Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Често задавани въпроси: Започваме с контактните лещи

За колко дни е предназначена опаковката с 90 броя контактни лещи?

Анонимен
Въпрос:

За колко дни е предназначена опаковката с 90 броя контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Броят на блистерите в опаковката винаги показва действителния брой лещи (не комплект). Ако имате едни и същи параметри и за двете очи, можете да считате съответния брой блистери за половин период, тъй като ще ги използвате като комплект. В този случай (90 лещи), това би означавало 45 комплекта = 45 носения/дни. Ако имате различни параметри ще трябва да закупите отделна опаковка лещи за всяко око. Тогава ще имате 90 комплекта = 90 носения.

Екипът на Lentiamo България

Мога ли да поръчам контактни лещи онлайн, когато не знам диаметъра им?

Анонимен
Въпрос:

Искам да започна да използвам контактни лещи. Току-що получих първата си рецепта. Бих искал да си купувам лещи онлайн, тъй като е много по-евтино. Знам кой тип лещи са ми предписани, но не знам диаметъра, тъй като не е написан на рецептата.

Lentiamo.bg
Отговори:

Когато става въпрос за диаметър, всеки тип контактни лещи има свой специфичен диаметър (DIA), така че можете да поръчате лещи, без да знаете точна стойност на диаметър, когато знаете и имате предписан точен вид и марка контактни лещи. Погледнете рецептата си и потърсете предписаните Ви контактни лещи.

Мога ли да нося леща само на едното око?

Анонимен
Въпрос:

Виждам добре само с едното си око, а с другото не. Очния ми лекар препоръча да нося очила докато шофирам, но искам да попитам дали мога да нося леща само на едното си око?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Различните предписания на всяко око не са нещо необичайно. Дори ако се нуждаете само от корекция за едно око, можете да избирате между очила и контактни лещи. Вижте ръководството за контактни лещи и прочетете повече информация относно избора на правилните контактни лещи.

Възрастова граница за носене на контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Кога мога да започна да нося контактни лещи? И ако купувам лещи за еднократна употреба, мога ли да ги нося повече от един ден, ако се грижа добре за тях?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Няма конкретна възраст за започване на носене на лещи и като цяло това зависи от офталмолог или оптометрист, който ще прецени състояните ви. Относно втората част на въпроса ви за многократно използване на еднодневни контактни лещи – те са предназначени за еднократна употреба. Ако искате да използвате контактните си лещи многократно, можете да си поръчате месечни лещи или двуседмични . При всички случаи, започнете с посещение при офталмолог или оптометрист.

Поздрави

Кой може да ми каже каква е базовата кривина на окото ми?

Анонимен
Въпрос:

Кой може да ми каже каква е базовата кривина на окото ми? Бях при офталмолог, но единственото, което ми предписа, е диоптъра. Кой може да измери базовата кривина на окото ми? Може ли да бъде направено от същия офталмолог или трябва да отида при контактолог?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Очен лекар, офталмолог, оптометрист – всички могат да направят измерването за базова кривина, но това няма да е достатъчно. Препоръчително е очния специалист да постави и пробна леща в окото, с която да видите дали отговаря на изискванията на самото око. Съветваме ви да посетите очния си лекар още вднъж и да прочетете ръководството ни за контактни лещи.

Мултифокални лещи за деца

Анонимен
Въпрос:

Моят деветгодишен син носи очила от 18-годишна възраст. Има мързеливо око и диоптри. Носи бифокални стъкла (разстояние от RE: +4.5, цилиндър 0.5, ос 40 °, LE 4.5, цилиндър 0.25, ос 160 °, очила за четене: RE 6.0, цилиндър 0.5, ос 40 °, LE 6.0, цилиндър 0.25, ос 160 °).

Също така играе футбол и не може да носи очила по време на тренировки или мачове. Бихме искали да му намерим контактни лещи. Той има алергии, които понякога се проявяват в подпухнали и червени очи, въпреки че през последните две години не е имало никакви признаци (ходим на преглед при алерголог).

Бих искала да му поръчам еднодневни лещи, които да носи само по време на футбол, но възможно ли е лещите да се адаптират към неговото очно състояние или към само някои от тях (например, само късогледството ли могат да коригират)? Може ли да носи контактни лещи, ако приема лекарства за алергия (Budiair, Ventolin за инхалация и Aerius или Xyzal таблетки)?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравеейте,

С тази конкретна рецепта няма да получите пълна корекция. Възможно е частично да коригира зрението, но не мога да ви обещая. Всичко зависи от мнението и препоръчките на вашия очен лекар. Алергиите обикновено частично ограничават употребата на контактни лещи, тъй като е необходимо да се спре използването на лещи по време на алергични реакции или в самия сезон на алергиите. При всички случай ви съветвам да се консултирате с очен лекар, който ще отговори подробно на вашите въпроси.

Цилиндър и контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Имам +5,0 диоптъра на дясното око, цилиндър 0,5 и ос 90 градуса. Същото важи и за лявото ми око. Бих искал да знам дали има контактни лещи с подобни параметри. Имам астигматизъм. Не можах да намеря никъде в интернет колко са важни цилиндрите в тези параметри.

Lentiamo.bg
Отговори:

В случай на малък астигматизъм (до 0,5 цилиндъра) корекцията се извършва чрез т. нар. сферични лещи където диоптричната стойност се регулира леко след „отнемане” на цилиндъра. Вашето зрение ще бъде леко замъглено без цилиндрична корекция. Контактните лещи за астигматизъм са налични в астигматични стойности от 0,75.

Как да си избера контактни лещи?

Анонимен
Въпрос:

Преди години си купих лещи, но понеже ги носех рядко, имах от тях доскоро. Сега искам да поръчам пак, но тези лещи вече не се проивеждат. Как да си избера лещи, които ще са подходящи за моите очи, като имам базова кривина 8.4 и димаетър 14.3?

Lentiamo.bg
Отговори:

Ако вашите контактни лещи вече не се произвеждат, трябва да се консултирате с очния си лекар, който ще ви препоръча нов вид лещи. Самите контактни лещи се избират не само по числени параметри, но най-вече по начина, по който лещата седи на роговицата. Важно е да се определи дали тя пасва като размер. Два различни типа лещи с еднакви параметри, изработени от различни материали, могат да се чувстватпо различен начин в очите. Ето защо е важно да използвате само лещи, които сте изпробвали и които са били одобрени от очен лекар. Създадохме специална онлайн книга и ви съветваме да прочетете повече информация относно контактните лещи в нея или в нашия специализиран речник .

Как да разбера дали лещата ми е обърната наопаки?

Анонимен
Въпрос:

Нося контактни лещи и понякога не мога да разбера със сигурност дали лещата е в правилна позиция или е обърната наобратно. Имате ли някакви съвети или повече информация по въпроса?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Индикаторът за обърната леща липсва при някои марки лещи, но в повечето случаи би трябвало да го има и да служи за ориентир. Гравиране в контактната леща определя предната и задната й страна. Обозначението може да бъде с числа или букви. По този начин се осигурява лесна манипулация с лещите и се предотвратява погрешното им поставяне. Например, когато поставите лещата на пръста си, трябва да виждате числата 1–2–3 правилно. Ако лещата е обърната, ще видите тези числа обърнати.

Колко струва преглед при очен лекар?

Анонимен
Въпрос:

Здравейте,

Бих искал да попитам колко струва очен преглед?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Цената на очния преглед варира според населеното място и очния специалист. За да сте максимално сугурно в цената на услугата, най-добре е да се свържете с очния лекар, който сте избрали и да попитате. Освен това, от основно значение е какво всъщност включва самия очен преглед. Добре е цената да не бъде основен критерий, а резултатите, към които се стремите.

Поздрави

Как да поставя правилно лещите си?

Анонимен
Въпрос:

Исках да попитам как да поставя лещите правилно в очите? Има ли нещо, от което имам нужда освен самите лещи и какво трябва да знам в този случай?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Подготвили сме за вас видеа, в които подробно показваме как правилно да поставяте и сваляте контактните лещи. Ако все пак не се справяте у дома, съветваме ви да се консултирате с очен лекар, който ще ви покаже как сама да слагате и сваляте лещите си.

Как да извадя лещите от очите си?

Анонимен
Въпрос:

Не си спомням какво точно направи очния лекар, за да извади лещите и сега срещам затруднения. Можете ли да ми помогнете?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Подготвили сме за вас видеа, в които подробно показваме как правилно да поставяте и сваляте контактните лещи. Ако все пак не се справяте у дома, съветваме ви да се консултирате с очен лекар, който ще ви покаже отново как сама да слагате и сваляте лещите си.

За първи път с лещи

Анонимен
Въпрос:

Здравейте,

Не знам к ой модел лещи да си поръчам. Искам да ползвам дневни лещи, но мисля, че е добре да пробвам лещи от различни производители, за да видя кои ще ми стоят най-комфортно. Можете ли да ми изпратите пробни лещи от еднодневните?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Контактните лещи са продукт, който трябва да бъде предписан от очен лекар и съответно, да Ви бъдат предложени марка и производител според това, което е измерил лекаря при прегледа. За съжаление, ние не работим с пробни лещи. Съветвам ви да се консултирате с очен лекар и на база резултатите от прегледа, да поискате пробни лещи. Ако вече имате предписана рецепта и знаете кой вид лещи стоят най-комфортно в очите ви, ето и нашия асортимент

Срещам проблем с носенето на контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Бих искал да ви помоля за съвет. Нося контактни лещи от четири дни (отидох за преглед при очен лекар и ми ги предписа) и днес чувствам болка в очите си. Възможно ли е очите ми все още да се приспособяват към лещите? Или не е нормално и трябва да свикнат с тях веднага? Не бих искал рискувам да причиня някакъв проблем на очите си.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Според описания от Вас проблем е наложително да се върнете за консултация при очния си лекар заедно с лещите. Той ще погледне дали болката е причинена от материала на лещата или от базовата й кривина, например и ще Ви насочи към друг вид лещи, ако е необходимо. Определено чувството за дразнене, неприятно усещане или болка не е нормално да се толерира толкова дълго време.

Избор на контактни лещи

Анонимен
Въпрос:

Исках да попитам за избора на контактни лещи за сина ми. Отидохме при очен лекар, който даде пробни лещи и синът ми пробва месечни такива. Носеше ги по-малко от месец, започна да свиква с тях, но за да ги извади и да ги постави все още му отнема известно време. Кои лещи трябва да купим, тъй като ще трябва да изхвърлим тази чифт след няколко дни?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Определено е необходимо да поръчате същите контактни лещи, при положение, че всичко а наред с това как синът Ви се чувства с тях. Самото поставяне и сваляне на лещите първоначално отнема малко повече време, но впоследствие се свиква и манипулацията става доста бързо. Преминаването към друг вид лещи трябва да стане с одобрение и преглед от очния Ви лекар. При положение, че са Ви предписани пробни лещи, с които се чувствате добре, Ви съветвам да продължавате да ползвате тях.

Предлагате ли годишни контактни лещи?

Анонимен
Въпрос:

Предлагате ли годишни контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Благодаря Ви за запитването.

Предлагаме годишни контактни лещи, които са единствено цветни от типа crazy контактни лещи. Можете да ги разгледате тук

Екипът на Lentiamo България

Как да поръчам лещи, когато нямам предписана базова кривина?

Анонимен
Въпрос:

Как да поръчам лещи, когато нямам предписана базова кривина?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Благодаря Ви за изпратеното запитване.

Базовата кривина е от изключително значение за потребителите на контактни лещи. От нея зависи комфорта и удобството по време на ползването на лещите и дали въобще дадения вид леща ще пасне на окото Ви. Ако използвате лещи и сте доволни от тях, можете да погледнете каква базова кривина е отбелязана на блистера/кутията. В случай, че не сте използвали все още контактни лещи, прегледа при очен специалист е задължителен. Като определен стандарт за базова кривина се посочва 8.6, като това означава, че повечето хора имат такава базова кривина.

Повече за базовата кривина може да прочетете тук

Оставам на разположение за допълнителни въпроси.

Желая хубав ден,

Екипът на Lentiamo България

Трябва ли лещите да се почистят преди да се ползват за първи път?

Надежда М.
Въпрос:

Трябва ли лещите да се почистят преди да се ползват за първи път?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Контактните лещи се доставят в блистери, където биват съхранявани в специален разтвор. След получаването на лещите и отварянето на блистера, можете да извадите лещата и да я поставите в окото си без използването на допълнителен разтвор.

Поздрави!

Екипът на Lentiamo България

Може ли да се определи диоптъра за контактни лещи на база издадена рецепта за очила?

Violeta Y.
Въпрос:

Може ли да се определи диоптъра за контактни лещи на база издадена рецепта за очила?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Благодаря Ви за запитването.

Контактните лещи имат различни параметри от тези на очилата и не необходимо очен лекар да ги измери. Също така, очния специалист ще Ви предпише рецепта за контактни лещи и ще Ви насочи към вид лещи, които ще бъдат най-подходящи за очите Ви.

Предписаните параметри за очила могат да бъдат преизчислени към такива за лещи от очен лекар. Но освен това са необходими и параметри, които липсват при очилата.

В тази статия можете да прочетете повече за параметрите, които са необходими за закупуването на контактни лещи.

Поздрави!

Екипът на Lentiamo България

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос