добрата хигиена и докосвайте очите си само след като сте си измили ръцете. Избягвайте прекомерното търкане или чесане. Освен това охлаждащите компреси често са приятни за очите. Накрая, пиенето на много вода също помага при сухи и зачервени очи.

Важно е да си почивате достатъчно, както и да избягвате силните ветрове и силната слънчева светлина. Качествен чифт слънчеви очила от вашия оптик ще предпази очите ви от прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи и може да предотврати зачервяване на очите.

Зачервени очи с контактни лещи

Ако носите контактни лещи и имате зачервени очи, най-добре е да носите очила, за да облекчите малко очите си.

Ако контактните лещи постоянно причиняват зачервяване, трябва да посетите оптик. Той ще прегледа очите и лещите ви. Често причината е лоша хигиена на контактните лещи или прекалено дълго носене на контактни лещи. Винаги следвайте инструкциите на вашия оптик относно съхранението и почистването на контактните лещи.

Опасно ли е зачервяването на очите?

По принцип зачервените очи не представляват заплаха за здравето ви, ако нямат други съпътстващи симптоми. Често очите са просто сухи. Временно въздържане от алкохол, повече сън, редовно пиене на вода и специални капки за очи могат да помогнат. Ако въпреки тези мерки страдате от зачервени очи и забележите силна болка или отделяне на секрет, незабавно посетете офталмолог.


 

Искате ли да научите повече за заболявания като глаукомата, подпухналите клепачи и операцията на катракта? Прочетете ръководството на Lentiamo за очните заболявания.