До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

4,9 Оценка

Вход

Подпухнали клепачи: какви са симптомите, причините и възможностите за лечение?

Puffy eyes

Случвало ли ви се е да се събудите с подпухнали очи? Не сте сами. Всеки от нас вероятно в някакъв момент е имал лепкави или зачервени очи при събуждане и най-вероятно не се е замислял. Но какво всъщност причинява подпухналите клепачи? И кога трябва да отидете на лекар?

Какви са причините за подуването на клепачите?

Подпухването на клепачите може да се дължи на различни причини. Често те са безобидни и се лекуват с домашни средства, но някои причини за подуване на клепачите изискват посещение при офталмолог. Ако често страдате от подуване на клепачите, препоръчваме ви да разберете причината за това. Ето няколко въпроса, които можете да си зададете:

  • Използвам ли нова козметика или грим за очи?
  • Нося ли контактните си лещи твърде често и твърде дълго?
  • Много ли са сухи очите ми, вероятно от продължителна работа с компютър?
  • Възможно ли е това да е страничен ефект от лекарства или да е причинено от нещо на хормонална основа?
  • Дали диетата ми е нездравословна или храната, която съм ял, е твърде солена?

Някои хора рядко се влияят от гореизброените ситуации. Ако при вас случаят е такъв, причината може да е липсата на сън или повишената консумация на алкохол предишната вечер. Настинка или алергия, както и сухият въздух също могат да причинят подуване на очите.

Какви са различните видове подпухнали клепачи?

Възможно е да страдате от възпаление на клепачите, което се дължи на запушени жлези. По-долу сме разгледали разликите между ечемик, халацион и възпаление на клепачите. Те често се засягат само едното око в даден момент.

  • Ечемикът е бактериална инфекция на клепачите. Той води до натрупване на гной, която може да се появи на горния или долния клепач.

Eyelid with stye

  • Халационът се причинява от запушени жлези в края на клепача. Развива се възел, който може да достигне размера на грахово зърно.

Eyelid with chalazion

  • Възпалението на клепача, известно още като блефарит, се причинява от натрупване на секрет в жлезите на клепача.

Eye margin inflammation

Подутият клепач може да бъде причинен и от злополука, което отшумява след няколко дни.

Мога ли да нося контактни лещи с подути клепачи?

Препоръчва се да избягвате носенето на контактни лещи в случай на подуване. Особено ако страдате от някой от горепосочените видове възпаления, контактните лещи не трябва да се използват при никакви обстоятелства.

Помага ли носенето на очила при подпухнали клепачи?

Ако имате подути клепачи, препоръчително е да носите очила, за да облекчите очите си. Освен това очилата предпазват очите ви от външни влияния, като например полени.

Ако страдате от сенна хрема, препоръчваме ви да носите добре прилягащи слънчеви очила, особено ако сте на открито.

Какви са симптомите на подутите клепачи?

Подуването на окото често е придружено от различни симптоми. Тези симптоми показват причината за подуването на окото. Често симптомите изчезват след кратко време, но ако ви засягат често или ако отокът продължава няколко часа, трябва да се консултирате с офталмолог.

Често хората с подпухнали очи страдат от слепени очи, изпитват сърбеж или имат усещане за парене на очите. Някои от тях стават по-чувствителни към светлината в резултат на това и в зависимост от това колко е подут клепачът, това може да повлияе на зрението. Конюнктивата може да е зачервена, а по клепачите да се образуват люспи.

В случай на ечемик често се появяват чувствителни на натиск клепачи и болка. Може да се чувствате така, сякаш в окото има песъчинка. Халационът, от друга страна, е безболезнен, но можете да усетите повишения натиск на подутите клепачи.

При възпаление на клепачите, те често са лепкави и зачервени, а освен това може да имате и други симптоми като леко сълзене и чувствителност на очите.

Какви са възможностите за третиране на подутите клепачи?

Най-доброто лечение на подути клепачи зависи от причината. Във всеки случай е препоръчително да не напрягате очите си още повече. Ето защо хората, които носят контактни лещи, трябва да се въздържат от носенето им за момента. Също така трябва да внимавате с козметиката и грима за очи. Най-добре е да ги избягвате напълно, за да не се получи допълнително дразнене.

Ако клепачите ви са само леко подути или вече знаете причината, можете да лекувате подутите клепачи с домашни средства. Хладният компрес често помага за намаляване на отока. Също така е много важно да се пият много течности, за да функционира правилно лимфодренажна система.

Ако обаче не забележите подобрение или усещате болка и страдате от силно зачервени очи, трябва да се обърнете към лекар. В зависимост от причината той може да ви предпише допълнителни лекарства. Например, ако страдате от алергия, често се предписват антихистамини или други медикаменти. Овлажняващите капки за очи също помагат за облекчаване на симптомите.

Лечение на ечемик

В случай на очна язва се прилагат и медикаменти, например под формата на мехлем за очи, които предотвратяват разпространението на бактериалната инфекция. В повечето случаи отокът спада от само себе си след няколко дни. В случай на силна болка или усещане за натиск офталмологът може да предприеме допълнителни мерки срещу натрупването на гной.

Лечение на халцион

Градушката обикновено изчезва сама. За по-бързото изчистване на задръстването от секрет често помагат топлите компреси или масажите на клепачите. В някои случаи, често по естетически причини, градушката може да бъде отстранена с малка хирургическа процедура.

Лечение на възпаление на клепача

При възпаление на клепача е важно да се осигури добра хигиена и правилно почистване на клепача. Топлите компреси могат да отворят отново запушените жлези. Вашият оптик с удоволствие ще ви посъветва.

Какво мога да направя, за да предотвратя подуването на клепачите?

Грижете се добре за очите си, като спазвате добра хигиена, особено ако носите контактни лещи. Винаги мийте ръцете си, преди да докосвате очите си. Здравословният начин на живот и укрепването на имунната система също могат да помогнат за предотвратяване на подпухването на очите.

Ако редовно страдате от подуване на клепачите, препоръчително е да се консултирате с офталмолог.


 

Искате ли да научите повече за симптомите на дразнене на очите, зачервените очи или очната мигрена? Прочетете ръководството на Lentiamo за очните заболявания.