4,9 Оценка

Вход

Инсулт на окото: как да разпознаем и лекуваме оклузия на ретинната вена

What is an eye stroke?
 

Очният инсулт, наричан още оклузия на ретинната вена, е нарушение на кръвообращението в окото. Как да разберете какво се крие зад него? Как се проявява очният инсулт и как можете да го лекувате успешно?

Намерете цялата необходима информация с един поглед в Lentiamo.

Какво представялва инсулта на окото?

Инсултът на окото е рязко нарушение на кръвообращението в окото, което се причинява от кръвни съсиреци или отлагания. Както при сърдечен удар, тъканта в окото, ретината или зрителният нерв вече не се снабдяват достатъчно с кръв и хранителни вещества.

Ретината може да бъде неблагоприятно засегната с трайни последици, които могат да доведат дори до слепота.

Ако получите инсулт на окото, трябва да действате бързо, защото всяка минута е от значение. Не е необходимо да се притеснявате, защото внезапният пристъп обикновено може да бъде излекуван, ако бъде открит навреме. Разгледайте симптомите на очен инсулт. Очилата или контактните лещи обикновено не помагат при загуба на зрението вследствие на инсулт.

Eye anatomy

Какви са симптомите на инсулт на окото?

Няма да разпознаете инсулта на окото веднага, защото той може да се появи без признаци и обикновено е безболезнен. Тъй като здравото око може да компенсира загубата на зрение, може изобщо да не забележите очния инсулт или да го забележите твърде късно.

Обърнете внимание на тези 3 симптома на инсулт на окото

Инсултът на очите обикновено засяга само едното око. Ако внезапно забележите

 • нарушения в зрението
 • черна завеса пред очите
 • или загуба на зрение

трябва да действате незабавно и да се консултирате с офталмолог, за да потърсите лечение. Научете повече информация за това как да лекувате оклузия на ретинната вена в останалата част на тази статия.

Какви са причините за инсулт на окото?

Инсултът на окото се причинява от стеснени или блокирани кръвоносни съдове в окото, което може да бъде причинено от кръвни съсиреци или отлагания. Кръвните съсиреци се образуват или директно в окото, или се развиват в други съдове, като например сънната артерия, и се пренасят в окото.

Когато кръвния съсирек се задържи, той образува тапа, която намалява или напълно спира притока на кръв. Лечението е различно в зависимост от това дали запушването е в артериите или във вените.

Съществуват два вида инсулт на окото: оклузия на ретинната артерия и оклузия на ретинната вена. И в двата случая ретината не е снабдена с достатъчно кислород и хранителни вещества. Последиците от това могат да се видят в симптомите, описани по-горе.

Какво представляват оклузията на ретинната артерия и оклузията на ретинната вена?

Артериална оклузия на ретината: Артериите са отговорни за кръвоснабдяването и следователно за снабдяването на окото с хранителни вещества и кислород. Артериалната оклузия се причинява от мигриращи кръвни съсиреци, които се заклещват в артерията на окото. Ретината на окото вече не се снабдява с достатъчно кислород. Колкото по-дълго трае, толкова по-голямо е увреждането.

Проучванията показват, че хората с предшестващи заболявания, като например високо кръвно налягане, дефекти на сърдечната клапа, стеснение на сънната артерия или диабет, са изложени на по-висок риск.

Оклузия на ретинната вена: Вените отвеждат кръвта от окото към сърцето. Запушването на вената блокира оттичането на кръвта и причинява съсирване в окото, наричано още тромбоза в окото. Запушването причинява подуване на тъканите и блокира съседните артерии, което води до липса на кръвоснабдяване на окото.

Основната причина за очните инсулти е венозната оклузия, която може да доведе до слепота, особено при по-възрастните хора. Засегнатите лица обикновено страдат от предшестващи заболявания като диабет, съдови заболявания или високо кръвно налягане.

Как да лекуваме инсулт на окото

Целта на лечението на инсулта на окото е да се възстанови притокът на кръв към окото и, ако е необходимо, да се намали отокът. Вашият лекар първо ще определи дали имате артериална или венозна оклузия и колко силно е засегната тъканта.

Eye stroke surgery

В случай на артериална оклузия окото ви е напълно откъснато от притока на кислород, което може да доведе до последващи увреждания само след 60 до 90 минути. Лекарят ще се опита незабавно да отпуши запушването, което ще е възможно с помощта на лекарства за разреждане на кръвта, които разширяват съдовете. След това заседналият кръвен съсирек може да бъде отмит. Ако запушването продължава, може да помогне малка хирургична процедура.

След като се възстанови притокът на кръв, ретината ви може да се възстанови поне частично.

В случай на запушване на вената, често се наблюдава подуване, поради натрупаната течност. Лекарят може да даде лекарство за разреждане на кръвта, което ще помогне на течността да се оттече. За да бъде ефектът по-силен, лекарството може да се инжектира директно в очната ябълка.

Често се използва и лазерно лечение. Това лечение затваря съсиреците и също така предотвратява образуването на нови кръвоносни съдове в окото.

Колко опасен е инсултът на очите?

Ако не действате бързо, очният инсулт може да доведе до загуба на зрението. Инсултът на окото е спешен случай и трябва да се лекува незабавно, за да се предотвратят дългосрочни увреждания. Ако се сбъскате с някое от горепосочените състояния, моля, свържете се незабавно с вашия офталмолог.

Кой е изложен на риск от инсулт на окото?

Тъй като инсултът на окото се причинява от стеснени или блокирани кръвоносни съдове, рисковите фактори са същите като при другите съдови заболявания, като инфаркт или инсулт. Трябва да сте особено внимателни, ако:

 • сте в напреднала възраст
 • сте мъже (мъжете са по-често засегнати от жените).
 • страдате от високо кръвно налягане.
 • страдате от диабет.
 • страдате от артериосклероза
 • пушите
 • тренирате рядко
 • имате повишени нива на липидите и холестерола в кръвта.

Искате ли да се запознаете с още рискови фактори?

Прочетете ръководството за очни заболявания на Lentiamo, за да научите повече за теми като например глаукома.