Европейска компания 15 държави в Европа

Вход

Контактни лещи

Конктактна леща – това е оптична леща, разположена директно върху роговицата на окото. Контактната леща е корективен инструмент за промяна и елиминиране на “рефракционни дефекти”: /terminologichen-rechnik/refraktivni-greshki.html на зрението.Нейната функция е защитна и терапевтична; козметична ( променя цвета на окото ) и диагностична ( някои видове лещи се използват по време на офталмологични изследвания ).

Първите контактни лещи са били изработени от стъкло.

Контактните лещи могат да бъдат класифицирани според различни критерии. Най-лесният е твърди контактни лещи и меки контактни лещи.

Видове контактни лещи:

Контактните лещи могат да се разделят според няколко критерия:

  • според целта на използване (за корекции, козметични, терапевтични)
  • според използвания материал (хидрогел, силиконов хидрогел, твърди лещи)
  • според времето на ползване (еднодневни, двуседмични, месечни, за продължително носене, годишни)

В настоящия момент предмет на най-голям интерес представляват контактните лещи за корекция и цветните такива, които са произведени от хидрогел или силиконов хидрогел. Определящи фактори при избора на подходящи контактни лещи са времето и начина на носенето им.

Примери на подхоящи видове контактни лещи според времето им за ползване:

  • Време за ползване – 1 до 2 седмици – Идеалният избор са еднодневни контактни лещи.
  • Време за ползване повече от 3 пъти седмично или редуване с очила – Идеален избор са двуседмични контактни лещи или месечни контактни лещи.
  • Контактни лещи за продължително носене – Това са месечни контактни лещи, в определени случаи и двуседмични контактни лещи.

Така наречените контактни лещи с удължено носене – лещи, които може да се носят до 30 дни без да се вадят от окото, след консултация с очен специалист.

Прочетете още за контактните лещи в нашата блог-статия тук

Коментари

Нямам въпроси

*Задължителни полета

Не пропускайте новините от света на щастливите лещи!