Вход

Напрежение в очите: как да го накараме да изчезне по време на работа?

Как да се борим срещу напрежението в очите?

Напрежението в очите е проблем, който засяга все повече и повече хора в днешно време. Особено на работното си място, все повече хора са принудени да прекарат цял ден, фокусирайки се в един или два екрана, без никаква защита срещу яркост, която често е вредна за очите.

Това може да предизвика главоболие, което продължава да се проявява дълго след като свалите очи от екрана, изтръпване в ретината или понякога редовни нарушения на лицевите тикове. Всички тези симптоми са последици от умората, причинена от гледането в екрана в продължение на няколко часа подред. За щастие, има начини да се борим срещу това явление и за тях ще говорим в тази статия!

Напрежение в очите, предизвикано от движения на екрана.

Феноменът, начерен дигитално напрежение в очите е причинен от няколко неща, които се случват на екрана ви:

 • Светлината: Представете си, че трябва да поправяте няколко часа подред една крушка, а това – няколко дни подред отново. Това е ефектът на осветлението върху очите ви, дори и да е мека светлина.
 • Синя светлина: описана навсякъде като изключително вредна. Това може да причини AMD за свързана с възрастта макулна дегенерация. Спомняте ли си онези точки, които виждате понякога пред очите си, когато рязко обърнете главата си в посока и погледнете? AMD причинява този феномен в дълбочина и хората с това заболяване обикновено виждат черна точка в центъра на зрението си. Тази черна точка ще продължава да расте заедно с дегенерацията на очите и ще покрие централната част на зрението.
 • Концентрацията: Наистина не е причинена от екрана, а по-скоро, когато се фокусирате върху него. Фокусирате целия си ден върху това, което се случва пред очите ви, така че е нормално да усетите малко напрежение в очите в края на натоварения ден. Това е същото явление, което може да се почувствате след няколко часа шофиране, и това е причината, поради която трябва да правите редовни почивки по време на дълго шофиране.
 • Примигването на светлината: това се случва, когато сърфирате в интернет. Промените от бял цвят като документ на Word до често по-тъмните нюанси на интернет сайт също ще повлияят на възприемането на цветовете, това може да предизвика напрежение в очите ви.
 • Лошо осветление: Друга причина, поради която очите ви са уморени и парят, може да бъде лошото осветление. Може би корекция на зрението може да помогне. Ако откриете, че трябва да носите очила или контактни лещи, направете си “тест тук”!:/blog/ochen-test.html

Борба срещу напрежение в очите

Но какво може да се направи срещу този проблем? През 2018 г. става все по-трудно да не се налага да гледате екрани?

 • Срещу синята светлина има два начина: можете да носите защитни очила (няма нужда да имате влошено зрение, за да носите очила), или да влезете в настройките на компютъра, за да активирате това, което обикновено се нарича нощен дисплей, и дава леко оранжев цвят на екрана ви, филтрирайки толкова много синя светлина.
 • Осветлението може да бъде изключено или поне намалено, особено в случай на слаба светлина или ако екранът ви е насочен към източник на светлина и поради това не се нуждае от собствено осветление.
 • Срещу концентрацията не можете да правите нищо друго, освен кратки почивки редовно по време на работния ден. Прекъсвания, които трябва да правите, без да гледате екрана на вашия лаптоп или компютър.
 • Срещу примигването на светлината се прилага същата защита като за синята светлина: нощния дисплей на компютрите дава възможност за намаляване на тези примигвания.

Ако редовно страдате от напрежение в очите, следвайте някои от тези съвети и се чувствайте свободни да използвате капки за очи за повече комфорт.

Харесва ли ти тази статия? Споделете с приятелите си.

Коментари

  Нямам въпроси

  *Задължителни полета

  Най-продаваните продукти