До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

4,9 Оценка

Вход

Очна мигрена: Какви са причините за мигрената на ретината и какво е лечението

Ocular migraine

Внезапни проблясъци на светлина, трептящо зрение или черни петна. Имате ли подобни симптоми? Тогава може да страдате от очна мигрена.

Но какво представлява очната мигрена и по какво се различава от обикновената мигрена? Колко опасна е тя и как можете да предотвратите нови пристъпи?

Експертите в Lentiamo с удоволствие ще ви обяснят причините и възможностите за лечение.

Какви са различните видове мигрена?

Всички сме запознати с мигрените. Обикновено те са свързани със силно главоболие, което може да продължи с часове.

Често някои симптоми сигнализират за мигрена, преди тя да се появи. Това се нарича мигренозна аура. Някои от тези симптоми на аурата са много сходни със симптомите на очната мигрена. Например много страдащи от мигрена имат зрителни смущения, преди да получат силно главоболие.

Очната мигрена се различава значително от мигрената с аура. В повечето случаи очната мигрена трае само няколко минути и се ограничава до симптоми в окото, обикновено без главоболие. Затова очната мигрена се нарича още офталмична мигрена.

Подвид на очната мигрена е ретиналната мигрена. Този вид мигрена засяга ретината и може да се разпознае по това, че се проявява само в едното око.

Мога ли да нося очилата или контактните си лещи, ако имам очна мигрена?

Можете да носите контактни лещи, ако имате мигрена на очите. Опитайте се обаче да не натоварвате допълнително очите си по време на пристъп и се опитайте да им дадете малко почивка. Разбира се, можете да носите и очила, когато имате очна мигрена.

Ако се чувствате по-добре, когато използвате капки за очи, можете да ги използвате безпроблемно и по време на очна мигрена.

Какво причинява очната мигрена?

Точните причини за очната мигрена все още не са напълно изяснени. Предполага се обаче, че става дума за нарушение на кръвообращението в окото и спазми на кръвоносните съдове в ретината. В резултат на това важни области в окото, които отговарят за зрението, вече не се снабдяват с достатъчно количество кръв и кислород.

Предполага се също, че слабостта на нервите може да доведе до очна мигрена. Нервните пътища се нарушават и по този начин се влошава зрението.

Очната мигрена може да бъде повлияна и от генетични фактори и често се предизвиква от дразнители или т.нар. тригери.

Какво предизвиква очната мигрена?

Както беше споменато по-горе, мигрената често се предизвиква от дразнители. Ето защо си струва да се стигне до причината. Някои от тези отключващи фактори могат да бъдат:

 • Липса на сън
 • Стрес
 • Консумация на алкохол
 • Хормонални промени
 • Много силна, ярка светлина
 • Промяна във времето
 • Силни аромати, като например парфюм
Откриването на причината за мигрената може да отнеме много време, но си заслужава! Ако успеете да избегнете причинителя на мигрената, можете да предотвратите нови мигрени

Какви са симптомите на очната мигрена?

Симптомите на очната мигрена се различават от тези на другите мигрени. При очната мигрена симптомите са предимно зрителни. Леко главоболие и замаяност се появяват само в редки случаи. Типичните симптоми на очната мигрена са:

 • Светлинни проблясъци
 • Трептене
 • Блестящи петна
 • Чувствителност към светлина
 • Ограничения на зрителното поле

Трептенето може да се забележи и при затворени очи, тъй като е от нервен произход.

При очната мигрена симптомите се проявяват и в двете очи. Ако забележите симптоми само от едната страна, това може да е ретинална мигрена. При ретиналната мигрена страдате от загуба на зрителното поле. В зависимост от това колко силно е нарушен кръвотокът, може да се стигне дори до временна слепота. Лекото главоболие често е страничен ефект.

Обърнете внимание на мигащите светлини! Светлинните проблясъци могат да бъдат симптоми и на други очни заболявания. В някои случаи е необходимо да действате бързо, когато забележите проблясъци на светлина, като например в случай на отлепване на ретината. Ето защо в случай на очна мигрена е препоръчително да се консултирате с офталмолог, за да се изключат други заболявания

Какви са възможностите за лечение на очната мигрена?

Трептенето или проблясването на очите може да бъде обезпокоително. Лесно е да се запитате дали не става въпрос за нещо толкова сериозно като инсулт или отлепване на ретината.

В повечето случаи обаче очната мигрена е напълно безвредна и симптомите изчезват от само себе си. Не е необходимо да приемате каквито и да било лекарства. Само в няколко случая се прилагат допълнителни болкоуспокояващи.

В случай на мигрена на ретината опасенията са основателни, тъй като съществува малък риск от вторично увреждане на ретината.

Ако сте засегнати от очна мигрена за първи път, препоръчително е да посетите офталмолог, за да се уверите, че наистина става въпрос "само" за очна мигрена, а не за друго заболяване. Вашият лекар ще направи това, като погледне задната част на окото ви с помощта на процепна лампа, за да определи състоянието на окото ви.

Какво мога да направя у дома, за да се справя с очната мигрена?

Ако страдате от очна мигрена, ви съветваме да си починете и в идеалния случай да останете в затъмнена стая. Отделете малко време и се отпуснете, докато симптомите отшумят.

Охлаждащи кърпи или компреси върху очите също могат да помогнат за по-бързото облекчаване на симптомите.

Също така се опитайте да откриете гореспоменатия причинител на очната мигрена, за да предотвратите по-нататъшни пристъпи.

Какво е лошото в мигрената по време на бременност?

Не е необичайно първият пристъп на мигрена или мигренозна аура да настъпи по време на бременност. Симптомите обикновено включват ярки зрителни зигзаги, излизащи от малка светла точка. След това те отново изчезват и не са причина за безпокойство.

По време на бременността могат да възникнат и други зрителни нарушения. Първото нещо, което жената трябва да направи, е да се обърне към своя акушер-гинеколог или лекар, ако това се случи. При два до пет процента от бременните жени очите могат да бъдат засегнати неблагоприятно. По време на зрителните смущения кръвното налягане на бъдещата майка може да се повиши опасно, затова е много важно да се консултирате с лекар. В допълнение към зрителните смущения, лицето може да се подуе. Така че в този момент е необходимо изключително внимание, отколкото в случай на "нормален" пристъп.


 

Искате ли да научите повече за заболявания като подпухналите клепачи? Прочетете ръководството на Lentiamo за очните заболявания.