До 15% отстъпка за контактни лещи Lenjoy

4,9 Оценка

Вход

Каква е разликата между оптометрист, офталмолог и оптик

Офталмолог, извършващ операция

Световната здравна организация изчислява, че 2,2 милиарда души по света страдат от зрителни увреждания. Важно е да се отбележи, че според техните оценки един милиард от тези хора имат зрително увреждане, което е можело да бъде предотвратено или все още не е лекувано.1

Очните прегледи са първата стъпка в грижата за здравето на очите ви и предотвратяването на сериозни усложнения. Как да разберете кой очен лекар е подходящият за вашите нужди?

Проследете, за да разберете какви задължения изпълняват оптометристите, офталмолозите и оптиците, какви услуги предоставят и да научите кой доставчик е подходящ за вас.

Кои са оптометристите?

Оптометрист преглежда очите на жена

Оптометристите са доставчици на първични грижи за зрението, които обикновено преглеждат очите и проверяват зрението. Те могат да открият нередности като късогледство или далекогледство, синдром на сухото око, дефицит на цветно зрение (делтонизъм) и др.

Ако носите очила или контактни лещи с рецепта, можете да планирате рутинни прегледи при оптометрист, който ще следи очите ви и ще коригира предписанията, ако е необходимо.

Ниво на образование и обучение на оптометристите

Оптометристите трябва да получат диплома по оптометрия. Завършването на курса отнема около четири години в зависимост от университета и структурата на програмата. Последната година е посветена на клинично обучение (ординатура) под ръководството на лицензиран оптометрист или офталмолог.

За да сте в крак с най-новите изследвания и технологии, е необходимо непрекъснато професионално развитие. Много оптометристи също така продължават образованието си, за да се специализират в определени области на практиката.

Основни функции на оптометриста

 • Извършване на очни прегледи и тестове на зрението; изписване на рецепти за коригиращи лещи и очила
 • Предлагайте клинични съвети за здравето на очите и корекция на зрението
 • Диагностика на очни аномалии като късогледство, астигматизъм и глаукома

Кои са офталмолозите?

Офталмолог извършва операция на пациент

Офталмолозите са специалисти по очни болести със задълбочено обучение, образование и познания за зрението и цялостната грижа за очите. Те са лекари по медицина (ДР) или лекари по остеопатия (DO), които са лицензирани да диагностицират и лекуват очни заболявания, да извършват операции като LASIK или рефрактивна хирургия на очите, да лекуват физически травми на очите и др.

Ниво на образование и обучение на офталмолога

В България се изисква завършено висше образование на образователно-квалификационна „магистър” по „Медицина” и професионална квалификация „лекар” и последваща специализация от 4 години.

Основни роли на офталмолога

 • Извършване на очни прегледи и тестове на зрението; изписване на рецепти за коригиращи лещи и очила
 • Диагностика, лечение и управление на медицински състояния, свързани с очите, като диабет или рак на очите.
 • Извършване на операции за очни заболявания като глаукома, катаракта, ретинопатия, свързана с диабет, и др.

Кои са оптиците?

Оптик поставя очила на мъж

Оптиците са квалифицирани техници, обучени да поставят и отпускат очила и контактни лещи. Те могат да поставят и отпускат и други помощни средства за зрение, като например увеличителни стъкла.

За разлика от оптометристите и офталмолозите, оптиците не са квалифицирани да извършват очни прегледи, да диагностицират заболявания или да изписват рецепти.

Ниво на образование и обучение на оптиците

Оптиците се сертифицират, като преминават курс за сертифициране с продължителност от една до две години. След приключване на курса обикновено се изисква да работят под надзора на лицензиран оптометрист в продължение на една година, преди да се явят и да положат окончателен изпит за професионална квалификация.

Основни роли на оптиците и обучение

 • Поставяне и отпускане на очила и контактни лещи по рецепта, написана от офталмолог или оптометрист.
 • Даване на съвети за носенето и грижата за очилата и лещите
 • Регулиране и поправка на рамки и лещи на очила

Каква е разликата между оптометрист и офталмолог?

Термините оптометрист и офталмолог често се използват като взаимозаменяеми, но това са различни професии.

Оптометристите предлагат рутинни грижи за очите, като очни прегледи и тестове на зрението. Офталмолозите могат да предоставят всички услуги, които предоставя оптометристът. Освен това офталмолозите са лицензирани да практикуват медицина и да извършват хирургически операции.

Разгледайте удобната таблица по-долу, за да видите накратко задълженията, които изпълняват оптометристите, офталмолозите и оптиците:

Задължения Оптометрист Офталмолог Оптик
Изписване на рецепти за очила и лещи     Да Да Не
Подготвяне и поставяне на очила и лещи     Да Да Да
Диагностика на очни заболявания     Не* Да Не
Извършване на очна хирургия     Не Да Не

*Въпреки че не могат да диагностицират медицински състояния като диабет, оптометристите могат да откриват симптоми, свързани със зрението и очите, причинени от определени заболявания. Те могат да ви насочат към офталмолог или общопрактикуващ лекар, ако подозират, че е необходима допълнителна диагностика.

Към кого трябва да се обърна - към оптометрист, офталмолог или оптик?

Ако все още се опитвате да решите кой специалист по очни болести да посетите, вижте по-долу основното обобщение на услугите, които всеки от тях предлага:

Посетете оптометрист

 • За рутинни очни прегледи
 • Получаване на рецепти за очила и контактни лещи
 • Ако се нуждаете от лекарства за очи, например капки за очи

Посетете офталмолог

 • Получаване на рецепти за очила и контактни лещи
 • Ако имате нужда от операция на очите
 • За лечение на сериозни очни заболявания, като катаракта или макулна дегенерация

Посетете оптик

 • За изпълнение на рецепти за оптични продукти
 • За поставяне или регулиране на очила
 • За препоръки за очила или други визуални средства

Заключителни думи от Lentiamo

Когато зрението е намалено или нарушено, може да е трудно или невъзможно да се изпълняват ежедневни задачи, като например шофиране или четене. Планирането на редовни профилактични прегледи при очен лекар може да доведе до навременно откриване и дори предотвратяване на сериозни проблеми с очите.

Можете да вземете информирано решение за грижата за очите си. Помислете какви са вашите нужди и изберете доставчик, който ви кара да се чувствате комфортно и да бъдете изслушани. Независимо дали имате конкретни проблеми с очите или не, винаги е добре да проверявате очите си.


1Световна Здравна Организация