Как да премахнете драскотините от очилата

Как да премахнете драскотините от очилата

Наличието на драскотина върху вашите очила може да бъде истинско предизвикателство. Освен че ограничава зрителното ви поле, тя представлява проблем за безопасността при шофиране или каране на велосипед.

Какво да правите, ако очилата ви са надраскани? Има ли някакви домашни средства, които можете просто да намажете върху стъклото и които ще накарат драскотината да изчезне? Или трябва да потърсите съвет от експерт? Или се нуждаете от изцяло нов чифт очила?

Не умувайте повече над тези въпроси. Предлагаме ви безплатен съвет от оптиците в Lentiamo. Те са събрали всичко, което трябва да знаете за надрасканите стъкла!

Вредно ли е да имате драскотини по очилата си?

Малката драскотина върху очилата ви със сигурност е досадна, но в повечето случаи тя не бе трябвало да уврежда оптичната система на окото.

Въпреки това, е възможно повредата или драскотината да са толкова големи, че в крайна сметка да причинят главоболие или умора на очите, ако не им бъде обърнато внимание. Това е така, защото те могат да създадат разсейване на светлината, което да подразни очите. Това ги кара да се уморяват по-бързо.

В допълнение, отраженията от драскотини представляват повишена опасност при движение по пътищата.

Търсите чифт висококачествени диоптрични очила?

Широката ни гама от очила ви очаква на Lentiamo!

Пазаурайте дамски очила

Купете мъжки очила

Как да премахнем драскотините от диоптричните и слънчевите очила

надраскани очила

Пастата за зъби ще премахне ли драскотините от очилата?

Пастата за зъби може да запълни малки драскотини, като ги направи по-малко забележими.

НО: въпреки че много уебсайтове твърдят, че пастата за зъби е решение за надраскани стъкла, не бихме препоръчали да я използвате върху тях. Всъщност тя може да причини още по-големи щети на очилата ви.

Абразивните химикали, съдържащи се в пастата за зъби, могат да надраскат повърхността на лещите и да причинят допълнително увреждане, като отмият специалните обработки на лещите, UV защитата или слънчевия оттенък.

Това може дори да повреди тъмния оттенък и покритията на слънчевите очила, които помагат за защита на очите ви от UV лъчите. Когато тези покрития се повредят, очилата ви най-вероятно няма да успеят да коригират зрението ви и ще изглеждат мътни, размазани или нефокусирани, независимо от това колко добре ги почиствате.

Искате ли да научите как да почиствате очилата си, за да избегнете драскотини по стъклата?

Прочетете нашето ръководство и научете как да почиствате диоптричните и слънчевите си очила у дома.

Как да почиствате очилата си

Може ли да използвате сода за хляб, за да отстраните драскотините от очилата си?

Както и при пастата за зъби, нашите оптометристи никога не биха препоръчали да използвате сода за хляб върху надрасканите си лещи, тъй като има вероятност тя да причини още по-големи щети.

Защо? Използването на сода за хляб може да деформира вашите лещи и да премахне техните покрития. В резултат това, вашите очила вече няма да функционират както трябва. Когато повърхността е повредена, лещите могат да станат непрозрачни или мътни, което допълнително да влоши зрението ви.

Ако носите слънчеви очила, содата за хляб ще повреди отенъците и покритията, които предпазват очите ви от излагане на UV лъчи.

С други думи, домашните средства за защита може да изглеждат като бързо решение. В дългосрочен план обаче те излагат очилата ви на риск от трайно увреждане. Ето защо е най-добре да посетите оптиката си, за да проверите драскотините по очилата с професионалист.

Какви са продуктите за отстраняване на надраскани покрития?

Обикновено очилата и слънчевите очила са покрити с някакво покритие върху лещите, за да ги поляризират, да ги предпазят от леки драскотини или с цел отразяване. Тези покрития често се повреждат от драскотини, като стъклото под тях остава непокътнато.

Поради това, съществуват специални продукти, използвани за покртие на стъкло, които могат да се прилагат върху лещи за очила, за да се премахнат напълно тези покрития, без да се повреждат пластмасовите лещи. Това не е валидно за стъклените лещи.

Имайте предвид, че лещите, изработени от стъкло, ще бъдат напълно унищожени от тези продукти и вече няма да осигуряват определени функции, свързани с покритията, като например поляризация!

Какво да правим с надрасканите очила?

Когато забележите малка драскотина върху очилата си, която не влияе на зрението ви, препоръчваме да я оставите така. Най-добре е да предприемете мерки за предотвратяване на по-нататъшни драскотини, така че очилата ви да бъдат добре поддържани в бъдеще.

Как да избегнете драскотини по стъклата

Има няколко неща, които можете да направите още от момента на закупуване на очилата, за да предотвратите появата на драскотини по стъклата. Внимателното и редовно почистване например е от съществено значение за избягване на драскотини.

Първо направете това: Преди да посетите оптик или да приложите каквато и да е повърхностна обработка, почистете внимателно очилата си с микрофибърна кърпа, подходяща за очила. Използвайте минимален натиск и препарат за почистване на очила.

Накратко, трябва да следвате тези 3 стъпки, ако искате да предотвратите появата на драскотини по лещите си:

  • Използвайте защитен твърд калъф с мека вътрешна облицовка винаги, когато не носите очилата си
  • Дръжте очилата за рамките, а не за лещите, за да намалите риска от случайно надраскване
  • Използвайте мека микрофибърна кърпа и специализиран разтвор за почистване на лещи

Наш съвет: Лещите, изработени от стъкло, са по-устойчиви на надраскване от лещите, изработени от пластмаса (поликарбонат). Това е така, защото те са по-твърди и по-малко податливи на надраскване. Стъклените лещи са малко по-тежки от съвременните лещи от поликарбонат, но ако се притеснявате от драскотини, стъклото трябва да е вашият избор.

Кога е препоръчително да си купите нови очила?

В някои случаи обаче няма начин да бъде избегнато закупуването на нови очила. Помислете за закупуване на нов чифт, ако лещите ви:

  • причиняват зрителни смущения
  • затрудняват зрението ви
  • причиняват ви главоболиеИскате ли да получите повече информация за лещите за очила и най-новите тенденции при очилата?

Прочетете Ръководството за очила Lentiamo!