Можете да поръчате на телефон: 02 4928553

Често задавани въпроси: Спорт и забавление

Контактни лещи и морска вода

Анонимен
Въпрос:

Планирам ваканция на море, съчетано с риболов. Смятам, че очилата ми няма да се справят с пръскащата вода и постоянното почистване не е решение. Въпросът ми е: Ако си поръчам контактни лещи, мога ли да съм сигурен, че солената вода е безопасна за тях? Благодаря предварително за отговора.

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

В този конкретен случай е възможно да се използват контактни лещи, но с известни рискове и ограничения. Трябва да имате предвид, че е възможно замърсяване на лещите от морската вода, което може да доведе до усещане за парене (от солта) и в редки случаи до инфекция.

Ето защо бихме препоръчали да използвате ежедневни контактни лещи . Не използвайте лещи за продължително носене.

Носене на контактни лещи в плувен басейн

Анонимен
Въпрос:

Ще работя в чужбина като детски аниматор и част от работата включва да съм в плувен басейн или море. Ще бъда там три месеца и като студент нямам пари да купя 90 двойки ежедневни контактни лещи. Не мога да виждам без лещи и очилата не са опция! Миналата година имах същата лятна работа, три месеца отново, и носех контактни лещи и в басейна, и в морето без проблеми! Бях, разбира се, внимателен, за да предотвратя ненужно пръскане и попадане на вода в очите. Какво според вас е най-доброто решение за мен?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Вода от плувен басейн (езеро, река или море) обикновено може да попадне в окото, без да причинява проблеми, тъй като обикновено се измива със сълзите. Но контактните лещи действат като гъба. Водата може да вкара бактерии в тях, които се размножават и могат да причинят големи проблеми след няколко дни. Ето защо в този случай мога да препоръчам еднодневни контактни лещи. Друг вариант могат да бъдат и предпазни очила за плуване.

Контактни лещи, почивка на море, UV филтър, срок на годност

Анонимен
Въпрос:

Исках да попитам … Прочетох някъде, че трябва да се носят еднодневни контактни лещи, когато ходим на море. Бих искал да ги поръчам, но въпросът ми е: колко време могат да останат в опаковката когато не ги използвам всичките? Ако използвам 14 по време на почивката си, мога ли да използвам останалите блистери например година по-късно? 2.) Ще ми навредят ли настоящите лещи, ако спра да ги нося по време на почивката ми и ги държа в кутийка за по-дълъг период (тоест гореспоменатите 14 дни) и да започна да ги използвам, когато се върна отново? 3.) Исках също да попитам за UV филтъра в контактните лещи и дали ако ги комбинирам с по-евтини слънчеви очила това ще бъде ли достатъчна защита за очите? Благодаря.

Lentiamo.bg
Отговори:

Когато плувате във вода, е опасно да използвате други лещи, различни от еднодневни такива. Причината за това е възможността от инфекция. Всички контактни лещи имат срок на годност, написан върху опаковката, обикновено тя е една или две години, дори и повече. Текущата двойка лещи е добре да изхвърлите и след 14 дни да вземете нов комплект, за да сте сигурни, че са стерилни и безопасни за очите.

Ако върху опаковката на лещата е обявен UV филтър, той е гарантиран. Важно е обаче да се отбележи, че UV филтърът на контактната леща защитава само роговицата , а не конюнктивата или клепачите – затова е изключително важно да се предпазите и с подходящи слънчеви очила .

Използване на спирала и очна линия

Анонимен
Въпрос:

Исках да попитам дали мога да използвам спирала и очна линия, когато нося контактни лещи?

Lentiamo.bg
Отговори:

Можете да използвате контактни лещи и грим едновременно, но има някои правила, които трябва да се спазват. Ето тук сме подготвили специална статия с детайли, които ще ви бъдат от полза.

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос