Често задавани въпроси: Смяна на контактните лещи

Мога ли да нося еднодневни лещи, въпреки че лекарят ми ми е предписал месечни контактни лещи?

Анонимен
Въпрос:

Очният ми лекар ми предписа месечни контактни лещи, но предпочитам да нося еднодневни такива. Избрала съм си 1 Day Acuvue или 1 Acuvue Moist. Какво бихте ме посъветвали?

Lentiamo.bg
Отговори:

Здравейте,

Необходимо е да се консултирате с очния си лекар и да помолите за пробни лещи от ежедневните, които сте избрали. Само по този начин можете да сте сигурни, че избраните лещи са подходящи за Вашите очи.

Мога ли да премина към лещи за продължително носене?

Анонимен
Въпрос:

Мога ли да премина към лещи за продължително носене? Бих искал да попитам – би ми било полезно, ако започна да използвам контактни лещи за продължително носене. Базовата ми кривина е 8,6, но диаметърът ми е 14,2 – за съжаление не мога да намеря контактни лещи, които да отговарят на тези параметри. Най-близкият диаметър е 14,0 – мислите ли, че бих могъл да ги използвам?

Lentiamo.bg
Отговори:

Дори когато става въпрос за нещо, което е очевидно лесно, като смяната на вида на контактните лещи, винаги е необходимо да се направи преглед и да се предпише нова рецепта. Процедурата е същата, с изключение на това да се научите как се слагат и свалят контактни лещи. Защо е необходимо? Когато се консултирате с очния си лекар, винаги можете да попитате за най-подходящия тип лещи, да пробвате няколко различни марки и най-важното – лекарят ще провери как лещата седи на окото ви с микроскоп. Тогава със сигурност ще знаете, че сте избрали най-добрия възможен вид лещи за очите си.

Васкуларизация на роговицата и промяна на вида на контактните лещи

Анонимен
Въпрос:

Носех контактни лещи Surevue с кривина 8.8. Исках да премина на Air Optix Aqua поради кислородната пропускливост (предупредихa ме за лека васкуларизация на роговицата, така че предположих, че тези лещи могат да предотвратят влошаването на това състояние). Бях при очен специалист и тя предложи да ползвам лещите Proclear Compatibles, казвайки, че Air Optix не са достатъчно приспособими и че роговицата ми е плоска, така че те не пасват добре. Кривината на двата типа лещи е 8,6, така че съм объркана. Мислите ли, че трябва да се консултирам с друг очен специалист?

Lentiamo.bg
Отговори:

На първо място, бих препоръчал да разберете причината за васкуларизацията на роговицата . Възможно е причината да е неправилното използване на лещите Surevue. Може би лещите не са били правилно подбрани. Ако васкуларизацията наистина е лека, бих препоръчал изцяло нов вид лещи. Важно е да знаете, че контактните лещи трябва да пасват на очите ви във всичките им параметри и високата пропускливост на кислород не е най-важната част от това. Необходим е детайлен очен преглед и препоръка от очен специалист. Във Вашия случай би било добре да поискате второ мнение.

Какви са рисковете от преминаване към различни контактни лещи?

Анонимен
Въпрос:

Здравейте, отидох на нов преглед, защото исках да пробвам нови лещи на Bausch and Lomb, които са с по-дълъг срок на подмяна. Преди това носех Acuvue 2 с базова кривина 8.7 (това ми беше измерено при предния преглед). Сега очния ми лекар ми даде пробни лещи на Purevision, но доколкото виждам, тяхната базова кривина е 8.6. Можете ли да ми кажете какви са рисковете от тази разлика? Мога ли да нося тези лещи? Бих искал също така да знам какви други фактори се взимат под внимание при слагането на самите лещи, с изключение на кривината, DIA, периода на смяна, пропускливостта на кислород или материала. Машината измерваше определени стойности, но оптометристът ми даде пробна двойка с различни параметри, провери как ги слагам и това беше.

Lentiamo.bg
Отговори:

Напълно е възможно контактните лещи с различни стойности на кривината или диаметъра да ви пасват добре. Но сами няма как да разберем това. Необходимо е оптометристът да провери вече сложената леща с микроскоп и да види дали тя се вписва в определените граници. Разликата между кривината и диаметъра обикновено се балансира от различната твърдост на материала, различна дебелина на лещата и т.н. Когато става въпрос за рискове: по време на краткотрайна употреба на неподходящи лещи, по-малко сериозният проблем би бил дискомфорт. В по-лоши случаи, това може да доведе до увреждане на повърхността на роговицата, инфекция и в случай на неправилна дългосрочна грижа за контактни лещи, тя може да доведе до неоваскуларизация на роговицата (прираст на кръвоносните съдове в тъканта на роговицата).

Мултифокални контактни лещи и тяхното разнообразие

Анонимен
Въпрос:

Трябва да избера контактни лещи, но не знам диоптъра си, не знам как да избера правилните лещи, можете ли да ми помогнете?

Lentiamo.bg
Отговори:

Вашият очен лекар или офталмолог ще ви даде най-добрия съвет. Трудно е да се отгатне от разстояние, кои са правилните лещи за вашите очи. Очният специалист ще предпише нови контактни лещи и ще ви даде пробна двойка. Така ще елиминирате риска от закупуване на лещи, които няма да ви паснат. Освен параметри като кривина, диаметър и диоптри, комфорта при носене на лещи зависи и от други качества на лещата, като материал, съдържание на вода или пропускливост на кислород. Като за начало, ето тук сме споделили информация за различните параметри при контактните лещи.

Задайте ни въпрос относно контактните лещи и ще получите отговор в рамките на няколко дни. Най-интересните въпроси ще бъдат публикувани в сайта ни.

Добавете въпрос