До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

4,9 Оценка

Вход

Как да премахнете драскотините от очилата

мъж, носещ надраскани очила

Драскотините на лещите на диоптричните очила могат да допринесат за множество проблеми. Надрасканите лещи могат да повлияят както на външния вид, така и на функционалността на вашите очила с рецепта и без рецепта.

Съществуват много домашни средства, които твърдят, че бързо възстановяват надраскани стъкла на очилата. За съжаление тези методи често причиняват повече вреди, отколкото носят ползи. Така че има ли надежден начин за отстраняване на драскотини от лещите?

За да ви дадем възможно най-добрата информация, нашите експерти разкриват някои популярни методи за отстраняване на драскотини тип "Направи си сам" и обясняват защо изглежда, че те действат, и в крайна сметка защо не препоръчваме да ги опитвате. Ще намерите и някои полезни съвети как да предотвратите появата на драскотини в бъдеще.

Надраскано покритие на стъклата

Преди всичко е важно да научите повече за стъклата на очилата ви. Слънчевите очила и лещите на диоптричните очила могат да бъдат изработени от различни материали. Обикновено те са завършени с покрития на лещите, които ги поляризират, намаляват отблясъците и отраженията, блокират UV лъчите, предотвратяват малки драскотини и др. С течение на времето и без подходяща грижа тези покрития са податливи на увреждане.
Повечето методи за отстраняване на драскотини изтриват покритията на лещите, докато драскотините сякаш изчезват. Драскотините може и да са изчезнали, но в действителност критичните части на лещите са били износени. Неравномерното отстраняване на покритията също може да отразява светлината и да повлияе на зрението.

Искате ли да научите как да почиствате очилата си, за да предотвратите появата на драскотини?

Прочетете нашето ръководство, за да научите как правилно да почиствате очилата и слънчевите очила у дома.

Как да почиствате очилата си

С какво да почистим драскотините по очилата

две изображения на очила с надраскани стъкла

Въпреки че не препоръчваме да се опитвате да ги прилагате, важно е да знаете за няколко домашни средства, които на пръв поглед поправят надрасканите лещи. Запомнете: тези методи могат да осигурят временно облекчение, но в крайна сметка да причинят повече вреди в дългосрочен план.

Всичко, което лишава лещите от техните покрития, може да намали появата на драскотини, но може да доведе до други проблеми. Прочетете по-нататък за повече информация относно методите за отстраняване на драскотини с паста за зъби, сода за хляб, восък, гравиране на стъклата и слънцезащитен крем.

 
бяла туба паста за зъби и телени рамки на неутрален фон

Може ли пастата за зъби да отстрани драскотините по лещите на очилата?

Пастата за зъби е лесно достъпна и евтина. За съжаление тя често има зърнеста текстура или съдържа съставки, които надраскват лещите и ги лишават от защитните им покрития. Когато използвате паста за зъби върху лещите си, драскотините може да изглеждат като че са изчезнали, защото надрасканият слой се полира, разкривайки по-гладък слой под него.

сода бикарбонат на неутрален фон

Ще премахне ли содата бикарбонат надраскванията от диоптричните или слънчевите очила?

Содата за хляб е друг продукт, който според мнозина е подходящ за полиране на стъкла и отстраняване на драскотини. Подобно на много пасти за зъби, содата за хляб има абразивна текстура, която може да доведе до допълнителни повреди. Тя може да улавя и премества прах, мръсотия и други частици по лещата, което води до повече драскотини. Някои смятат също, че химическата реакция в някои случаи може да деформира лещите.

бяла вакса на неутрален фон

Работи ли използването на восък за отстраняване на драскотини по стъклата?

Восъкът затруднява виждането през лещите поради своите непрозрачни или млечни свойства. Восъкът е дебел и не е специализирано покритие за очила. Заради съставките му, запълването на драскотини с восък може да затрудни видимостта и да направи драскотините още по-отчетливи.

надраскани телени очила на неутрален фон

Продуктите за полиране на стъкло полират ли надраскани стъкла?

Никога не използвайте продукти за полиране на стъкло върху пластмасови или стъклени лещи, за да отстраните драскотини. Кремовете за полиране на стъкло са предназначени да създават микродраскотини по стъклените продукти, като по този начин създават мътна или матова повърхност. При пластмасовите лещи продуктите за полиране на стъкло бързо и неравномерно премахват покритията на лещите, за да разкрият необработената леща отдолу.

бяла туба слънцезащитен крем с оранжева капачка на неутрален фон

Можете ли да използвате слънцезащитен крем за отстраняване на драскотини от слънчеви очила?

Слънцезащитният крем и други средства тип "Направи си сам" могат да повредят тъмния оттенък и покритията на слънчевите очила, които предпазват от UV лъчите. Когато тези покрития са повредени, лещите могат да изглеждат мътни, размазани или нефокусирани, независимо колко добре ги почиствате.

Как да премахнете драскотините от очилата

За съжаление всички методи за отстраняване на драскотини крият риск от разрушаване на деликатните покрития на лещите или от влошаване на драскотините. Единственият начин за правилно отстраняване на драскотини от очилата е да смените лещите или да си вземете изцяло нови очила. Това гарантира, че ще можете да се възползвате от всички предимства на вашите диоптрични или слънчеви очила.

Защо е важно да поправяте надрасканите стъкла на очилата

Не забравяйте, че е важно да смените надрасканите лещи, когато това се отразява на зрението ви. Обикновено една малка драскотина няма да навреди. Множество или по-големи драскотини обаче могат да ограничат зрителното ви поле и да доведат до напрежение в очите или главоболие. Драскотините разпръскват светлината, което може да доведе до нежелани отражения и дразнене на очите. Това е особено опасно при шофиране през нощта.

Нашият съвет: лещите от стъкло са по-устойчиви на надраскване от пластмасовите лещи (поликарбонат). Те са по-твърди и не са толкова податливи на надраскване. Въпреки това стъклените лещи са по-тежки от съвременните лещи от поликарбонат. Вашият офталмолог може да ви помогне да изберете подходящите за вас лещи.

Съвети за предотвратяване на надраскани очила

  • Уверете се, че очилата ви пасват правилно и не се изхлузват от лицето ви. Това ще предотврати ненужни счупвания или удари.
  • Използвайте твърд, защитен калъф за очила с мека вътрешна подплата, когато не носите очилата си.
  • Дръжте очилата си за рамката, а не за стъклата, за да намалите риска от случайно надраскване.
  • Въведете основен режим на почистване и използвайте мека микрофибърна кърпа и нежен сапун или специализиран разтвор за почистване на лещи.
  • Носете контактни лещи, когато спортувате или участвате в дейности, при които очилата ви могат да паднат.

Полагайте допълнителни грижи при почистването на рамките на очилата. Някои почистващи разтвори или инструменти могат да повредят стъклата, ако не се използват правилно.

Често задавани въпроси за надраскани лещи

Полирането на стъклата премахва ли драскотините?

Не. Полирането на очилата с кърпа или комплект за почистване на очила не премахва драскотините. Лещите могат да бъдат почистени, но драскотините няма да бъдат отстранени.

Може ли да се изчистят драскотините по стъклата?

Не. Шлайфането или шлифоването на драскотини по очилата само премахва покритието на лещите, което може да доведе до други проблеми.

Трябва ли да си купите нови очила, ако стъклата ви са надраскани?

Зависи. Ако лещите ви предизвикват зрителни смущения, пречат на зрението ви или причиняват главоболие, помислете за закупуване на нови очила.

Заключителни мисли от Lentiamo

Както вече разбрахте, почти е възможно да премахнете драскотините от лещите, но не и без да повредите други елементи на очилата си. Имайте предвид рисковете, свързани с опитите за домашни методи за отстраняване на драскотини. Нашите експерти в Lentiamo препоръчват да помислите за нови лещи, ако драскотините пречат на зрението ви.

И, разбира се, винаги можете да се обърнете към вашия офталмолог, ако имате някакви въпроси относно опциите за лещи, специфични за вашите очи.