4,9 Оценка

Вход

Контактни лещи: Без задължителна рецепта

Съдържание

Какво представлява рецептата за контактни лещи?

На пръв поглед предписаната рецепта от вашия оптик може да е трудна за разбиране или запомняне, но добрата новина е, че няма да ви се налага да го правите, ако я държите наблизо, когато поръчвате контактните си лещи онлайн. Обикновено рецептата включва спецификации като име, дата на валидност, базова кривина на контактните лещи, диаметъра им и допълнителни детайли, ако имате, например, астигматизъм или пресибопия. Тези спецификации ще намерите изписани отделно за всяко око, тъй като те могат да имат различни нужди.


Колко струва рецептата за контактни лещи?

Рецептата за контактни лещи е абсолютно безплатна и е незаконно да се начислява каквато и да е сума за това. Вашият очен лекар ще ви даде рецепта след обстоен очен преглед. Заплащане е възможно съответно за извършване на очни прегледи и тестове или за закупуването на контактни лещи, но не и за получаване на рецепта за лещи.


Контактните лещи нуждаят ли се от рецепта?

Отговорът е „да“, имате нужда от специална рецепта за контактни лещи, за да сте сигурни, че купувате подходящата двойка лещи, така че зрението ви определено да се подобри след поставянето им в очите. Въпреки че препоръчваме да имате валидна рецепта, преди да поръчате контактните си лещи онлайн, ние не изискваме да ни я изпращате. Преди да поръчате, трябва да сте сигурни, че рецептата ви е актуална и ще закупите точно предписаните контактни лещи. Ако изгубите рецептата си, няма да ви се налага да си правите друг очен преглед. Можете да помолите вашия оптик за нова рецепта и той трябва да ви я предостави отново без никакви такси.


Рецептата за контактни лещи има ли „срок на годност“?

Повечето рецепти са с продължителност 2 години, така че ако е изминало повече време от последния очен преглед, ще е необходимо да си направите нов такъв. Ако рецептата ви е все още валидна, но не можете да я намерите, можете да си поръчате нови лещи като проверите параметрите на последната си кутия лещи или като се свържете с нас, за да разберете кои са последните контактни лещи, които сте купили.


Рецепта за контактни лещи – какво означава BC и DIA?

  • BC (Базова кривина): обикновено се изразява в милиметри и определя вида на напасването, от който се нуждаят контактните лещи, за да отговорят на кривата на окото. Можете да намерите тази спецификация, описана и с думи, като плоска, средна или стръмна. Обикновено контактната леща има крива от 8 до 10 милиметра.
  • DIA (Диаметър: много важен параметър, диаметърът на контактните лещи трябва да е идеален за размера на очите ви, за да се получи кристално ясно зрение. Диаметърът е също изразен в милиметри и трябва да съответства на ширината на очите ви. Обикновено меките контактни лещи имат по-голям диаметър от твърдите, от 13 до 15, вместо от 9 до 10 милиметра.
  • PWR/SPH (Диоптър/Сфера): това може да се окаже най-важния параметър на контактните лещи, защото помага с корекцията на късогледство (в чийто случай знакът през цифрата ще бъде отрицателен „-“) или далекогледство (в чийто случай знакът през цифрата ще бъде положителен „+“). Тези знаци се изписват заедно с цифрите, които определят степента на нужната корекция, стартираща от 0 и измервана през 0.25 диоптъра. Вижте повече информация за тези параметри като последвате линка.
Какво представлява това? Мерна единица Абревиатура Обхват
Крива милиметър BC (Базова кривина) от 8.00 до10.00
Размер милиметър DIA (Диаметър) от 13.00 до 15.00
Сфера диоптър PWR, D, SPH, dpt от –30.00 до +30.00


Мога ли да поръчам контактни лещи онлайн без рецепта?

Имаме чудесни новини за вас! Ако търсите нови контактни лещи, в Lentiamo можете да ги получите без рецепта. Знаем, че времето е пари в наши дни, така че ние сме по-ангажирани в предоставянето на продуктите, от които имате нужда, отколкото в проверката дали получавате това, което ви е предписано.

Въпреки това, контактните лещи са медицински продукт и случаен вид лещи наистина може да увреди зрението ви, затова трябва да ги закупите само след очен преглед. Ако сте загубили рецептата си, но сте сигурни, че тя все още е валидна, трябва само да проверите информацията върху последната кутия контактни лещи и да я използвате за следващата си поръчка!

Препоръчваме ви да си правите очен преглед на всеки 6 до 12 месеца, за да сте сигурни, че параметрите са все още валидни. По този начин можете да сте напълно сигурни, че контактните лещи, които купувате, ще се ви паснат перфектно. Корекциите са много важни, като се има предвид, че зрението може да се промени няколко пъти през целия си живот, така че непременно проверявайте очите си редовно.

След като вашия очен лекар ви е прегледал и е дал съвета си, вече сте готови. Само попълнете параметрите в сайта ни, създайте поръчката си и ние ще се погрижим за останалото!


Мога ли да поръчам контактни лещи със стара рецепта?

Повечето рецепти се предписват за срок на валидност до 2 години. Въпреки това, силно ви препоръчваме да посещаватеочния си лекар по-често. По този начин можете да сте сигурни, че ползваните от вас контактни лещи са най-доброто, което можете да използвате, за да подобрите зрението си. Ако зрението ви все още е добро, можете да продължите да купувате контактни лещи, като използвате последната си рецепта. Ако не се чувствате комфортно през цялото време с използваните лещи, посетете лекаря си възможно най-скоро и спрете да ги носите, докато не получите медицински съвет.


Мога ли да поръчам различна марка контактни лещи от предписаната ми в рецептата?

Отговорът на този въпрос, за съжаление, е отрицателен. Не можете да поръчате друга марка със същите параметри, тъй като контактните лещи не само идват с различни параметри, но и с различни материали в зависимост от производителя. Както вече знаете, размерите на контактите трябва да пасват правилно на очите ви, за да се постигне подобрение на зрението ви. Разгледайте тази таблица за сравнение на параметрите на базоватата крива и диаметъра, където можете да видите разликите в диаметъра, базовата крива и други параметри на различните контактни лещи. Ако възнамерявате да промените марката или вида на контактните лещи, която носите в момента, вашият оптик е точният съветник. Въпреки това, нашия отдел за обслужване на клиенти е на ваше разположение, ако имате нужда от информация относно контактните лещи и тяхното използване.


Ако успяхте да стигнете дотук, вече сте готови да си поръчате контактни лещи!